• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    KAREN
    KAREN --- ---
    strucny pribeh o 2 lavorech medvediho cesneku z velikonoc - zbytek skoncil nasyrovo, v bylinkovym masle a nadivce do kurete... na zdravi!;)





    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Krásná nová knížka http://www.smartpress.cz/kvetinova-kucharka Má to v názvu sice kuchařka, ale větší část tvoří herbář skoro sta jedlých divokých rostlin včetně tipů na využití v kuchyni. Je to spíš o hravosti, ne úplně o tom, jak se najíst z přírody.



    Můžu sehnat se slevou, kdyžtak PM :)
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    DEPTHSOUL: mam mesicek lekarsky
    KAREN
    KAREN --- ---
    DEPTHSOUL: měla bych semena lichořeřišnice (směs) a pak sléz maurský. co máš ty?.)
    DEPTHSOUL
    DEPTHSOUL --- ---
    Zdravím, pěstujete léčivé byliny? Máte něco na výměnu?
    POLIDORA
    POLIDORA --- ---
    Dobrý den, poraďte mi, prosím, nějaký recept na šípkový sirup. Díky
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Hojda. Nedoporučili byste nějaký dobrý elektrický mlýnek na koření (hlavně badyán, hřebíček, bobkový list).
    Děláme na zimu speciální směs do perníku a taky si dělám odvar z koření pti nemocem. Badyán dost tvrdý, bobkáč zase placatý :-D

    Ten odvar je následující:
    Do cca 1l vody:
    3hvězdičky badyánu
    5bobkáčů
    hřebíčku kolik člověk snese
    skořice
    kuličky pepře
    čerstvý zázvor
    po povaření pak přidám med.

    a když mám hodně ucpané dutiny a takový ten náběh na nemoc, že si říkám, že mě to už fakt sejme, tak mi většinou pomohlo cucání lísků badyánu. Ale vypozorovala sem, že oboje lépe zabírá pti virózám než při angíně.
    Chtěla bych si tu směsku do odvaru namlít čerstvou a trochu s tím experimentovat :-).
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    DARJEEL: mně popravdě asi nakonec taky :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FRUTAA1: toš budeme aspoň spolužáci, mně se to stejně hodí příští rok víc...
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    NYA: jéé, díky, zkusím tam zaběhnout :-)
    NYA
    NYA --- ---
    FRUTAA1:
    KAREN:
    studuje tam kluk co prodává bylinky v řeznické ulici http://www.bylinarstvikindl.cz/
    je hodně komunikativní a snad by vám mohl říct o studiu a o tom programu něco bližšího
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    KAREN: to mě také napadlo, dej pak věděti :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    FRUTAA1: jj, jsme na tom stejne - ani me to neprekvapilo, ale treba mi odepisou, jakou kapacitu ma jeden rocnik, at mame predstavu)
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    tak ke studiu Léčivé byliny mi dnes přišlo:
    Vážená paní, vážený pane,
    sdělujeme Vám tímto, že jste bohužel nemohl/a být zařazen/a do zájmového třísemestrového programu celoživotního vzdělávání "Léčivé rostliny", který bude zahájen dne 8. 11. 2014.
    Důvodem je, že do tohoto programu CŽV jsou uchazeči přijímáni podle pořadí došlých přihlášek a od akademického roku 2014/2015 mohli být zařazeni pouze uchazeči, kteří podali přihlášku před Vámi.
    K dnešnímu dni nebylo možno přijmout ze stejného důvodu jako Vás více než 100 uchazečů. Všechny přihlášky však zůstávají v evidenci zájemců s datem původního podání.
    S pozdravem
    c. RNDr. Jaroslav Dušek, CSc.
    garant programu CŽV "Léčivé rostliny"

    tak snad příští rok... :-(
    FRUTAA1
    FRUTAA1 --- ---
    NYA: teď jsem narazila k tomuto tématu i na pěknou knihu: https://www.kosmas.cz/knihy/182137/jedle-bylinky-a-plody/ :-)
    ZASTERKA
    ZASTERKA --- ---
    tak mám za sebou poprvé šípkovou marmeládu a teda masakr, zítra asi nehnu rukou z pasírování, ve dvou lidech celkem 20 skleniček. a zítra pokračování se sirupem, ale to už není takovej opruz, ten už jsem dělala. Do marmelády se už asi nepustim. No a časově cca 5 hod, finančně cca 80,- bez elektřiny, vody a plynu
    NYA
    NYA --- ---
    udělala jsem si výpisky, pokud by někomu usnadnili práci tak sdílím:


    Alternativní zdroje rostinné potravy ve střední Evropě | Blog.Eugenika
    http://www.2012rok.sk/...trava-a-ocista/26838-alternativni-zdroje-rostinne-potravy-ve-stredni-evrope
    zaujalo:
    K cenným zdrojům tuku kdysi patřil také černý bez. V chudších českých domácnostech, kde se nechovali krávy, používali bez k přípravě másla. Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu. Bezinkové máslo se používalo jako omasta na jídlo i jako léčivé „mazání“ při zápalu plic.

    .. jinak všude uvádějí jako nejlepší zdroj olejů hlavně lískové oříšky


    Jedlé rostliny – podrobný přehled | www.NovaZem.info
    http://www.novazem.info/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
    z rostlin co máme po ruce a jsou ke sběru aktuální:
    - čekanka - kořen (melta)
    - jetel - list květ (špenát, salát - na špenát listy nejdřív spařit, pak podusit)
    - jitrocel (na přidání do všeho, sirup, salát, listy smažené v těstíčku)
    - kostival - list kořen (listy smažené v těstíčku, kořen dušený)
    - kozí brada - list květ kořen (vařený, smažený)
    - lebeda - list (jako špenát .. není teď aktuální, ale mám semínka od Hanky)
    - lopuch - kořen, listy, semena (kořen dušený, mladé řapíky jako chřest, víno ... v Solanech významná kořenová zelenina, taky ho vysejeme, je moc dobrý)
    - mochna husí - kořen
    - divoká mrkev (u nás přirozený výskyt, známe)
    - orobinec - oddenky (roste vedle cikánů u rymáně) jí se jako brambory
    - pcháč - listy lodyha kořen (nasbírali jsme semínka u Divoko .. salát, polévka, špenát, syrové, do knedlíčků)
    - podběl - květy listy (listy se dají přidat do drožďové pomazánky)
    - popenec - nať (špenát, salát, polévka)
    - ptačinec - nať (salát, zeleninová jídla, polévky)
    - pupalka - listy, výhony, kořen (kořen na podzim - osmahnout a podusit
    - řebříček - mladé listy (polévka, dušený, salát)
    - řepík lékařský - mladé listy, květy (dušený)
    - pampeliška - listy, květy, kořen (salát, med, kapari, kořen na čaj, v menším množství jako zelenina)
    - šťavel (do jídla, okyselí)
    - šťovík - mladá nať a listy, semena na mouku (okyselí jídlo, špenát)
    - fialka - listy a květy (salát, polévka)
    - vrbovka - listy, vrcholky stonků, oddenky (salát, polévky, chřest, oddenky vařené nebo syrové)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam