JUNIOR: promiň, snažil jsem se na to koukat, ale nevydržel jsem to dýl jak deset minut, je to fakt zběsile natočený...
můžeš mi ale vysvětlit jednu věc? pokuď bych měl garantovanej základní přijem, kterej podle toho, co tam řikali, očividně nebude vůbec nízkej (cca na úrovni minimální mzdy nebo řivotního minima?), co mě teda motivuje pracovat? zejména pro mladý lidi je už teď docela problém dokopat se do školy a dělat něco pro svojí větší ekonomickou výkonost - to, že by jinak museli jít makat je pro leckoho jediná motivace.. Když bych ale měl garantovanej základní příjem, tak ze školy uteču nejpozdějš po základce a budu si celý dny jenom hrát fotbal a číst, věnovat se jenom tomu, co mě baví.. Možná, že v určitym věku nastupuje touha mít těch peněz víc, než minimum, ale jednak mám pocit, že je to daný tim, že lidi, který pracujou a vydělávaj prostě chtěj vidět nějaký výsledky svý práce - jsou teda motivovaný vydělávat peníze tim, že vydělávaj peníze. Kdyby je ale nevidělávali, dost možná by nechtěli vydělávat další a i kdyby si ve třiceti vzpomněli, že jim to minimum nestačí, tak už jim dost ujel vlak - nebudou mít žádný adekvátní vzdělání, základ kariéry, pracovní návyky, nic.
Celou touhle argumentací směřuju k tomu - kde se ty peníze vezmou? Liberální/kapitalistickej model je založenej na tom, že lidi jsou motivovaný pracovat dost a dost efektivně na to, aby uspokojily svoje potřeby. Když jim ale tuhle motivaci vezmu, skutečně se zachová efektivita ekonomiky a budou existovat prostředky, který by se mohly rozdávat?
A pak mě tam zaujala ještě jedna techničtější věc - řiká se tam, že základní příjem se má odečítat od ostatních příjmů, tznm. dostanou ho reálně jenom ti, kdo by jinak měli míň. Připadá mi to ale trošku v rozporu s jeho nepodmíněností - vyžaduje to od člověka, aby byl schopen doložit svoje "ostatní příjmy". Navíc je to obrovská pobídka k podvádění - nutí mě to k tomu, abych zapíral svoje příjmy, protože mi tim vznikne právo na základní příjem, tznm. například pracovat na černo, což znamená další oslabení státních (daňovejch) příjmů a tedy podkopání schopnosti systému generovat dost prostředků na reálný vyplácení základního příjmu.. Stejně tak se vynořuje problém, kterej existuje už dneska kvůli daním, ale neni tak výraznej - co je to vlastně "příjem"? Je to jenom to, co dostanu v penězích? To ale znamená, že když budu třeba zemědělec, kterej si vypěstuje přesně tolik jídla, kolik sní, tak nemám žádný příjmy a dostanu peníze od státu, přitom jsem ale reálně bohatší než ledaskdo jinej, kdo dostane peněz stejně.. A dál - jak se vyhodnocuje jednorázovej příjem? Když prodám třeba barák za deset miliónů, tak se mi to započítá jenom do jednoho zúčtovacího období (jak je dlouhý? měsíc? rok?) nebo se to bued nějak složitě rozpočítávat na dlouho dopředu? První varinata by zase znamenala, že je například mnohem výhodnější domy prodávat, než pronajímat, protože se tim zbavuju nároku na garantovanej příjem jenom v jednom zúčtovacím období, druhá je zase zkreslující - co když den na to všechny utržený peníze prochlastám nebo udělám investici, která mi nevyjde? Připravil jsem se tim o svoje "lidský právo" na deset let dopředu?
Atd. atd.
Ty filosofický kecy okolo jsou moc pěkný, ale technickejch problémů kolem je tolik, že nevěřim, že by se dal někdy vybudovat konzistentní komplexní systém, kterej by skutečně fungoval a neposlal naší civilizaci svižnym krokem do sraček...