• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

PhysX
    CUDA, vývoj

Ovladače: nVidia download

NVCUVENC dll download

Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LAUNCHER: 4090 je vyprodana a i kdyby nebyla tak zabije 5080 za 1500$
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Chápu, ale srovnej s 4090, která by měla být v podobné situaci ☺️
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: no tak ten obchodni duvod je jasnej, prisla nova generace karet, celkem jedno jestli nvidie nebo amd :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Jo je fakt, ze ta cena rozbije boj 4070TIS a 7900XT.

Ale SW vybava je imho prilis pozadu a i FSR4 maskuji jako "prototyp" na kartach co nejsou zverejneny.
    AntiLag2.1++ i FSR4 mozna nebude na teto platforme.
    Az se dozvime vice, tak bude venku review 5070.

Takze je otazka kolik lidi setri v cenove relaci 25k
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ty jo, Radeon 7900XTX padnul na 24k CZK za novou kartu.

Proč pls? Lidí chtějí ray tracing a další věci, které umí lépe nV? Nebo ještě jinak?

Mi neříkejte, že se to za tuhle cenu (do)prodává dobrovolně a dobře. I by to bylo vidět ve Steam stats, ne?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    DRAGON: jasně, že lidé v ČR mají zájem o 5090;-) Ale tak nějak nejsme největší trh, takže víc karet půjde do většího trhu, prostě protože kapitalismus. Logicky to bude odpovídat i logistickému řetězci, čipy dorazí k výrobcům grafických karet, ty mají imho vlastní supply chains. Docela by mě zajímalo, kde se ty karty v Evropě vylodí. Jaká část nákladu letí apod.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    DRAGON: cuže?? domníváš se že u nás je zájem enormní, ale v USA či Indii ne? zájem je všude. to nic neříká o významu trhu. US Amazon možná přebije celou Evropu, natož nás. největší trh je USA, pak čína a austrálie, pak nebo přinejlepším vedle toho celá evropa, pak vše ostatní. a do evropy se počítá anglie, francie, německo, polsko - kolik zbývá na nás :) ?

FORTRESS: Samsung je globální mobilní dvojka po Applu, čili jeho priority mají vypovídací hodnotu.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    HNIZDO: Nevěděli, protože minoritní hw aktualizace pro druhořadej telefon neni úplně něco co bych sledoval.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    RUDOLF: V UEFI hledej stealth mode :-)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HNIZDO: to se pomerne silne pletes, mam inside info primo z alzy, zajem je enormni, ale proste nejsou. Predobjednavek jsou mraky. Tak zas brzdi.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    DRAGON: FORTRESS: dostáváme tolik, jak zajímavý jsme trh. například, korejský Samsung S25 má konečně 16GB RAM variantu, věděli jste to? Ovšem jen pro Tchajwan, Koreu - a Čínu. Nikoliv Evropu či USA.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: a ano oled by se mi líbil;-) ale nepřekousnu ten case;-) a mám hodně rád IPS a potřebuji dobré PPI z macOS.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: yep. Pokukuji po Dellu. 40" Dell Ultrasharp U4025QW. Chci k němu připojit MacBook i PC a ten jejich hub je super ergonomický. Už mě serou kabely u dual monitorů. I když furt zvažuji, že hodím po straně na pivot svůj stařičký 21:9 ultrasharp;-)

Co týče LG, dell Alienware, Samsung. Mě vyhovuje ta sporá business estetika Dellu, 60hz, IPS a většina ostatních značek, včetně spolupráce s Alienware je ta nejstrašnější RGB gaming estetika, která mě uráží. Já jsem dokonce nasraný, že mám těď RGB na desce a nemám čas a chuť hledat, jak to vypnout.

Jinak nová řada toho DELL by mi udělala ještě větší radost.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: mě nejvíc potěšila 40x generace, kvůli úspoře vůči 30x. A 50x v tý vlajkový podobě je skvělý produkt. 20-30% syrový výkonnostní nárůst, spotřeba úměrná výkonu. U nižších řad skvělý DLSS. Já jsem obecně vůbec nepochopil to youtube drama u 40x, kvůli VRAM. Taky fandím AMD, ale na to, že NVIDIA prioritizuje datacentra nad gamingem. Tak AMD krom 3D technolgii na CPU, tak si toho segmentu moc neurvala. Aspoň že zvládla CPU market, urvat Intelu. I YouTubeři se snaží AMD propagovat. Ale Intel s levnýma GPU, taky našel cestu na trh. Což je dobře, když tam budou tři hráči. Jenže největší cash cow má NVIDIA. A podle mě jim to pár let zůstane. Čekám obrovskou adopci agentích systému, kde LLM poběží furt. Jestli se zlevní trénování modelů, tak přibude hráčů ve výrobě Foundational Models. A nemluvě o tom, že i mimo přirozený jazyky, to máme modely naučený na genech, sloučeninách apod. Zatím tam AMD není, dohání teprve CUDA a jejich genAI na snímky je taky pozadu. Přičemž AMD má super firmware a OS software. Jakoby si zvykli být v závěsu. Podle mě čekají na svoji příležitost, adaptují něco co se NVIDIA nepodaří. Jenźe NVIDIA zdá se, je docela dobře vedená firma a jsou schopný riskovat. A umí tuhle image prodat. Ona i šéfka AMD je hodně zajímavá. O Intelu netuším, tam podle mě management úplně zkostnatěl a uteklo mu kde co. AMD i NVIDIA má v čele inženýry, žádný šedý korporátní management. Podle mě je to na tý dravosti vidět
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Gratuluji k nadcházejícímu potomkovi, správná priorita 👍

K tomu monitoru - Čekám na 5k2k LG 45", bude na jaře. Mrkni na to, třeba by tě to též zaujalo. Jestli je řeč o 5k2k Dellu, tak to LG bude větší což nevím jestli se Ti hodí, ale určitě bude obrazem lepší. Každopádně 2 super monitory.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: reálně digis, potřebuji stroj na testování a ladění víc replik LLM a 4090 zvládne jen jeden velký model v těch 32 GB paměti. Navíc mi vyhovuje standalone mini super computer. V tom je to prostě lepší. I kdyby 4090 generovala víc tokenů/s než digis, tak pro moji práci chci playground na multi-modal/repliky.

Samo, nejradši bych i 5090 kvůli diffusion modelům. Ale mám teď super malý case, kde mám 4070 Ti s malou spotřebou a v malém buildu a stačí mi to. Takže jsem v klidu. Spíš koupím 40” 5k monitor.

No a poslední, každým dnem se s přítelkyní zreplikujeme, tak budu 3 měsíce na otcovské. Ještě nevím, jak si to rozvrhnu a hlavně, jestli bude spánková deprivace a jestli vůbec budu mít čas tu digis provětrat. Můžu si hrát v AWS na účet zaměstnavatele, spíš než abych pálil rodinný peníze. No a některý technologie , např. od IBM, my pravděpodobné vendor neumožní pouštět doma na lokále.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---

5090 behem rekneme pristich 4 mesicu, pokud budou

17 hlasy od 17 respondentů

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Jak to vidis aktualne pane? Stale Digits, nebo 5090, nebo oboje? 😊
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Hlavne ze sam pisu, ze brat s velkou rezervou. Jenze jsem se asi zamiloval ❤️❤️❤️

BIGGEST GPU I've ever seen - MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC // Windows & Linux Tested
    https://www.youtube.com/watch?v=eaGsOdcYOTU
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    HNIZDO: No 5090 evidentně nejsou, tu měl v ČR asi jenom Obermajer, jinak by se asi na Pctuning foru kde jsi i ty nějaká objevila. Takže letos je to skutečně s dostupností dost bídné.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Pls brat s velkou rezervou:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=xZ2tbh-h2-o

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam