• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HNIZDO: já tvrdím, že nVidia prohlašuje o svých nových kartách, že dosahují výkonů, ale není to pravda. Resp. jasně, musíš si ovšem přečíst malý text pod reklamou, kde ti řeknou, že to tak je, ale pouze v pondělí za deště a pouze když to používáš specifickým způsobem. Což je defakto lhaní a nemaj tohle zapotřebí. Netrvdím, že tenhle mediální bullshit nVidia vymyslela, tyhle věci se děly už dřív, ale je to od nich trapný, protože jestli někdo může udělat naprosto clean launch produktů, je to zrovna nVidia. Ale to by nesměli být klasický hovadský korporát, kterýmu je jedno, že je za to bude obecenstvo nenávidět, hlavní je, že tím oblbnou pár lidí a zvednou prodeje.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    DRAGON: umm jsem se nějak ztratil, jak se to vztahuje k tvrzení, že 5080ka má být 5070ka?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HNIZDO: na to jsem se přeci vůbec neptal a nijak to s tím nesouvisí. Nebo kde v mých dvou příspěvcích vidíš, že si stěžuji na cenu? Já si stěžuji na to, že je nVidia zasranej lhář a mlží při promotion víc než konkurence. A to mě uráží, coby dlouholetýho podporovatele značky. Jsou v pozici, kdy nemaj zapotřebí vobelhávat lidi, ty karty jsou dobrý, lhát netřeba.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    DRAGON: třídy gpu se cenově posunuly o jeden stupeň nahoru už za/po covidu. x060ka stála jak by dřív stála x070ka. inflace nás posunula ještě dál. To nemá vliv na to, jak budeme číslovat gpu dvou sousedních generací stejných parametrů.

ELECTRICKOTA: ale ono to jde, ale náklady rostou exponenciálně
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HNIZDO: a není to jedno, přes co ten výkon teče? srovnávají přeci výsledek ne? pokud ti dá 192 sbernice podobný výsledky co ti dá 256, tak o co tedy jde? Neprudím, jen se ptám.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    HNIZDO: Mě bylo jasny že vykon navíc prostě neprobehne, protože ty nm už posouvat moc nejdou. Ale spíš jde o to co nabízí oproti vlajkový lodi, je to dost ořezany, a mohlo by to byt lepší, kor když 4080S je defakto vykonem stejná jako 5080ka, to same cekam u 5070ky
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ELECTRICKOTA: tohle je totální bullshit a divím se že tyhle jábychchtěl análýzy zrovna HWU vůbec pouští. už jen proto že 4070 má 192bit 12GB GDDR6 a 5080 16GB 256biy DDR7, to autorovi nevadí?

celej problém je v tom že lidi čekali víc od nový architektury a zapudili fakt, že ada i blackwell jsou na 4nm procesu, takže nějakých +50 procent nelze čekat. kdyby vyšel bw na 2-3nm procesu, strhá nebesa - ale to je to kdyby, je takovej jakej je. meh.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    Jj, docela si hodne věcí vykecali, takže defakto 5090 je supr karta zbytek drobky co nvidii upadly od pusy
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    viz jejich prohlaseni o vyrovnanym vykonu 5070 / 4090. Jako jasne, ale az na ... raz dva tri... :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ELECTRICKOTA: jako mne prijde ze to nvidia celkove s komunikaci a specifikacema padesat rady dost vylhala... plnej internet recenzi renomovanejch hw bloggeru, kteri to vyvracej.
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    Přecejenom je tam zakopanej pes:
    The RTX 5080 is Actually an RTX 5070
    https://www.youtube.com/watch?v=J72Gfh5mfTk
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    FORTRESS: taktéž
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    RUDOLF:
    LAUNCHER:

Díky udělal jsem oboje co jste radili :D

Já si nechávám 4090, nebudu se přebíjet s lidma co tu 5090 potřebujou víc.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: na AI to má málo ram, posun v rasterizaci 15 procent přinejlepším, imho nejhorší nástupce za dlouhý čas.

blackwell promajitele ada obecně - je pravda že je tam hodně technologií, MFG, revoluční komprese textur, 2x tak silný RT a AI jednotky, ale ve hrách co jsou venku je to jedno. jediný co má smysl je 5090 na který lidi fronty nestojí, ale spí ve stanech. prostě cokoliv pod 5090 je refresh.

ofc, pro majitele starých platforem je to futureproof upgrade.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Najdu pls někde přehled různých 5090? (Potřebuji to na vzduchu)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Přijde mi, že lidi tu 5080 moc nechválí... Nejsem cílovka, nezkoumáme to, názor nemám, je si toho nejde nevšimnout.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FORTRESS: nebuď rozumný, kup ASML, TSMC a NVIDIA;-) To je transformační vlna. TSMC sejme invaze na Taiwan, to sejme NVIDIA. ASML bude dodávat TSMC v Japonsku a v US.

Indexy jsou pro rozumný lidi;-)

Mám kolegy Indy, ty brutálně zbohatli na indickým akciovým trhu, dtto Čínský trhy.

Ale index je asi jediná rozumná cesta;-)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    PRAASHEK: jo.bohužel amd nemá rozhodovací kapacitu, a tohle je jeden model. ale každá troška konkurence dobrá.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    HNIZDO: slušný
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    AMD's Radeon RX 7900 XTX Beats NVIDIA's GeForce RTX 4090 In DeepSeek's AI Inference Benchmarks; Here's How You Can Run R1 On Your Local AMD Machines
    https://wccftech.com/amd-radeon-rx-7900-xtx-beats-nvidia-geforce-rtx-4090-in-deepseeks-ai-inference-benchmark/

Tohle by melo nvidii trochu zchladit v cenotvorbe

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam