udělala jsem si výpisky, pokud by někomu usnadnili práci tak sdílím:
Alternativní zdroje rostinné potravy ve střední Evropě | Blog.Eugenika
http://www.2012rok.sk/...trava-a-ocista/26838-alternativni-zdroje-rostinne-potravy-ve-stredni-evrope
zaujalo:
K cenným zdrojům tuku kdysi patřil také
černý bez. V chudších českých domácnostech, kde se nechovali krávy, používali bez k přípravě
másla. Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu. Bezinkové máslo se používalo jako omasta na jídlo i jako léčivé „mazání“ při zápalu plic.
.. jinak všude uvádějí jako nejlepší zdroj olejů hlavně lískové oříšky
Jedlé rostliny – podrobný přehled | www.NovaZem.info
http://www.novazem.info/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
z rostlin co máme po ruce a jsou ke sběru aktuální:
- čekanka - kořen (melta)
- jetel - list květ (špenát, salát - na špenát listy nejdřív spařit, pak podusit)
- jitrocel (na přidání do všeho, sirup, salát, listy smažené v těstíčku)
- kostival - list kořen (listy smažené v těstíčku, kořen dušený)
- kozí brada - list květ kořen (vařený, smažený)
- lebeda - list (jako špenát .. není teď aktuální, ale mám semínka od Hanky)
- lopuch - kořen, listy, semena (kořen dušený, mladé řapíky jako chřest, víno ... v Solanech významná kořenová zelenina, taky ho vysejeme, je moc dobrý)
- mochna husí - kořen
- divoká mrkev (u nás přirozený výskyt, známe)
- orobinec - oddenky (roste vedle cikánů u rymáně) jí se jako brambory
- pcháč - listy lodyha kořen (nasbírali jsme semínka u Divoko .. salát, polévka, špenát, syrové, do knedlíčků)
- podběl - květy listy (listy se dají přidat do drožďové pomazánky)
- popenec - nať (špenát, salát, polévka)
- ptačinec - nať (salát, zeleninová jídla, polévky)
- pupalka - listy, výhony, kořen (kořen na podzim - osmahnout a podusit
- řebříček - mladé listy (polévka, dušený, salát)
- řepík lékařský - mladé listy, květy (dušený)
- pampeliška - listy, květy, kořen (salát, med, kapari, kořen na čaj, v menším množství jako zelenina)
- šťavel (do jídla, okyselí)
- šťovík - mladá nať a listy, semena na mouku (okyselí jídlo, špenát)
- fialka - listy a květy (salát, polévka)
- vrbovka - listy, vrcholky stonků, oddenky (salát, polévky, chřest, oddenky vařené nebo syrové)