Byl jsem pozván k rozpoutání debaty o podstatě peněz v ekonomice - třeba i z hlediska alternativních ekonomik, které tuhle koncepci občas také zavádějí.
Na začátek několik provokativních otázek pro zde přítomné:
- jak to vidíte se sázkami vs loteriemi? rozlišujete mezi nimi, nebo je to pro vás prašt' jako uhod' ? (připomínám - většina etických autor minulosti, a pokud použijeme slovo "etika", tak navazujeme na nějakou tradici, hazardní hry odsuzovala - ovšem co jsou přesně hazardní hry? hraje Bůh v kostky?)
- jste schopni rozlišit pojištění od sázky, nebo ne? (pokud ano - jak?) liší se činnost pojištovny v nějakém zásadním bodě od činnosti sázkové kanceláře?
- jak je to s autoritou provozovatele kasína a s jeho zárukou zaplnění dohody mezi hráči ? má anonymní návštěvník kasina právo zcela samozřejmě očekávat, že si anonymně odnese v kapse výhru? (zvlášt', pokud celou situaci vnímá např. pod vlivem alkoholu?)
Chápu, že tenhle klub je především o směně brambor za mrkev a obojího za chleba, permakulturním křoví, topení dřevem ve společných domácnostech sdílených větší komunitou, apod. Chápu to a podporuju to - ale než se dobereme k tomu, proč vlastně v takovýchto koncepcích spatřujeme jistotu a v jiných ne, tak bude nutné si rozebrat, co je v dnešním ekonomickém systému zájmem toho kterého hráče, a který zájem je legitimní a který ne: peníze jsou dnes kryté celou spoustou věcí, vč. různých statistických pravděpodobností - a já chci tyhle zákonitosti pochopit, či pomoci pochopit jiným.
Dále se pokusím o polemiku s monetaristickými teoriemi, které se snaží peníze prezentovat jako jeden z mnoha typů zboží - a pokusím se o jiný pohled. Podle mě je třeba brát v úvahu, že hodnota peněz vzniká z konsensu a nikoliv ze vzácnosti - vzácnost peněz, jakkoliv nutná k jejich fungování, je umělá, a "konsensus o potřebně vzácnosti" je velice specifická konstrukce, která se žádného jiného zboží směn'ovaného na trhu netýká. Chtěl bych řešit, kdo je a kdo není v dnešní době přizván ke tvorbě konsensu týkajícího se hodnoty peněz: protože je to fakt zajímavé. Stejně zajímavé jsou další otázky:
- Anonymní, tajná, vs. veřejná směna (kdo všechno ví, že ke směně došlo?)
- Má stát být garantem vymahatelnosti soukromých dluhů?