• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MCKIDNEY: Ehm. Sapphire 9070 XT Nitro. Konektor dali pod plech, do uhlu a nad kartu. Abys nemel tuseni, v jakem je to stavu a kdyby ses chtel podivat, aby ses k tomu bez vyndani kartu pres CPU cooler ani poradne nedostal. Zaroven je ten kabel nuceny do uhlu pro vice dobrodruzstvi.

Tenhle pribeh nema dno. Od zacatku je na to treba davat pozor, coz neni uplne dobre. Pak prijdou otresne aftermarket kabely. A ted s tim Sapphire vymysli tohle. Cekam, kdo to dale trumfne.

// Chtel jsem tu 9070XT od Sapphire, protoze jsem tu znacku nikdy nemel a slysel jsem na ni hodne chvaly. Ale na zaklade tohodle jsem bral Gigabyte Elite. Coz me mrzi, ta ma 3* 8 PIN, coz povazuji za z dobreho duvodu zapomenutou historii. Ale tak alespon se k tomu dostanu a uvidim na to.

TRAGED
    TRAGED --- ---
    HNIZDO: Ne, když trh uchranis před scalpery. Což je sice dost boj s větrnými mlýny. Holt, buď si ches udělat dobře jméno u většiny zákazníku a zkusit trh ochránit, třeba omezením počtu kusů na zákazníka, nebo chceš prodat co se dá co nejrychleji, ovšem s vědomím, že na tom někdo vydělá ještě víc než ty. Mě, být obchodník, to 2. strašně štve.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    jako na PCT foru jsou z toho docela votraveny, uz ted je jasny ze MSRP ceny jsou stejne jako u nvidie nesmysl
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: fakt skoda ze se nepustili do highendu, protoze mohli udelat v podstate stejnej vykon i spotrebu vcetne RT, pokud se to extrapoluje, a za min penez.

v tom mainstreamu je to bohuzel 5070 Ti s o 100w vyssi spotrebou, horsim RT a jeidnou vyhodou je cena
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Jednu 9070XT jsem si objednal, ted jsem stejne o jednu GPU kratsi nez potrebuji. A za ty penize jsem to i chtel podporit / konkurence je nutna. Uvidime, kdy prijde.

That being said, 5090 nejspis budu chtit taky.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: to neznamená že se při 9,6A roztaví proboha. Při 15A bude prostě jen teplejší.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Ale konektor je 9.5A protoze je to tenky plech :)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: bezne se pouziva 18-16AWG, coz je 16-22A na zilu, pri otepleni do 60ti stupnu

SEASONIC 12VHPWR cable white | TSBOHEMIA.CZ
    https://www.tsbohemia.cz/seasonic-12vhpwr-cable-white_d488520
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    200C plast je nic oproti transistoru co hreje natolik ze dojde k zapaleni prachu ve skrini s 4x Noctua :D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Novy konektor by to vyresil taky. Ale to je tak trosku mimo - mame ho a 9.5A je tak maximum co zvladneme z vodice. Ty nechces delat vodice a piny co zvladnou vyrazne vic nez soucastka.

Narozdil od vetsiny lidi co reagujou - ja jsem rad ze konektory a kabely se pecou. Lepsi nez aby horela karta samotna - zazil jsem DC2DC horet a to jsou nesmyslne teploty protoze selhani je zkrat.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: problem se vyresi az se vyrobci nauci delat ty konektory poradne. kdyby takhle vypadaly konektory v prumyslu, ze je kazdej pin jinde, neuvarime si ani vodu
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: , TRAGED: Ano, ale to podminena znalost a ne duvod k prispevku.
    Pruser je ze vyrobci ignoruji legitimni problem a vsichni se snazi prijit na nesmyslne duvody. (Skutecny problem je vztah prumerneho zakaznika s vyrobci PSU a GPU)

AMD pouziva ten konektor stejne jako NV, tam zadny rozdil neni a pojistky nic nezmeni pro ten kabel.
    High-visibility barvu do konektory, FSP dava teplomery do konektoru a podobne blbosti.

Neni to poprve a kdyz horel power delivery na 1x8pin kartach, dostali jsme extra konektor. Lidi zijou v prestave, ze karty meli vzdy 6+6, 6+8, 8+8 atd. Vubec, zacalo to stejne.

Nemuzes udelat lepsi konektor ani kabel co ten problem vyresi. Nejlepsi co muzes udelat je dodat redukci co problem omezuje. Coz NV dela misto toho, aby to konecne predelala na 2 konektory. Nebo aspon uvolnila tlak na partnery, aby to udelali za ni.

Uznavam, ze zvysit napeti je taky moznost, ale narozdil od tebe nejsem takovy optimista.

Anekdota je, ze AMD nema 550W kartu. Ale FanATIk muze predstirat, ze fiktivni karta by mela 2 konektory. Zbytek sveta by mel chapat, ze NV a AMD jsou ti co muzou situaci zmenita serou na nas.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    TRAGED: nejsem si vedom, ze by "shorela karta", zatim shorelo nekolik pochybnych kabelu nebo konektoru, pokud se bavime o tomhle. pokud se za konektorem vodice spojuji do jednoho bodu, a pak rozdeluji opet na dve pojistky, naprosto nechapu jakym způsobem to muze ovlivnit drahu konektor-kabel-konektor. a pokud se bavime o napajecich obvodech karty, nevim ze by v tom byl nekde nejaky problem u nvidie.
    klidne mi to vysvetli, muzes na mne odborne, mam dokoncene CVUT FEL v oboru aplikovana mikroelektronika a mereni.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    HNIZDO: Akorat ze v karte se pak napajeni, narozdil od NV, rozdeluje pres dve pojistky, takze ti pripadne schori jen relativne levna a opravitelna napajaci cast a ne cela karta.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: 1x 12V privod znamena ze to je stejny jako predtim. pokud nekde vznikne vetsi odpor na pinech/dratech, nebo nekde mensi, bude se to chovat stejne jako u nvidie
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Taking a look at Sapphire implementation of the 12VHPWR connector on the RX 9070 XT Nitro+
    https://www.youtube.com/watch?v=2HjnByG7AXY

tl;dr nesetri a proste presun na 1x12V plane znamena ze se nemusi balancovat.

Proto se vracime k tomu, ze se v prvni rade na 500W kartach nemel delat jenom jeden.
    Je to prilis blizko konektoru, kabely maji byt slabsi a tak tam je to jeste horsi.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    TRAGED: kdepak, kdyz si nebudu moct koupit 9070XT v den vydani koupit, je to paperlaunch. s prodejnosti to preci nikdy nemelo co delat. asi, nevim, nejsem novinar.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    HNIZDO: Ja bych se s tou absenci konkurence neukvapoval. Neni v highendu, ale v high a dolu je ji uz docela dost. Obzlvast, protoze jsou a to i jinde nez na papire.

“If you see 9070 XT’s sold out shortly after release, it will mean retailers will have sold more 9070 XT’s than all GeForce 50 series GPUs combined.”
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    TRAGED: všichni musí počítat s tím, že si čína vezme tchajwan zpět. a když ne - bude víc fabrik, bude se moct vyrobit víc grafik a pudou dolu ceny.

FORTRESS: vzhledem k tomu že není nejen konkurence, ale zřejmě nebude ani předchozí generace....

FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Zatim to vypadá jako mrtvola při příjezdu

NVIDIA is Selling Lies | RTX 5070 Founders Edition Review & Benchmarks
    https://www.youtube.com/watch?v=ntSylZ1Bp1Y
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam