• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Osobne to beru jako srandu, navrhnout gpu tohoto vykonu a schopnosti vcetne nejakych driveru od nuly bude stat stovky milionu az miliardy dolaru, a pod pet let bych to nevidel.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Resp oni tvrdi ze jejich jeden chip bude mit 3x vykon 5090 s tim ze 4 chipy budou mit vykon 12x vetsi, takze predpokladaji 100% skalovani, coz je dost odvazne tvrzeni. Taky ty pridavne SoDim DDR5 sloty - to chteji dosahnout takoveho vykonu s DDR5 ? Tzn bud na jejich reseni ma pametova propustnost velmi maly vliv, nebo si nechavaji rezervu na megahustoprisnou kartu s DDR7.

Na druhou stranu se nejednou stalo, ze zavedene firmy akorat jedou porad vic toho stejneho a jejich poozice se zta nedotknutelna, dokud neprijde nekdo kdo si rekne ze by se to cle dalo delat jinak, pockal bych na vysledky nejakeho realneho produktu.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    HNIZDO: líbí se mi, že to může být nainstalované do dbou mainboardů zároveň.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: IMHO scam, mmj viz PCIE 16x, z kazde strany jeden. Ostatne cela ta PCB mi nedava zadny smysl. Pro srovnani dam nize 4090.

FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    HNIZDO: Koukal jsem to jejich video a celý to na mě působí jako prodej zázračnej pilulek na cokoli... tak uvidíme :)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Bolt Graphics Makes Bold Claims; Introduces Zeus With Up To 10 Times The Rendering Performance Of RTX 5090 GPU
    https://wccftech.com/bolt-graphics-bold-claims-zeus-up-to-10-times-rendering-performance-of-rtx-5090/
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: prostě chceš cítit tu sílu mezi nohama. chápu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Hele jasně, 5090 je drahá a je přetěžké jí sehnat. Ale 512bit 32GB VRAM v komerčním HW mě prostě fascinuje.

The 5800X3D's End? RTX 5090 CPU Scaling Tested
    https://youtu.be/m4HbjvR8T0Q?si=gsEt5-eK61AxdruW
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Mmch kdyz vysla 4090, tak jsem mel asi 4 nebo 5 predobjednavek, uz nevim presne. U te XT mam jen tuhle jednu.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ENDER: Nikde a IMHO si na ni hodne dlouho pockam. Tohle je predobjednavka z Datart. Preferuji Alza.cz, ale tam me ani nenechaji udelat predobjednavku a nemam chut to hlidat.
    ENDER
    ENDER --- ---
    LAUNCHER: kde jsi ji sehnal?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Vodni nebo AiO? Je potreba to odlisit, protoze AiO ma omezenou zivotnost a RMA muze byt otrava pro BFU.
    Tim chci rict, ze pro netechnickeho cloveka by v rozpoctu melo byt misto pro doplneni tekutiny po 3-6 letech provozu.

Ja muzu pouze rict agregovane poznamky - SUPRIM ma asi nejlepsi vzduchove chlazeni, az na ASUS ASTRAL.
    Pro konstantni zatez to porad upada oproti AiO verzi. Vyrazne napred oproti FE.

Ceny nema smysl resit, prakticky kazda cena je dobra cena. Jenom mozna ne dobra pro tebe.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: už dva roky používám vodní verzi MSI 4090
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Máte někdo prosím přehled o air-cooled verzích RTX 5090? Je MSI Suprim (vzduchová verze, existuje i liquid) dobrá volba? Hledám kartu, která bude relativně tichá a stabilní. Půjde do pracovního PC a vodní chlazení mě trochu děsí - čistě subjektivní pocit, i když chápu, že ho mnoho lidí bez problémů používá.

MSI GeForce RTX 5090 Suprim SOC Review | TechPowerUp
    https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5090-suprim/

NVIDIA RTX 50 SERIES COMPARISON - Disk Google
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTSXuFqZzQ5CcPoL4Znn8OGZG4mdQrk7WlbNe9WrzzIjH1uFHHeapux4rH-gNaT9Me6TpHuGl7A4QjH/pubhtml#

https://www.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-5090-32G-SUPRIM-SOC

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    1, 2, 3: Splneno, ale i tak bojim. Nic na tom nastesti nestoji, kdyztak ji vratim. Mmch dekuji za snahu realne poradit.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LAUNCHER: Ber si jakou chces. :D

1. Pokud mas modularni zdroj, tak tohle bude snadne. Jinak nekupuj.
    2. Pokud nemas case co ma vedle desky propojku, tak tohle nekupuj.
    3. Pokud nemas pruhlednou bocnici, tak taky nekupuj :D

Ale mozna to udivi spoustu lidi, tyto 3 podminky nejsou v roce 2025 tak obtizne splnit.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MCKIDNEY: 1) Ja to teda nejdriv usazuji a pak zapojuji, tohle vubec nemusi byt easy.
    2) Jestli tu diru netrefim, budu hodne brecet a stezovat si na Tve vtipky, co me uvrhly do nestesti :-)

Inu dobra, presvedcil jsi me, storno na Gigabyte a vstric Sapphire 12VHPWR pokroku :-)

MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    LAUNCHER:
    1) Nijak, zapojujes predtim nez tu kartu davas do slotu.
    2) Vedle desky je rubbere gromit na propojeni (Jak ti rika GN).
    3) Benefit 12VHP je kompatibilita s ATX 3.0 zdroji, Benefit vzhledu je sice subjektivni, ale ocividny. (Jak ti rika GN)

Rusis nic nemusis.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MCKIDNEY: 1) Jak se k tomu pres CPU cooler dostanu?

2) Kudy mam vest ten kabel ke zdroji? Kdyz to kouka bud do dlouhe zakladni desky nebo v pripade kratsi desky do plechu skrine?

3) Benefit je kde?

Pokud mi na tyto 3 body smysluplne odpovis, protoze jsem treba neco zasadniho prehledl (a se mnou Gamers Nexus a nekolik Redditors) - muze byt a rad se poucim. Klidne zrusim objednavku na retro 3 * 8PIN Gigabyte a objednam konkretne tohle.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    K tomu kabelu se nebojim, je potreba si uvedomit ze tahle karta nebude mit 350W sustained. Navic s proudenim vzduchu je rating jeste vyssi. Nevidim zde problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam