• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PAKOBYLKA: ja bych rekl, ze to je nepochopeni skillu lokalnich znalcu lesa a jejich hodnot. Tihle ochranari to nemusej evidovat, ze s nima mluvili, spis by meli respektovat co se dozvedeli.
    Sou lidi, z my zkusenosti treba v Jesenikach, kteri o stavu zvere vi vic nez myslivci nebo nejaky ochranari a je dobry si jejich zkusenosti vazit a ctit ji. Po takovy zkusenosti verim, ze uz se od nich nic nedozvi.
    Misto toho mohli v klidu mit insider knowledge a dal ji rozvijet a ucit se.
    Se fakt nedivim, ze pak takovy lidi prisne taji kde je hnizdo ci nora toho ci onoho predatora, protoze ochranar ci jiny "znalec", vsehno stejna verbez...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PAKOBYLKA: Jo, je v tom procesu vcelku málo lidí, kteří se dobře baví, navíc musim přiznat, že občas se aktivisti úmyslně vybuzujou, jednak jako nástroj konkurenčního boje, nebo jako v tom popisovanym případě, aby to řádně rozjel a pak šlo ukřivděně ušetřit to držhubný (úspora-odměny managementu fabriky) a fabrikant nevypadal jako nelida a hovado, co bere dětem naději na klouzačku, ale jako právem uraženej frajer, co dával i když jak vidno bez důvodu a zlí lidé ho rozlítili ("..a když budem moc a moc hodný, třeba se zas rozšoupne").
    Jo, tak pravda rozhodnout se při platu 20litrů, že někdo bude silně dožrán požadovat miliony, bude dobrý, obvzláště když si musí bejt ten nebožák vědom faktu, že fabrikant přispěl hejtmanu na kampaň, chodí s ním na golf, sponzoruje aktivity jeho syna toužícího státi se Grezkým a dcery pracující na nový Madonně...etc., takže nelibost z Olympu bude nejen čistě profesionální..no, proto ve státním nikdy :-).
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    MANFRED: tak ono samozřejmě v těchdle případech záleží, jestli se dodržují pravidla povolení provozu a povinnosti ze zákona. Ale třeba u provozů co jedou podle zákona o ochraně ovzduší je poměrně snadné jim z formálních důvodů zrušit povolení provozu, protože ta povolení sekají krajské úřady neskutečným způsobem. a zákon pak říká- v okamžiku kdy není povolení, úředníku, zastav provoz. Krajský úřad si v klidu to povolení znovu vydá (ideálně se zpětnou účinností), úředník má zastavit provoz, páč na něj řvou ty aktivisti a vyhrožují mu trestním oznámením a kdesicosi a na druhé straně stojí ten provozovatel, kterej mu vyhrožuje, že jestli mu zastaví provoz, bude ho to stát miliony a ty bude po něm chtít uhradit, protože ví, že to povolení zase dostane
    tak asi tak :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PAKOBYLKA: S tim mám vcelku zkušenost :-).
    Dobrá akce: Z dalekých krajin dorazí ekoaktivisté, jelikož z fabriky nic neteče a nečudí, začnou ječet, že fabrika převelice hlučí a zblbnou lidi v okolních obcích, pak si zlý fabrikant nechá změřit u továrny hluk, zjistí se, že naprosto nepřekračuje hygienický a další normy, načež se zavře jeho štědrá ruka s držhubným oněm okolním obcím (který platil, aby měl od podobnejch akcí klid a držel tak nějak dobrý vztahy), aktivisté zmizí zpět do daleka, zustane místní obyvatelstvo s dírou v rozpočtu a vztekem v kebuli (akorát je třeba jim vysvětlit, že teda když se dle tvrzení aktivistů + pár místních křiklounů ukázalo, že i onen malý hluk je to, co chtějí odstranit i za tuhle cenu, vrazí se ty prachy do toho).
    Ono teda jinak třeba člověk, kterej si postaví barák vedle čehosi řvoucího, se pak odstranění hluku muže klidně domáhat, nějaký ty povídky o tom, že to tam hlučelo odedávna a je to teda vlastně věcný břemeno, jsou v případě, že je tim hlukem porušená třeba hygienická norma, platný hlučiči jak mrtvýmu zimník.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    MANFRED: nojo, tak já s klasickejma aktivistama moc zkušenost nemám, pokud za aktivistu nepovažujeme třeba člověka, co si postavil domek vedle továrny, a následně bojuje všema protředkama aby jí zakázali provoz :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PAKOBYLKA: Tak zas ho tak nelituj :-). Ono celkově s úředníkem se ještě vcelku dá domluvit, já mám nejhorší zkušenost s aktivistama + vybuzenou veřejností, s tim se domluvit je unikum, naštěstí už aspoň tady ta vlna pominula, a ne teda naší zásluhou.
    No, uplně nejjednodušší by bylo teda ne to sloučit, ale svěřit to odborníkum, třeba Agrofertu, ti makaj :-)
    Tak golfisti to maj jasný, tam je to navíc sport provozovaný vrstvou neholoprdelníků, takže tam nenávist muže bublat silně, ono velký prachy se celkově v energetice točej už dlouhodobě, navíc dneska, v dotační době.....která už se zakousla do ocasu, jak se říká, takže se dost očekává, kdy začnou dotace proudit nejen větrnejm, slunečním, vodním a jinejm alternativnim zdrojum, ale i jaderkám a uhelkám (možná, budou-li dost velký, dojde i na najetí zakonzervovanejch plynovek) to bude jen větší a větší objem.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    MANFRED: pořád tak nějak zapomínáš, že ten výkonný úředník, co dělá tu práci, je v tom řetězci úplně poslední a je dobrý akorát k tomu, aby si nechal nadávat ze všech stran- od nespokojené aktivní veřejnosti, od těch, co ho "platěj ze svých daní", od nadřízených, od těch, co se snaží umravnit a oni se mu smějou do ksichtu
    tvorba zákonů a celkový směřování ochrany životního prostředí je jiná věc, ministr je bývalý ředitel Lovochemie a celkově můj pocit je, že je snaha nějak přiblížit, ideálně sloučit průmysl a životní prostředí, protože v zásadě jim je o to stejné, akorát každý na to jde z jiné (opačné) strany a tak je třeba se sejít někde uprostřed, toť můj soukromý pocit ze současného establishmentu
    a takové ty názory lidu obecného se s tím asi dost shodují
    /a pleteš se, co já vím, tak jedni z největších nepřátel ochránářů, pokud teda mluvím vyloženě o ochraně přírody, jsou solárníci, golfisti a vlastníci vodních elektráren, protože to jsou obory, kde se pohybují velké prachy a prachy jak známo plodí aroganci a pocit, že můžeš všechno/
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PAKOBYLKA: Tak mužou bejt trochu kreativní, ne :-). Já bych teda dělal, že nic nevim. Ovšem asi bych nemohl pracovat ve státním žoldu.
    S těma zákonama, tam by zrovna nějaká iniciativa byla lepší, než třeba ty urputné snahy o medializaci a naprosté pomíjení principu win-win, ale i jakýkoli dohody a preference rvát to do "totálního" vítězství, mě to fakt silně evokuje děti (vona vám unie ukáže, chacha).
    A cokoli dělat se zákony etc.jde blbě, pokud zbytek populace bude vnímat ochranu přírodu jak jí vnímá, věrchuška státu jde po prachách a voličský podpoře (tam je dost pes zakopán) a pamatuju časy, kdy se to s ochranou přírody bralo docela vážně a ne jako otravno-komická záležitost (a zrovna v mý pozici se to zvrhlo na hromadu papírování, výkazů, cedulí, povolení, kontrol etc. který nás docela zaměstnávaj, a musim fakt se znalostí problematiky říct, že ty akce nepomužou nikomu, ničemu, maximálně vytvářej pracovní místa:-). Případně se ho povede dožrat, ideálně z něj vyrobit nepřítele (je třeba fajn sebrat 100 000 podpisů a mávat "to lidi chtějí" pod petici, jenže čechů je 10 000 000, tudíž je to 1%) na což je správný ochranář docela expert a dle mého soudu si v tom možná i rochní po vzoru indiánů, takže má nepřátele zemědělce (teda ne řepkaře:-), stavaře všeho (mimo větráků a asi i solárů), automobilisty, v mutaci vege i všežravce, myslivce, průmyslníky, energetiku, dolaře, aktuálně lidi s topeništěm :-), baráčníky, lesáky, část (nemarginální) vědců, díky tomu, že hodili kormidlo strany silně vlevo, tak i zlý kapitalisty.....nakonec jsou ty +-2% podpory synátoropartaje tak akorát :-).
