• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MANFRED: já žertuji sakriš. Neschvaluji likvidaci ani posedů, ani cest .)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SCHWEPZ: Počkej mezi likvidací majetku místních, to jest posedu, a likvidací cesty v lesích (která navíc nevadí lesákům, protože jejich technika* to přejede) je rozdíl, zvláště proto, že těch pár lidiček co bydlí v okolí, teda 5km daleko, tu cestu nepotřebovalo, naopak ti lesní autoturisti je serou, ono dost s tím taky zamávali vykradači aut, silně se v opodál ležící obci namnožili, jak tam se zpožděnim dorazily drogy a podnikavec tam zřídil zastavárnu-hernu-bar v jednom, ono přece jen rozfláklý vokýnko a modernizace interiéru vozidla zdarma dost lidem za čerstvej vzduch nestojí.
    *Tam je ten důvod, proč jsem oproti původního záměru instalace expresních vyfukovačů gum přikročil k tý devastaci komunikace.

Ty ledničky ale, když tady je sběrnej dvůr nebo je možno postavit je k popelnici nebo jinam ve městě a ujet, případně někam ve městě a ujet, případně na odpočivadlo u silnice a ujet, a on se někdo postará, furt je to lepší než do lesa, nechápu, nemluvě o tom, že většina prodejců tady starou odveze i zadara..teda doufám, že jí pak nejebne do toho lesa.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MANFRED: vidíš...to je mi nápad! Už pár let řešíme s našim Okrašlovacím spolkem Vraclavského hřbetu ty zmrdy co vyvezou pneumatiku doprostřed lesa, nebo mají bordel v pytli a než aby to raději opřeli na návsi nebo u popelnic, vezou to do lesa. Což je mimo mé obzory chápání. Více dávám superpozici kvantové mechaniky.
    Takže říkáš zlikvidovat příjezdovou cestu :D
    Ty vole jestli to ze mě vyleze po 5tým pivu v hospodě, tak odejdu se zlámanými kostmi. A těžko jim budu vysvětlovat, že "ne, ten posed jsem nerozšlapal já, nejsem nějakej zfanatizovanej ochránce, ne, vaše posedy mě nezajímají" ,-)

(btw. tak jasně, že má krávy v ohradě, to byl kurva žert přeci)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ATOMIKS: Třeba je to účel. Když jsem zlikvidoval příjezdovou cestu pro auta do svý oblíbený části lesa, silně tam oproti minulýmu roku ubylo pohozeného harampádí, plastových flašek, rozkopaných hub a dalších propriet a řevu. I když turisti co tak tušim nenosej do lesa zrovna ledničky.

SCHWEPZ: Volně by to dlouho neměl, kráva je při dnešních cenách pochodující pokladnička. I když pár už jsem jich navolno, po útěku v lesích potkal :-).
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SCHWEPZ: on tendle rustikální kýč na západ od nás docela i funguje (tedy alespoň tam, kde jsem cestoval). jakože když někdo rozbije veřejnou cestu, tak ji dá zase dohromady. v ČR se na to dlabe jak ze strany zemědělcků, tak ze strany lesáků. maximálně se cesta vyspraví nějakým stavebním bordelem, když se ho někdo potřebuje zbavit.
    každopádně jsem dal pánovi šanci to dát do voleb dohromady, on bude krajským lídrem SZ, tak i na debaty o turistice asi nebude mít moc času.
    jinak tudle píčovinku sděluju přesně proto, že jistý okruh lidí ho má za jeho přístup ke krajině za totálního boha. což uznávám, ale s tou cestou mě fakt štve .o)

