DNF: Co čtu tu diskuzi, tak mi přijde, jako by ses upínal k ideji, že všichni by časem měli být vegetariáni nebo dokonce vegani. A myslím si, že TADEAS zase nikdy stručně neřekl, že nevidí přínos v samotné eliminaci masa, ale že to neznamená, že by snížení konzumace a produkce masa bylo k ničemu. Přitom ty v jeho odpovědíš asi furt vidíš, že si myslí, že je pro zahcování stejného množství konzumace. Ale podle mě je to něco jako záměna nutné podmínky za postačující. Snížení konuzmace masa je jistě žádoucí, to asi TADEAS nebude odporovat, ale není to asi řešení problému v dlouhodobém horiznotu.
Ale jako u většiny debat až hádek na internetu i osobně mám dojem, že problémem je právě ta polarita. Teď už odbočím, ale spousta lidí se bude nazvájem hádat, jestli je nutné jíst maso, nebo ne atd. A málo z nich připustí něco mezi. Přitom jestli je právě reálné přimět lidi konzumovat méně masa, tak je to menší konzumace za každého jednotlivce, ne zvýšení počtu těch, co nepozřou ani kousek. Viděl jsem v TED konferenci hezký příspěvek, který říkal "Be a week day vegetarian", tedy omezme spotřebu masa, jezme ho třeba jen jednou, dvakrát týdně. A to mi přijde jako správný přístup (který by snad mohl vést i k nějakému udržitelnému hospodářství, kdy se střídají na pozemku rostliny a živočišná produkce).
Zatímco přesvědčovat víc a víc lidí, aby maso nejedli vůbec, je konvertování na svou stranu ideologie nebo víry nebo možná pro to existuje jiný pojem. Pozor, v poslední větě nemluvím konkrétně o tobě!
A myslím si, že je třeba rozlišovat otázku udržitelnosti z hlediska životního prostředí a nakrmení lidí a úvahu nad otázkou, zda je ok jíst jiné zvíře z nějakých duchovních principů. Což ale nemění nic na tom, že by chovy rozhodně neměly být "jatka". Zvířata by měla tak jako tak mít co nejvíc důstojné podmínky přibližující se divočině. Protože jinak se změní ve vášnivou diskuzi, kde se to první nevyřeší, a přitom by mohlo tak jako tak, a to druhé se nevyřeší už vůbec. Proto to i teď oddělím. Protože prostě ten koloběh, jak TADEAS už taky napsal, je tady odjakživa. Tzv. přírodní národy se jím řídily, někteří naši předkové se jím řídili a je tu i nepozorovaný. Ostatně kolik jedno i mnoho buněčných organismů zabijeme při rostlinné výrobě?! Ať už i při eko zemědělství řešením přemnožení nějakého škůdce, nebo při zpracování či konzumaci (kdo nejedl někdy i nevědomky červivé ovoce s červi). Vraždí se o sto šest, jen to bývají živočichové s nižší inteligencí, zpravidla hmyz, ale ne nutně. A to nemluvím o mikroorganismech.