• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

    PhysX
    CUDA, vývoj

    Ovladače: nVidia download

    NVCUVENC dll download

    Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ELECTRICKOTA: Super, pro svoji zajimavost - o jak moc horsi je mezernik a shift oproti normalni klavese? 2x,4x,8x hlasitejsi dle tebe?
    Jsem si pouze nepamatoval zda sabilizatory je treba mazat.
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ELECTRICKOTA: poprosím o link,)
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    ELECTRICKOTA:
    MEJLA77:
    tak je doma

    Píše si mi na ní velmi příjemně a lehce, a i bez překlepů. Líbivé je zpracování, kovové tělo, kvalitní plasty, tiché spínače a jemný chod. Co mě odrovnalo je nastavení podsvětlení, aby každá zmáčknutá klávesa se rozsvítila, nebo udělala vlnovku od ní jsem viděl prvně :) A za 17kil, když to porovnám se starým Logitechem co stál 2200,-, je tak o řád lepší.
    Co se mi hned nelíbí je nemožnost vypnout kolotočářský barvičky na boku klávesnice, asi přelepím nebo rozeberu a odpojím. Kratší podložka na dlaň, delší by byla víc fajn. Když se na to zaměřím při psaní je slyšet slabý zvuk vibrující pružinky. Absence ledek pro numlock/capslock/scrolllock - tedy spíš je to o zvyku, protože bíle svítí ta daná klávesa když je aktivovaná.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    MIKEE: jasny, muze byt proto pisi ze mam 12let stary info…
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    FRK_R23: ELECTRICKOTA: minimalne u A6000 nepozoruju, ze by byl vykon v DX12 nejak omezenej, resp. neni to tak vysoko nataktovany jako 3090 a tim padem to ma mensi TDP/potrebuje min agresivni chlazeni, nicmene normalne to funguje s geforce driverama
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ja jsem rad ze Quadro jako znacka skoncila, porad budou dalsi NV produkty - ale GeForce je opet kralem a ta dualita je pryc.
    Az prodeje poklesnou, tak mozna zase uvidime nejakou snahu vybudovat HPC desktop produkty co nejsou GeForce.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ELECTRICKOTA: Jo to protoze GeForce ma zakazane akcelerace wireframe a dalsi veci co 3DStudioMax vyzadovalo.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    FRK_R23: Maj DirectX, ale vykon v nem je omezenej, nedava to vubec smysl.
    MCKIDNEY: No vidíš, 12let už nejsem v tomhle oboru, tak mi to uniká, dělával jsem v 3dsMaxu a ten měl od nvidie renderovací aplet pro quadro karty, a lítalo to na tom fakt viditelněji rychleji.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    LAUNCHER: Skoro nikdo nepoužívá quadro, aspoň co já vim. Pro 2D je to uplně šumák a pro 3D se používají hlavně gamingový karty (v práci mám 3090, dělám s unrealenginem).

    Tyhle quadro karty se používají hlavně na CAD a podobný věci. Dobře totiž pracujou s velkejma datama, ale nemaj directx apod.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ELECTRICKOTA: CL a OptiX slape i na GeForce, takze pro Blender asi je to jedno. Vzdy lepsi slyset od pracanta.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MEJLA77: Jo to chapu, vse ma learning curve. Ale specialne pokud rad pracujes mys a leva ruka, pak ucit se QMK ci Autohotkey je vyborny zaklad.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    LAUNCHER: Bezna GPU slo pouzivat vzdycky, jen jsi nemel moznost pouzít applet od nvidie(tenčí vrstva než DX a tedy rychlejší). Ale byly na to upravený BIOSy pro GPU kde to pak šlo, ale dělal jsem to hooooodně dávno.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    MEJLA77: Ber klidně RGB, všechny jdou nastavit. Já mám vždy staticky červeně podsvícenou jako všechno ostatní, protože červená tě neoslňuje, mám to rád i v autě na budíkách.
    LAUNCHER: V práci mám vertikální myš, a nic mi to teda nepřináší, protože beztak nejvíc píšu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEJLA77: 1) Prosimte, jak je to ted u grafiku s GPU?

    Uz mohou grafici pouzivat bezna GPU, nebo stale musite mit Quadro atp?

    2) V cem vsem je pls u vas rozdil mezi GeForce a Quadro?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MEJLA77: Numpad - Tez ho nutne potreboji a proto ho moje maLAUNCHER. Neni tedy mechanicka, coz ke stesti nepotrebuji a mozna ani nechci. Bud jsou hlucne coz mi vadi o conf calls nebo maji linearni spinace s cimz neumim psat.

    Vertikalni mys - Radi mi ji dva lide kolem me, evidetne jsou spokojeni. Ja do toho zatim nejdu i proto ze jsem levak, coz by nebylo easy.

