• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Nn, velikostí a rozlišením jsou to dva 4k 32" monitory. Používám primárně střední 1/2, tzn 4k 32" monitor, vpravo a vlevo mám pak 1/4 a 1/4 navíc na méně důležité věci, k těm se otáčím. Má poměrně agresivní to zahnutí, takze i vlevo/vpravo to vypadá dobře.

Plochy mám nastavené přes FancyZones, což je výborná utilita právě na tohle.

Působí to možná nezvykle, ale když to pak máš před sebou a pouzivas to, tak se to používá úplně obyčejně, v tom je ten vtip 32:9 monitorů.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: u tehle velikosti se dostanes do problemu, ze se pred tim ma sedet jako pred televizi - daleko, ale u monitoru musis byt moc blizko, takze se kompromisum nevyhnes
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: K těm úhlům - není to úplně příjemné, když jdeš ke compu, na monitor se tudíž koukáš z výšky a obraz je zašedlý.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jo a bacha, nepřekvapivě obrovské místo zabírají nožičky. Časem pořeším heavy duty rameno, možnosti jsou, co jsem na YT viděl.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Samy 57" 2* 4k @ nV 3090.

* Běhá mi to full res, 120Hz, místo 240Hz. To mě nijak nedráždí.
    * Obraz mi vyhovuje. Není zázračný, ale za mě OK.
    * Windows 11 fonty krása při 125% scale a poladeni ClearType nastavení.
    * Nepřijde mi ideální poměr stran, preferuji 21:9 místo 32:9.
    * Bohužel všechny mě známé alternativy byly buď malé nebo nízké DPI. Tady je výhoda toho rozlišení, takže má v DPI při velkých rozměrech náskok.
    * Doom 2016 v pohodě, opřeno do 120fps, vypadá to krásně, pokud ho máte rádi.
    * Doom Dark Ages cca 80fps při DLSS Ultra Performance. Jde to - ale dře to. Jednak pomalé a druhak Ultra Perf už moc hezky nevypadá. Jasně, když člověk chce, může to přepnout do 4k, pak OK s DLSS Balanced.
    * Citrix u klienta přežil rozlišení při fullres, hurá. Počítám, že ne všude tohle umějí, v nejhorším bych zkusil napsat, nebo okno.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Ten je krásný, hodně jsem ho řešil. O fous u mě nakonec vyhrál ten Samsung. Ale bohužel bez možnosti vyzkoušet jakýkoliv z nich předem, což je vždycky špatně.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: IPS/120 Hz 5k. Čekám, že si udělím radost příští rok. Nebo DELL bude mít novou iteraci. Nic lepšího jsme nenašel. Zhaslé pixely by se mi líbili, ale zjistil jsem, že fotosyntetizuji modré světlo, tak bych ztratil výkonnost po nocích.

https://www.alza.cz/40-dell-ultrasharp-u4025qw-d12138127.htm.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Jo jo, přesně toho se též bojím. Navíc obecné nemám s VA dobrou zkušenost. Ale já mám teda u velkých monitoru dobrou zkušenost vlastne jen s IPS, což je hrozně omezující v dnešní době / don't be me.

Zítra tu bude, jestli to bude velký průšvih, tak pošlu zpět.

Jsem zvědavý co na to řekne ta 3090 RTX i ve hrách včetně CP2077, resp vnímám to jako takový dost ostrý test na DLSS. Bohužel bez framegen, jestli se nepletu, tak ten na 30 series není. Není na ty hry čas, ale ze zájmu - chci vidět, co ty kdysi top karty dneska umí. Navíc i ve své době se s tímhle rozlišením (2*4k) potkat mohla a CP2077 už též byl.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Dočasně vyřešeno tak, že jsem staršímu synkovi hodil do compu tu ostudnou 9070XT a vzal jsem si z jeho compu babičku 3090 RTX.

Model jsem nakonec použil Gemma3:12b, běhá to většinu času dostatečnou rychlostí, občas když toho mám víc tak tomu dojde dech, ale žít se s tím dá. Buď se s tím smířím, nebo 5090, ještě uvidíme.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: v tom odkazu mně zaujala zmínka o úzkých pozorovacích úhlech, to může být u tohohle formátu docela problém
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Pls, máte někdo zkušenost se Samsung 57" monitorem?

https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-neo-g9-g95nc-s57cg95

Potřebuji:
    Zcela ostré fonty
    Co nejvíc plochy na spoustu oken

Zbytek je mi dost fuk.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: Luxus je nV Blackwell 6000 Pro 96GB, ale na ni jsem se bohužel neučil dost dobře 😊
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Největší investice v historii. Nvidia investovala do OpenAI 100 miliard dolarů | PCTuning.cz
    https://pctuning.cz/article/nejvetsi-investice-v-historii-nvidia-investovala-do-openai-100-miliard-dolaru

Nvidia plánuje do OpenAI nainvestovat rekordních 100 miliard dolarů (cca 2,2 bilionu korun) a společně uskuteční stavbu obrovských datových center s výkonem až 10 gigawatt, což je pro srovnání *********spotřeba celé energetické sítě Slovenska nebo Maďarska**********.

V datacentrech by v průběhu několika let mělo fungovat **************čtyři až pět milionů grafických karet Nvidia************.

o_O
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    TSMC’s 2nm Pricing Rumored to Rise by a Whopping 50%, Potentially Driving Up Consumer Product Costs Significantly
    https://wccftech.com/tsmc-2nm-pricing-rumored-to-rise-by-a-whopping-50/
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    OTAVA: nerekl jsem ze intelu vyresi vsechny problemy, ktere spocivaji mnohem hloubeji, viz nize, ale ze jim pomuze. nesmime zapominat, ze se jedna o vyvoj produktu ktere se budou prodavat a bude z nich marze - za nekolik let.

RUDOLF: ty x86 se v retailu prodavaj, zrovna třeba mame na stole dell microPC s 20core U7-265 a A400, naprosto super výrobek se skvělými provozními vlastnostmi a výkonem.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ale ty intelovsky GPU se povedli, našli si low-mid end trh, nízká spotřeba. Nebýt x86 windows based apps legacy. Tak je na tom x86 a Intel ještě hůř. Neštěstí že nevstoupili na trh s telefony, ztratili Apple, atd.

NVIDIA je král, prostě s CUDA vytvořili postupně vlastní segment trhu. A ten segment teď zachraňuje Trumpovskou ekonomiku. Kdyby nebylo AI, tak US stagnuje.

Jako jsem zvědavý v čem ten produkt bude unikátní, oproti arm powered produktech.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    HNIZDO: For fiscal year 2024, Intel's operating expenses were $64.78 billion, while its revenue was $53.1 billion, leading to a reported net loss of $18.8 billion.

Investice v teto velikosti Intelu nepomuze ani trochu. jenom za lonsky rok meli ztratu 3x vetsi nez cela tahle "investice"
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    OTAVA: investice teto velikosti intelu pomuze zcela jiste, je otazka jestli to pomuze nam uzivatelum desktopu / hracum, domnivam se ze nikoliv.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    HNIZDO: Kdyby byl problem Intelu malo penez investovanych do vyzkumu, tak bych veril tomuz e to pomuze, ale Intel je proste strkuralne v prdeli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam