DNF: ad 'Me by zajimalo, proc pokazde tak obhajujes, ze vlastne toho masa nejime moc, ze to je v poradku. '
(odhlednu ted od toho, ze je to -tva- formulace, ne ma, na coz te porad upozornuju, a snazim se ti sdelit, ze tohle je -tvoje- pochopeni toho co pisu, ne to co pisu) --
jednou vetou: hledam cestu k nedegenerativnimu managementu produkcnich ekosystemu, ktere jako svou komponentu maji zvirata, a ta jsou krome jinych funkci vyzivou pro cloveka. proto.
ad "JAK snizime pocet prumyslove chovanych zvirak jinak, nez ze lide prestanou maso konzumovat"
pocet prumyslove chovanych zvirat snizime tak, ze je nebudeme chovat prumyslove, ale jinak -- v ramci nejakych regenerativnich produkcnich ekosystemu a v limitech jim odpovidajicich
ad 'A ZAROVEN se to stane v takovem casovem horizontu, ze narust populace * spotreba masa nepreroste realne moznosti Zeme?'
(nikdy nemuzeme prekrocit realne moznosti zeme, to nelze. to, co delame, je vycerpavani jistych zasobaren, coz znamena, ze urcity zpusob produkce (managementu ekosystemu) neni mozny dlouhodobe. bud si dame limity sami, s vyhledem udrzitelnosti urciteho zpusobu zivota, anebo nam je da realita toho ekosystemu, az tech limitu skutecne dosahneme.) --
jednou vetou: v prumyslovem zemedelstvi -uz- jsme mimo -udrzitelnou- spotrebu, ale ne primarne kvuli te spotrebe [nejakeho zdroje], ale kvuli degenerativnosti zpusobu toho prumysloveho zemedelstvi [zpusobu managementu toho zdroje]. --- na tvou otazku v celku tedy neexistuje odpoved, protoze soucasna spotreba neni udrzitelna (je degenerativni), ale presto je v limitech ekosystemu (i kdyz ne udrzitelne).
---
ad "udrzitelne chovy jsou ok, ale neni na ne na planete dost mista"
jinymi slovy - rikas, ze je potreba produkovat jinym zpusobem nez ve velkochovech, tj. snizit spotrebu masa z velkochovu, tj. chovat zvirata (mymi slovy) regenerativnim zpusobem, pricemz ale pri tomto zpusobu chovu neni mozne udrzet stejnou spotrebu jako je v soucasnosti? ja souhlasim s prvni casti, ale jak jsem rikal, nevim, jake jsou limity tech regenerativnich produkcnich ekosystemu (kterych je relativne malo). netvrdim, ze produkce masa z takovych ekosystemu by se vyrovnala dnesni produkci koncentraku (asi se bavime o hmotnosti, nicem dalsim?), ale ani nevim, ze by nekdo spocital, ze by se ji nevyrovnala. ty rikas, ze to mozne neni, nevim o jakych ekosystemech mluvi tva cisla. pokud jde o ty regenerativne managovane chovy bylozravcu, tak ty jsou levnejsi (v cene produktu) a maji nasobne vyssi produkci nez ty prumyslove.
---
jestli to dobre chapu, tak ty chces, abych rekl, ze toho masa jime moc. ano, jime moc masa z degenerativniho zpusobu produkce.
a samozrejme i vegetariani a vegani jedi sve jidlo z degenerativnich produkcnich ekosystemu, protoze temer zadne jine neexistuji. proto je potreba se zamerit primarne na regenerativitu te produkce, volba potravin je v tom druhotna, i kdyz ma sve vlastni limity (dle limitu toho ktereho produkcniho ekosystemu, o kterem ty tvrdis, ze vis, kde jsou, ja ne).