    Pero tabletu - Hezke. Ja nedelam grafiku, takze tohle resim uplne jinak separatnim 14" Android tabletem na nacrtky a schemata, k PC by to mozna nejak pripojit slo, ale jednak predpokladam spatne a druhak proto zatim nemam use-case. Nicmene grafikum a tem vasim HW specialitkam vzdy fandim 🙂
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MCKIDNEY: mít obě ruce na klávesnici je při modelování brzda - tady je ukázka, ve které je ta efektivita pěkně vidět cca od 1:30, nemám vlastní timelapse, ale klidně můžu připravit, bude to vypadat podobně :)
    Claw Machine in Blender and Substance Painter - 3D Modeling Timelapse
    https://youtu.be/PSx5IXDZCCY?t=65
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MCKIDNEY: ono to souvisí s tou prací - 3D - zmáčknu třeba S pro zvětšování (R pro rotaci, G pro tažení, ctrl+B pro bevel apod.) a myší táhnu, kolečkem myši se taky mění např. hodnoty počtu řezů nebo dělení zaoblení a potvrdím kliknutím, nebo vyberu volbu z popup menu vyskakující po zmáčknutí zkratky v místě kurzoru myši, takže mám většinu času jednu ruku na klávesnici a druhou na myši, je to docela efektivní, mít obě ruce na klávesnici a přehmatávat co půl sekundy na myš je nesmysl, občas mám obě ruce na klávesnici, ale to jsou výjimečné situace na pár vteřin, kdy chci např. o nějakou přesnou hodnotu zvětšit/posunout apod. a ještě v nějaké ose (S shift Z 5 - tohle třeba zvětší objekt v osách X a Y pětkrát) - asi lépe vidět pro lepší pochopení - tady je cca 3 minutové video:
    Blender 2.8 Top Shortcut Keys
    https://youtu.be/--kN_4sUqj8?t=16
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MEJLA77: Vetsinou je wireless stranou ci kompletne samostatny wired. Numpad je jedna z veci co lide chteji.

    Jinak to co popisujes je jedinne uceni co potrebujes. Sculpted klavesnice vetsinou vynuti pouzivani obou rukou naraz. Takze pokud jsi naucen vse delat na jedne ruce, tak je to realna prekazka. Mala celkem jakmile objevis tap dance a jina makra :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LAUNCHER: mrknul jsem na ten odkaz, nevidím tam typ s numerickou klávesnicí, bez které se neobejdu u práce (jsou tam změny pohledu na 3D scénu) a fakt mi nepřijde pohodlené levou rukou ovládat ergonomickou klávesnici, resp. její část pro pravou ruku, nehledě na to, že ve virtualu mám na odchytávání pravý ctrl, takže zvládám i levý ctrl+p levou rukou - to si taky moc nedovedu představit u těchto typů, když mě začíná bolet zápěstí, beru do ruky pero tabletu a taky to pomáhá, spíš zvažuji vertikální myš (taky se bojím, že si nezvyknu, jsem zvyklý mít opřený palec o podložku, když potřebuji jemnější pohyb myší), taky díky za tipy.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ruzne varianty na ergonomicke klavesnice pouzivaji nejmene desetitisice lidi aktivnich na socialnich sitich.

    Namatkou:

    https://www.reddit.com/r/ErgoMechKeyboards/

    Neznamenal jsem, ze by mel nekdo z nich problem se zkratkami nebo s cimkoliv jinym, co by se nevyresilo po zauceni.

    At si kazdy pouziva jake klavesnice jen hrdlo raci, pisu jen v ramci demytizace. Nejste zadni unicorni.

    Nejjednodussi je si to samozrejme nechat ukazat od nejakeho kolegy/ne, v nejhorsim mozna pres video - jak se na tom udela XYZ pripadne XYZ s rukou na mysi. Kdyz se poptate, budete prekvapeni kolik lidi to kolem vas ma.

    Ja jsem k tomu prisel takhle vlastne omylem, protoze kdyz jsem shanel referenci na klavesnici pro programatora (mysleno "beznou"), tak mi paradoxne nejvic lidi doporucilo MS Sculpt, coz jsem nejdriv nechapal, pak pochopil ze dano vekem v me socialni bubline.

    Pokud citite ze zapesti uz nejsou co drive, nebo proste citite diskomfort, zkuste to. Pokud ne, tak to ma myslim cas. Tedy, pokud nutne nepotrebujete zajimavy discussion topic na vasem pracovnim stole :-)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ELECTRICKOTA: taky nemůžu mít tyhle ergo vychytávky, protože střídám práci, kdy jednu ruku mám na myši a druhou rukou jedu zkratky s prací, kdy píšu všemi deseti, ale to tak 10 % celkového času, ale taky případně díky na tip na nějakou dobrou podsvícenou (prosím ne duhou ani blikání apod., jedna barva, ideálně modrá) a taky bych chtěl spíše tichou klávesnici...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam