• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Osobní zkušenosti bohužel nemám (zahrádce se doma úspěšně vyhýbám ;), ale rodiče zrovna před týdnem jeden zasadili (získali jsme od známých tři rostliny, ale máme problém s jejich umístěním, protože potřebují značný prostor). Je mi známo pouze to, že k tomu, aby rakytník plodil jsou potřeba samčí i samičí rostlina - je větrosnubný. Jedná se o dost rozměrný keř, který za pár let doroste "koruny" kolem 3 metrů co do šířky a výšky 1,5 až 6 metrů, takže je náročnější na prostor. Kořenový sysém je poměrně mělký a většina kořenů se rozprostírá v hloubce 10 až 60 cm. Co se týká podnebí, tak "u nás" (v Polabí) se mu daří velice dobře. Nedaleko v Ostré u Lysé nad Labem ho pěstují ve velkém, bez chemických prostředků a úroda byla opravdu veliká - podařilo se nám od nich část úrody získat. Sami jsme z něj pak vyráběli několik "produktů" - nejlepší zpracování je jednoznačně rakytníková marmeláda (je vynikající!!!), rakytníkový med, sušený rakytník, rakytníkový olej, otec se pokoušel nakládat rakytník i do lihu, ale zpracování bylo složité (směs se srážela) a výsledek neodpovídal vynaložené námaze. Ještě mě napadá jedna maličkost - před případným zpracováním plodů je nejlepší plody zamrazit přímo na větvičkách, jinak se celé rozpatlají a bude to k ničemu. Zmrzlé plody dostaneme z větviček, necháme rozmrznout a dále zpracováváme.

    Otec se do něho tak zamiloval, že si pořídil několik publikací o něm, z nichž bych doporučila především:

    Pavel Valíček, Emil V. Havelka: Rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti, Nakladatelství Start Benešov, 2008, 86 str.



    ...je v ní popsán původ, historie, pěstování, množení, sklízení, případné choroby, léčebné účinky a nespočet receptů.

    Jak říkám - zahrádkaření není nic pro mě a netuším, co všechno je dobré vědět, ale kdyby byl nějaký konkrétní dotaz, můžu se optat - ten táta o něm ví snad všechno...

    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Máte někdo zkušenosti s pěstování rakytníku řešetlákového?
    http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm
    Chci si několik exemplářu zasadit a zajímay by mne zkušenosti ostatních, v jakých podmínkách se mu nejlépe vede...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    OMI: No odvar na vlasy sem si taky dělal ze vzrostlejších kopřiv a vlasy mi nevypadaly:-) takže předpokládám, že na vlasy by to vadit nemělo. Ale na pití se obecně doporučují mlaší kousky sebrané před rozkvětem (sbírané tak do 20. května).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LADYWAVE: Jsem rád, že se zde najdou lidé, kteří tuto diskusi ocení:-) V pardubickém kraji nevím, ale hned ve vedlejším kraji Vysočina (kolí Žďáru nad Sázavou, konkrétně oblast Devíti skal a Žákovy hory) se údajně medvědí česnek hojně vyskytuje. Sám se se však ještě nedostal k tomu, abych vyrazil do terénu tuto informaci osobně ověřit
    OMI
    OMI --- ---
    KOCOURR: ale třeba jako odvar na vlasy ty starý kopřivy nevaděj, ne?
    Já dycky vysekám přes léto kus zahrady a jdu se tím umejt... Ikdyž je pravda, že jsem z toho dost bujaře dycky upíjel.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Ahoj, díky za tuto diskuzi :) Mám hned jeden dotaz, nevíte prosím kde v pardubickém kraji, nejlépe kolem Litomyšle bych mohla najít medvědí česnek? nebo kam na něj chodíte? díky moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [ Bylinky - Herbař léčivých rostlin ]

    A spousta informací, včetně rizik a nežádoucích účinků je tady http://botanika.wendys.cz/
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZUZKAOU: VÝBORNĚ, tohle je přesně ten typ informací, kvůli kterým jsem tohle téma zakládal. Jak se říká, všeho moc škodí...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    A ještě kopřiva dvoudomá:
    http://www.priroda.cz/clanky/foto/urtica_dioica.jpg
    http://botanika.wendys.cz/foto/O435.jpg
    - takhle vypadají starší rostliny, které se pro léčebné účely nesbírají, jelikož starší rostliny obsahují škodliviny, které organismu spíše škodí, než pomáhají. K léčebným účelům je třeba sbírat mladé kousky:
    http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi/2006-05-22_foto_FW53QLUP8X.jpg
    - osobně preferuji sběr i mladších kopřiv než ukazuje poslední foto
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCOURR: podběl, ale taky třeba kostival mají při dlouhodobém vnitřním užívání docela dost rizik. Obsahují pyrolizidinové alkaloidy - významně škodí játrům a patrně jsou docela dost karcinogení. Proto třeba právě podbělový květ nekoupíš v lekárnách, ačkoliv se dřív prodával.

    Takže rozhodně nepít podběl jen tak a dlouho, ale jen jako lék a když už, tak si během té doby dát jaterní dietu, která konec konců neuškodí...
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    No tak já teda začnu, nevím jaká je situace v teplejších krajích republiky, ale na Vysočině již začala sezóna PODBĚLU LÉČIVÉHO. Doporučuji sbírat žluté rozvité květy, samozřejmě pokud možno v přírodě a ne na okrajích silnic, kde se místy také hojně vyskytuje.
    Použití:nálev z květů se používá proti kašli a je celkově prospěšný dýchacím cestám. Krom toho, že chuť nálevu ze samotných květů zanechá dlouhotrvající příjemný nádech v ústech, je výborná i kombinace nálevu s KOPŘIVOU DVOUDOMOU, která je další rostlinkou, kterou bychom měly v tomto období sbírat - výborná zejména na čištění krve a celkovou očistu organismu, což po zimě ocení snad každý. Osobně podběl i kopřivu suším a skladuji ve sklencích na temném místě při pokojové teplotě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam