Každopádně, i přes všechny problémy do obnovitelných zdrojů investujeme. Na Radě EU pro energetiku jsme tenhle týden potvrdili, že v roce 2030 budeme na 22 procentech podílu obnovitelných zdrojů, zatímco cíl Polska a Maďarska je 21 procent a Slovenska 19,2 procent. A to nás bude stát další stovky miliard korun.
Z jednání s aktivisty vyplynulo, že pravděpodobně chtějí, abychom hned uzavřeli uhelné elektrárny. Fajn. Tím pádem bychom zařízli zdroj elektrické energie, za který zatím nemáme náhradu. Řekli nám, že Evropa od první průmyslové revoluce, tedy přes 300 let, vypouští do atmosféry emise, a že teď se musí radikálně omezit, a že je jedno, že Asie nebo Afrika znečisťují planetu daleko víc než my. Západ se prostě má omezit a je prý jedno, že lidi tady přijdou o práci, že to bude mít zásadní dopad na generace, co přijdou po nás. A ještě k tomu to k vyřešení klimatické krize nepřispěje. Stejně tak probíhala diskuze i o uhlíkových clech. Já se jejímu zavedení na evropské úrovni nebráním, ale musíme to určitě probrat na Evropské radě. Jsem zvědavý třeba na Německo, které je největší evropský exportér do Číny, jak se k tomu postaví. Ekonomika našeho západního souseda, stejně jako ta naše, je orientovaná na export a zavedení uhlíkových cel by určitě rozpoutalo celní válku s Čínou a dalšími zeměmi, které do Evropy dodávají takzvané špinavé zboží, jehož výroba je energeticky náročná a znečišťuje životní prostředí na celém světě.
Snažili jsme se studentům vyvrátit pověru, že situaci okolo emisí nebereme vážně. NAOPAK. klima řešíme s klimatology, máme komise, projekty, investujeme. V rámci vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, které předsedám, jsem vytvořil odborný panel, kde jsou špičkoví vědci. Dává nám podklady a jeho názory jsou pro nás nesmírně cenné. Ale abychom dosáhli na uhlíkovou neutralitu, potřebujeme od EU peníze navíc, jak jsem vám psal před chvílí. Nabídl jsem studentům spolupráci, dokonce jsem je pozval na naši Uhelnou komisi, aby viděli, že jsou tam experti, které prý postrádají. Řekl jsem jim, že demonstrace jsou sice fajn, ale pokud chtějí opravdu pomoct, měli by se zapojit i jinak. Třeba sázet stromy. A taky by mohli třeba pomoct zorganizovat besedy s našimi experty na školách. Ale asi o to nestojí. Prý s námi jen ztráceli čas. Hm, tak jo. Takhle chtějí řešit vlastní budoucnost? Byl to zvláštní zážitek.
Právě u mladého člověka bych čekal, že bude připravený poslouchat argumenty. Byl to ale úplný opak. Jejich hlavní mluvčí opakoval spíš politické fráze než konkrétní připomínky k tomu, co děláme. Prostě měli jasno, už když přišli.