(si tak říkám, že z hlediska ochrany přírody může být rozmlácená cesta ideálem. bohužel tam, kde přesně být nemá .)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ATOMIKS: aha, rustikální kýč, pasáček s březovým proutkem zahání dobytek ,-)
    Tož jestli může jednat jinak, slušně bych ho to požádal, což jsi zřejmě udělal a uvidíme jak se k tomu postaví.
    Každopádně (a teď to neber nijak zle, osobně) bych rád žil ve světě, kde jsou problémem stezky rozšlapané dobytkem. Já takto řeším třeba zemědělce, tam u nás v "podhúří Vysočiny" za Hlinskem, jak zorívají cesty pořád do ztracena (ukrajují) nebo jak tam vjedou po dešti a pak to nešťětují a ta koryta....a nedá se ani projít do vedlejší vesnice (natož kočárek, kolo).
    Problémy s krávami a bahnem mi připadají jako pohodové téma na večer k pívu s panem majitelem :))
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SCHWEPZ: ne, má normálně pastviny. akorát ta modrá končí zrovna vedle jeho kravína a on tama honí dobytek domů.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ATOMIKS: já tu situaci na místě neznám, ale...on je nemá v ohradě, to se volně toulají po kraji po značených stezkách? Jak to skončí? Co když je napadne vylézt třeba ...na Říp?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SCHWEPZ: jako ano, ale zrovna teď o víkendu jsem mu nechal vzkazovat, že jeho skot ničí turistické stezky a on je neopravuje, takže třeba modrá z Milešovky do Černčic je pro nebahnolibou turistiku nepoužitelná.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Milionář vrací krajině u Milešovky předválečný ráz, i když se mu smějí - iDNES.cz
    http://usti.idnes.cz/...ce-milesovka-krajina-fcy-/usti-zpravy.aspx?c=A150520_2163697_usti-zpravy_alh
    Díky tůním nemají lidé suché studny, tvrdí oceněný hospodář - iDNES.cz
    http://usti.idnes.cz/...es-s-danielem-pitkem-d5u-/usti-zpravy.aspx?c=A160726_122555_usti-zpravy_vac2
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    LITTLEPUNKK: To tvrdim o článcích, který podporuj muj názor, taky, teda když se zapomenu :-) Ono jako každá věc, na kterou lze mít víc názorů, bude to mít haldu odpůrců, podporovatelů, články pro a proti, kampaně, názory odborníků skutečných i domnělých (skutečný tvrdí věci, co se tomu, kdo ho za pravého odborníka považuje, líbí, domnělý neboli falešný věci jenž se nelíbí).
    Ale opravdu musim uznat, beze srandy, že ten článek kterej jsi dával má přednost, napsal ho někdo, kdo se tam pohybuje, což ale neznamená, že x dalších lidí který tak taky činí nemá opačnej názor. Zvláště když je tam ten fakt, že jinak vidí místní a jinak zbytek.
    Blbý je, že diskuse se dneska nevedou, dycky jsou dva tábory, většinou vyhraje ten, kdo víc ješí, brečí, vydírá, vyhrožuje, hrozí, kydá hnus a produkuje světce a hrdiny, případně zaplatí, což je aspoň v mejch očích dost škoda, protože to nakonec odtáhne pozornost od problému.