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    no a já se ti právě snažím říct, že to nemusí být přístup: "my jsme ti praví ochránci všeho a budem si dělat, co chceme, jsme důležitý..." ale prostý přístup: "my máme povinnosti, které stanovuje někdo shora, ale jestli chceme dělat tuhle práci, tak můžeme leda tak držet hubu"

a jako souhlasim s tim, že řada těch lidí už se nesnaží dál hledat cesty, protože už je to prostě nebaví a při vší té buzeraci (i od veřejnosti, co si budeme povídat) prostě rezignovala. a občas se nedivim.

Můj názor je, že tenhle stát prostě nestojí o to, aby to fungovalo, tak to halt nefunguje, jednoduché. To co je třeba, je nevymahatelné, v zákonech jsou díry, kdo v tom umí chodit, ten se směje, a kdo by s tím chtěl něco dělat, je po čase akorát znechucenej a jde radši jinam
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PAKOBYLKA: Tak netvrdim, že to bylo zrovna jejich lezení, ono v případě opuštění mláďat muže ty starý vyplašit lecos, u ptáků to není o šahání ale jen o vyrušování, čimž jsme ale u toho, že by to asi chtělo víc oblejzat míň ouřadovat, já díky tomu že oblejzám, mužu leckdy zasáhnout na místě (a nejsem profík, takže to bejvaj zásahy sabotage, případně důrazná domluva) my okolo sokolů ani náhodně neplánujem nějakej bengál, ani opravy, revize etc. protože je vidět, že rádi nás neviděj ani přes vejšku komína 80 a vzdálenost od ostatních míst, odkud by šlo čumákovat, 100 a víc, prostě to přežijem, že nemáme akční fotky ("akční fotky" třeba já už ani nějak nedělám, a držim hubu ohledně lokalit, příkladně tetřeva, jeřábků, tetřívků, morčáků etc. už dlouhodobě, u těch sokolů to prezentujem jen díky tomu plotu a ostraze, mimo jiný proto, že se kradou).
    Já v tom taky nevidim jako podstatný to nezjistitelný, to jest co se vlastně stalo, ale ten přístup kterej tady vyzněl do"my jsme Ti praví zachránci všeho, tudíž si budem dělat co chceme" případně "jsme důležitý", ono když koukneš na ten FB onoho pána, do přírody"dělá" docela dost (akorát mimo ofiko ochranářskej systém) a vcelku by se spíš od něj šlo spoustu věcí dozvědět, zkonzultovat etc., ale to je při podobnym přístupu zabitý.
    P:S. Z lidí s "posláním" mám silnej vítr, to radši ty za prachy, a po návštěvách ekolidiček, případně exkurzí studentů Fakulty životního prostředí u nás podivný pocity:-)
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    MANFRED: tak ten člověk na facebooku sám píše: mladí sokoli jsou bohužel mrtví, pravděpodobně predace. Další průšvih je to, že o hnízdě nyní ví víc lidí
    na druhou stranu, ať se to někomu líbí nebo ne, lidi, co pracujou v CHKO jsou úředníci, co mají nějaké direktivy, jak mají postupovat a nemůžou si úplně vybírat. Samozřejmě jenom domýšlím, ale řekla bych, že pokud mají zdokumentovat, že někde se vyskytuje nějaký ohrožený druh, nestačí, že jim to někdo napíše mailem nebo řekne a k tomu dá příkaz, ať tam nelezou. Oni asi budou mít povinnost tam jít a zjistit, že je to pravda a co tam je. Takže i kdyby chtěli, nemůžou mávnout rukou s tím, že oznamovatel si nepřeje, aby tam někdo šel, tak to bohužel fakt nefunguje.
    Nejsem znalec a netuším, jestli pouhá přítomnost člověka může způsobit úmrtí mláďat, asi by se jich třeba museli nějak dotýkat (?), což nepředpokládám, že by zaměstnanci CHKO záměrně s chechotem dělali (pár jich znám a jsou to většinou lidi, co tu práci dělají protože to berou jako poslání, takhle práce se nedělá pro teplý místo nebo peníze.... a ano, ke zlosti všech je to z části hnusná úředničina). Tak mě jenom trochu zaráží, že to vyznívá jako by místo ochrany vraždili mláďata... ale jasně, z tohodle nikdo nemůže říct, že ví, jak to bylo
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PAKOBYLKA: Těch vysvětlení je řada, tak nejvíc pravděpodobný, je opuštění mláďat rodiči. Predátor by je sežral, nevim jak starý v případě nějakýho lapsu, mám akorát zkušenost s jedním pravděpodobně nemocnym mladým (byl dva dny divně načepejřenej, třetí ho zpracovali na jídlo pro zbytek). Aby bylo jasný, co se stalo, musel by tam někdo okounět nonstop.
    Já je mám naštěstí na komíně, dole číhá parta ostrých hochů z ostrahy, plot s žiletkáčem a spolupracujem s p. Beranem, kdo tam lízt nepotřebuje. A jiný chráněný živočichy na místě který vyniká blbym přístupem (dokonce s exclusivní kuřavkou), nerepre vzhledem, takže tam nikdy nikdo nepotřebuje, stačí když jednou za rok zavolaj, jestli tam ještě jsou :-)

Postup vim že někdo dlouhodobě sleduje a dokumentuje sokoly, takže o tom asi cosi ví, řekne mi kde je hnízdo, že nechce abych tam lezl (což je silně logický), tudíž hned jak odejde začnu balit výbavu a lezu k hnízdu a protože mne to bavilo, další den si to jdu zopáknout je docela divnej a vcelku nepochopitelněj ne? Cejtili tam stran toho pána nebezpečí, že by tam byl "certifikovaným ochranářem s fotkama" on a ne oni?
    Já bych to pochopil u dětí, tam je normální, že jakmile najdou někde hnízdo etc., oxidujou okolo a zkoumaj a bádaj tak dlouho, než to starý třeba přestane bavit, musej na to šahat (případně to odnesou domu jako opuštěný, etc). Jsou to děti. Většinou z toho vyrostou, dost to lze podpořit a urychlit aplikací pár na prdel.

A je to docela problém, protože ta zvolená taktika je příčinou toho, že posléze, když okolí a pohříchu lidi který mají přírodu "prošlou a omáklou"* případně se tam denně pohybujou, po nějaký podobný události přestanou spolupracovat (tohle fakt není ojedinělá akce), rázem je jednak v očích "ochranářů" o nějaký ty "nepřátele přírody" víc, za druhý se prd dozvědí, což vypadá a funguje vcelku jako klad, ale příkladem-třeba jelikož nikdo neví, že v místě XY je jedno z posledních tokanišť tetřívků, schvalovací proces na postavení nějaký krávoviny na lokalitě proběhne zcela bez závad a je po. (což se tak nějak stalo u Hájů, budování vrtulových čerpačů dotací na pokud možno co nejhezčích místech je Krušnohorskej problém ne dycky to dopadne stylem Moldava, protože jsou v tom prachy do obecních kas, což bych tak tipl asi u těch Hájů rozhodlo především, protože místní o tokaništi věděli, a místní jsou i v tom zastupitelstvu, který do toho mohlo kecat..teoreticky).
    O čemsi vypovídá i to, že když někde bádám a oblejzám, dost často se vyskytne místní neboli domorodec, který přijde vyzvídat, co že to tam prohlížím, hledám etc., první většinou sonduje, neplánuje-li se tam nějaká stavba (zrovna ty vrtule jsou docela postrach), která by to tam poničila, případně mu "vylepšila" komfort bydlení a hned další otázkou je, nejsem li nějaký ochranář, z čehož taky "nekouká nic dobrýho", dost hbitě odpovídám že nikoli, protože naopak já z něho potřebuju načerpat informace a i jen podezření by mu zavřelo pusu.
    Takže tolik asi k tomu, jak a jakej obraz se i z podobnejch pitomostí jako je hrát si na horolezce nakonec
    vytváří a vytvořil. Konečně, stačí si přečíst ty komentáře. Mně to přijde fakt dost škoda.

* Neustále se pohybuju na územích certifikovaných jako Chráněná krajinná oblast, Národní přírodní památka, Přírodní památka, Přírodní rezervace, potkal jsem tam ledacos, akorát teda nějakýho ochranáře etc. teda fakt nikdy, mám nekalej pocit, že se zdržujou spíše v lokalitách kancelář a net., trochu je suplujou fotopasti, akorát teda nejni poznat komu patří, takže jsou bůhví koho.
    Teda nepočítám do toho ornitology, broučkaře, botaniky, mykology etc. který jsou ale stejně jako já mimo tyhle struktury. O zlodějích fotopastí, ty už jsem potkal dva, a magorech s detektory kovů, magoři používám proto, že po nich zbejvaj dost dobrý nezahrnutý džuzny a který přibejvaj a čtyřkolkářích nemluvě.
    PAKOBYLKA
    PAKOBYLKA --- ---
    MANFRED: počkej, nějak tomu nerozumím. jemu se nelíbí, že nechtěl, aby tam lezli a oni tam přesto lezli (což předpokládám má nějaké vysvětlení)
    mezi tím, že tam lezli a tím, že jsou mláďata mrtvá, je nějaká souvislost?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jak to dopadne, když......aneb další, kdo udělal fakt dobrou zkušenost :-(.
    "Po nálehání z CHKO kokořínsko jsem jim řekl v které lokalitě se sokolové nalézají a že je tam sledujeme s Martinem Platilem již třetím rokem a je potřeba ,aby byl v okolí hnízda klid, chtěl jsem aby si lokalitu zapsali a přidali si výskyt těchto vzácných dravců do evidence. Výslovně jsem zástupcům CHKO říkal, že si nepřeji, aby hnízdo hledali, a natož do něj lezli,výsledek vidíte sami na fotkách z fotopasti, kterou jsme tam měli.Jelikož si jí všimli rychle mě kontaktovali a říkali že mláďata jsou mrtvá JSEM JEJICH CHOVÁNÍM NAPROSTO ZNECHUCENÝ A ROZHODL JSEM SE, ŽE NEBUDU TĚMTO LIDEM JIŽ V NIČEM POMÁHAT."
    https://www.facebook.com/martin.platil?fref=nf
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Pokud někdo z vás dělá do EVVO nebo ani nedělá, ale je odborník v nějaké z přírodovědných oblastí, rád pracuje s prvostupňovými dětmi a dokáže jim svoje téma předat a má čas někdy v rozmezí 8.-12.8., hledáme lektory na příměstský tábor v Roztokách, konkrétně na dopolední odbornou část (odpoledne téma toho dne zpracováváme výtvarně a hrajeme hry). Každý den bychom rádi pozvali jednoho odborníka, který by nám ukázal něco víc o přírodě kolem. Více v poště :-)
    Díky
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    IN_DIE: Z čeho všeho nejde udělat kšeft :-) V podstatě v těch čmelácích na pozemcích mám slušnej majetek......
    I když nápad je to chvályhodnej, co se daří je stejně jako včely decimovat pesticidy na Babišově kvítí etc.

SCHWEPZ: Ten poletí byznys třídou :-).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ufff, tak doufám že se neutopí, přeplavat kanál LaManche není jen tak!

Návrat rysa na Britské ostrovy by se brzy mohl stát skutečností - Šelmy.cz
    http://www.selmy.cz/clanky/navrat-rysa-na-britske-ostrovy-by-se-brzy-mohl-stat-skutecnosti/
    IN_DIE
    IN_DIE --- ---
    Čmeláci došli. Milovníci přírodních zahrad je vykoupili za tři dny - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...-o-chov-cmelaku-0qa-/hobby-mazlicci.aspx?c=A160517_090736_hobby-zahrada_bma
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Tak nejen u nás máme pitomce, co domněle zachraňujou mláďata..
    Turisté v Yellowstonu svezli mládě bizona, odsoudili jej tím k smrti - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...-bizon-mlade-utraceno-dws-/zahranicni.aspx?c=A160517_065744_zahranicni_ane
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Sperm Whales Found Dead In Germany, Stomachs FULL Of Plastic And Car Parts - Expand your Consciousness
    http://expand-your-consciousness.com/...ound-dead-in-germany-stomachs-full-of-plastic-and-car-parts/

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam