• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    FAR_IDA: nahoď fotku...
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    Zdravim, vsechny milovniky velmi zveme 11.7. na akci osazovani bylinkovych zahonu v Praze na Rohanskem ostrove, v prostoru Pristav 18600. Nejake rostliny prineseme my, dalsi doufame, ze prinesou navstevnici. Vitame i jakekoli prebytky z vasich zahradek! Bylinky ze zahonu pak budou po cele leto k uziti pro vsechny prichozi. Vice info zde https://m.facebook.com/events/440394829666327/
    CARNAQE
    CARNAQE --- ---
    ZUZKAOU: Tak to ještě nevim :) Ale neměly by mít.
    Prý je to dobrý po kapce na játra a na lupénku.
    Jenže sem se to (možná teda naštěstí) nikdy neodvážil zkoušet, protože nikde sem nenašel jednoznačnej návod na další ředění/konzumaci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: hmmm, ale tam je účinná látka thujon, to je úplně jiná hra :-)

Ty vlaštovičníkové alkaloidy nemaj žádné psychotropní účinky,ne?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: ja taky kdyz na zahrade koukam na rozkvetly vratic, tak si rikam, ze by stalo za toho ozkouset;) jiste to bude nezapomenutelny zazitek..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SANCHA: a Ota Nepilý radí používat ředěnou bazénovou chemii. A proti parazitům se drív doporučovalo pít odvar z tisu.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ZUZKAOU: Tak třeba M. Treben radí užívat vnitřně vlaštovičníkovou šťávu. Denně čajovou lžičku zředěnou šálkem vody. Mimo to také čaj a víno. Ne dlouhodobě teda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CARNAQE: moment, kdo proboha radí užívat plnohodnotnou vlašťovičníkovou tinkturu vnitřně?

ty co se prodávaj na pití jsou pochopitelně homeopatický, takže jaksi nemá žádné účinné látky.

Jako ordinovat si sám tinkturu z vlaštovičníku neznámé síly (fakt netušíš co a kolik se ti tam toho vyluhovalo, žejo)

Jako výhodou je, že to bude na chuť strašně hnusné a budeš reagovat, takže pokud nejsi pošahaný očišťovač, co má pocit že obranné reakce těla jsou detox, tak s tím přestaneš. Snad.

To že se člověk někde dočte, že látky z vlaštovičníku jsou zkoumány pro možné rakovinotvorné účinky přece neznamená že je to něco čím se má člověk začít krmit. Zejména když jim to zatím funguje jen in vitro a už na krysách to vedlo k tomu, že umíraly....

http://www.ema.europa.eu/...document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2012/01/WC500120711.pdf
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    CARNAQE: Jestli si dobře vzpomínám z hlavy, tak vlaštovičníková tinktura z obchodu byla 60% a ca 10-25 kapek 2-3x denně před jídlem. A užívat omezenou dobu, nebo dělat alespoň přestávky. Na bradavice je imho nejjednodušší po cestě kdekoliv vlaštovičník utrhnout a bradavice natřít čerstvou šťávou, pokud možno denně. Za sezonu jsou pryč.
    CARNAQE
    CARNAQE --- ---
    Připojil bych se k dotazu.
    Maceroval sem vlaštovičníkovou nať ve 100% alkoholu (z lékárny p.a.) co se tam vešlo a nechal to cca měsíc ve sklepě.
    Pak sem to přecedil a nevím, jestli sem to tak udělal dobře.
    Na bradavice bych si s tim troufnul, ale k per os. sem nikde nenašel jednoznačný dávkování, takže to radši neužívám.
    Přece jenom je to jed..
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    ahoj, chystám se na tinkturu z dubové kůry a zajímá mě, jestli je vhodnější použít spíše slabší alkohol nebo silnější. Mám k dispozici různé druhy domácí pálenky o různé síle (50-75%). Taky by mě zajímalo jestli macerovat na slunci nebo ve tmě. Máte někdo zkušenosti?
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    ahoj me tak napadlo se optat tady... a v zime je stejne pod snehem(pokud teda zrovna nejakej mate u nas bida)
    mate nekdo nejakou zkusenost se shanenim zensenu? sem slysel ze je ho fura ruznejch kvalit a ze se to tezko pozna... tak budu rad za rady a tipy. mozna i za vtipy, je mi ponekud neveselo.
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    pozorovani od prachatic: u nas je taky hovno. treba davaj nejakej vision council a tak sou cely zalezly v korenech a povidaj si.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    URPUTNIK: ono cesta od květu k plodu je daleká a opravdu rok od roku je jich méně a méně. Fenomén, který je u trnek vypozorován, že většinou "cestují", každý rok se urodí jinde. Většinou se na stejném místě plody nevyskytují. Proto mě hlavně zajímá, zda někdo ví o tom, kde jsou plody...trnkovišt je mnoho, ale plodů už tolik ne...:/
    Každopádně děkuji za tip
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: Skryje na krivoklatsku.. Bydleli jsme Skryje 7, takze v tom vyhledu z budovy :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: byl jsem na jare na kurzu u Skryji a byly tam samy trnky, tou dobou zrovna rozkvetly
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj prosím víte někdo letos o místě, kde jsou trnky (myšleno - malé modré kuličky rostoucí na keřích)?
    Byli jsme minulý týden na trnkách (vyrábíme z nich sirup pro děti) a je to bída. Rok od roku je jich méně a méně. Nevím proč...?
    Nikdo z našich známých, který sirup také vaří, letos nic nenašli. Proto se obracím na vás.
    Budu moc vděčná za jakékoliv informace.
    Uctivě děkuji :)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    MVEK: Nebo ve skleníku v zimě pampelišku :)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Není nad to, pěstovat si bršlici k jídlu doma v květináči:-).

To si tak člověk nehlídá azalku, kterou na léto dal na zahradu na chalupě a přiveze si s azalkou bršlici... Uvidím, jestli pravidelné otrhávání ji naštve, nebo azalku bude dusit a budu muset použít kontaktní jed typu Roundup...
    KAREN
    KAREN --- ---
    tak co, přijali někoho z vás letos na to CŽV Léčivé rostliny v Hradci?

nás jo, hurá!
    ... nicméně to - po těch dvou nebo třech letech - přišlo v poměrně nešikovnou dobu. není možnost to odložit - pokud člověk "nehodlá nenastoupit" (vtipná formulace z dopisu, která fskutečnosti má znamenat pravej opak), je vyřazen z evidence a může si podat žádost znovu. a být přijat asi až ke stáru .)))

a už jste to někdo absolvoval nebo studujete? ráda bych si udělala přesnější představu - napsali jen rozpis pro první setkání a já potřebuju zvážit, jestli pro mě má smysl do toho jít... ;/
    EETEE
    EETEE --- ---
    Dostala jsem knihu "Jedlé rostliny v přírodě" od Rudi Beisera.
    Koukla jsem do toho zatím zběžně, ale mám pocit, že orientačně to pro příležitostné bylinko-jedlíky stačí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam