SCHWEPZ: Jj, ale minimálně o Brazílii jsem slyšela, že to upadá. Ono taky s nástupem rybolovu ve velkém a s tím souvisejícím úbytkem ryb se asi není čemu divit.
Už ani nemám sílu si zjišťovat, jak jsou na tom třeba říční druhy kytovců.
Ale abych jen nedeprimovala, trochu jsem se vzdělávala v sousedním Rakousku a zjistila, že se jim podařilo některé toky více či méně osvobodit, zbourali zděné břehy a hráze a ponechali to přírodě, viz třeba Johnsbach (
http://www.zobodat.at/pdf/Im-Gseis_25_0001-0056.pdf německy, ale obrázky tam jsou :)). Vrací se tam život a samozřejmě je to i protipovodňové opatření. Hodně se taky snaží mít i v běžných obchodech potraviny původem z Rakouska. Taky musím říct, že jsem přinesla z hor toliko asi 2 malé kousky plastu a kus voskovaného papírku, což mohlo lidem upadnout nezáměrně. Zas to nebyla místa vyloženě hodně exponovaná.
Na druhou stranu jsem taky potkala lidi, co si nesli urvaný pěnišník (chráněný, plakáty chráněných rostlinných druhů bývají vylepené na horských chatách), nebo dělali jiný čurbes, včetně vyprazdňování do těch nejpitomějších míst. Pro většinu lidí je příroda holt kulisa pro jejich tělocvik a družbu.