VODOMERKA: Tak ono nikdy to nebylo o přírodě a ekologii, to jen v myslích naivků*, ale o děsnejch balících prachů, ta ekologie se tam jen připletla a byla využita i s vyznavači, což se názorovým hnutím a náboženství dost často stává (proto konečně existujou).
    *Taky se jim řiká užitečný idioti, kdysi jsem se v tý funkci činil, ještě před rozvojem velkolánismu, po 89, jsem přednášel místním, v souladu s porevolučním pohádkařením, kterym se zdatně likvidovala JZD a Státní statky (který se dnes Jurečka snaží znovu zavádět), o tom, jak se krajina vrátí zpět, budou malá pole s mezema, no pole s nebudou stříkat hromady průmyslových hnojiv, pesticidů a podporovat se bude pěstování qualitních potravin, které zákazníci budou radostně nakupovat :-), což s dnešní situací, kdy se spojila v lány tehdejší velkopole, pěstuje se řepka která se musí hnojit a stříkat protože je to agrotechnicky náročná plodina se spotřebou živin v násobcích oproti obilí etc., v okolí je spouta luk který se sekaj jen na dotace takže po nich pobíháme zachraňujíce srnčata (letos se mi s myslivcema mimořádně dařilo), a lidi chtěj levný sračky z hypermarketu, se nějak minulo. Naštěstí doba plyne, tak už tam mužu na těch vsích jít cestou z lesa na pivo, aniž by mi někdo chtěl dát do držky :-)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    MANFRED: je faktický , ne nějaké domněnky ...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MANFRED: tak to chodí.. :/
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VODOMERKA: No, nějak po letech jásavého prosazování všeprospěšných energoplodin a zesměšňování etc. lidí, který upozorňovali kam to povede a nejen v čechách, přichází procitnutí, objevení objeveného a následovat bude opačné ječení .
    Od zdi ke zdi.
    Z roku 2013
    ŽLUTÁ NEMOC aneb V nejžlutější zemi světa se srnkám nedaří
    https://www.youtube.com/watch?v=4dOxmazMZmU
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/11054978064-fokus-vaclava-moravce/215411030530005/

Velké – širé – rodné lány. Na nich řepka, kukuřice a solární panely. Půda nám mizí pod nohama. Kolik ještě zbývá času? Sledujte Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Vyčerpaná země

Jak se chováme k přírodě kolem nás? Umíme dobře a zároveň šetrně využít, co nám nabízí? Uvědomujeme si dobře její bohatství i zranitelnost? Proč na polích místo obilí dáváme přednost solárním panelům a skladištním halám? Více ve Fokusu Václava Moravce na téma Vyčerpaná země.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dotace nemaj vadu :-)
    "Obecně se ale dnes k půdě dobře nechováme, konvenční zemědělství je hnáno dopředu dotacemi na zemědělskou plochu, následkem čehož se oře, co se dá. Doorává se až k vodním tokům, cestám, nezůstává žádná plocha pro živočichy. Dřív se nechávala jakási hrana, dnes se ty pásy biotopů s flórou a faunou rozorají do mrtě a ty problémy se pak akorát sčítají."
    O krajině, půdě, suchu a selském rozumu s Martinem Hutařem, prvním českým ekologickým zemědělcem | ecoFuture
    http://www.ecofuture.cz/...-a-selskem-rozumu-s-martinem-hutarem-prvnim-ceskym-ekologickym-zemedelcem
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    LITTLEPUNKK: On je ten článek (jehož podstanou část si nepřečtu :-) nečernobílý?
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    MANFRED: nechápu jak to myslíš ...

ale myslím že práve ty si sem psal jako zastánce " killing safari " ..
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Zajímavý je, že ačkoli všichni vědí (tedy nevim proč věří, že vědí), že vlci žerou je slabé, nemocné živočichy a zvířata, na slovensku v Polaně se jim to nějak vymklo (asi málo osvěty, možná ne každý vlk dostal brožurku) a tudíž strhávaj a okusujou zdravý, silný, vitální kusy (za poslední tejdny mimo jiný dva jeleny na zlatou medajli).
    https://www.facebook.com/LESY-Slovenskej-republiky-868697943250383/
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VODOMERKA: Což je zákonitý, člověk si to umí představit na základě toho, jak dopadaj peníze třeba z dotací v zemích s podobnou měrou korupce, tedy u nás :-), já dycky zaznamenám, jak vesničani a jiný obyvatelstvo žijou chudě, potravinová a jiná pomoc proudí, a stejnou rychlostí proudí po cestách necestách náklaďáky plný vyžranejch, dobře vybavenejch vojáků místního zeměvládce, žijícího spolu se svou partou v neředstavitelnym luxusu.

LITTLEPUNKK: Černobílé to není a nemuže bejt nikdy, to bejvaj články a názory ekologů :-)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    VODOMERKA: no vím že jeden člen tady tuhle ekonomiku dost obhajoval tak mi to nedalo a postnul jsem tento článek ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam