• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Tohle je mmj bohužel důvod, proč firmy v EU nemají v delším horizontu v AI žádnou šanci. S EU cenami energii to nejde. Sázka na klesající spotřebu energií bohužel nevyšla (já / nejen já jsem to říkal).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Souhlas.

Ale na té druhé misce vah máš naloženo též masakr - pharma, robotika, autonomní řízení, nové materiály, reaktory a energetika obecně, optimalizace kde čeho.

Případně též industrial military complex včetně hacking tools, ovlivňování veřejného mínění, sledování zájmových osob nebo skupin, cenzuru...
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    HNIZDO: Ještě doplním že náklady na pouhý provoz se ročně odhadují na 24 miliard
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: Bavíme se tu o 1400 miliardách dolarů v příštích několika letech. Příjem mají 12 miliard ročně. To je dost jízda.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Plány na tu monetizaci jsou papírově jasně dané. Jednak ty reklamy o kterých píšeš, druhak očekávají vysoké konverze na platící zákazníky, Grok mi tu píše že až 8%+. Za třetí v rámci API služba pro další. Tohle má velký potenciál pro mnoho oblastí.

Samozřejmě, papír snese vše, realitu teprve uvidíme.

Jako tech optimistovi mi ty investice ale přijdou fér. V rámci soutěže o ty nej AI se bojuje o hodně a v mnoha segmentech zároveň, což láká a váže hodně kapitálu. Mé subjektivní hodnocení, plést se můžu.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: very-IMHO, nejsem senior CEO, oni (zejména OpenAI) šíleně přepalují investice v honbě za AGI, aniž by měli plán na monetizaci stávajícího provozu, natož budoucího AGI. Brzo budou muset opustit free služby a minimálně zavést reklamy, imho to nebude stačit.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: jako že si všimli, co všichni vědí, že AI potřebuje obrovský investice do elektřiny? A že prodat GPU neznamená ho okamžitě provozovat.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: to jsem nevěděl, a doufám že to vyjde, fingers crossed
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Neříkám že AI bublina zplaskne, ale kdyby jo. Tak tu máme silicon valley Detroit.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Pane, těch fabrik se staví fakt hned několik naráz...

SK Hynix, Cheongju M15X Fab - H1 2026

SK하이닉스 “20조 풀베팅”…“청주 공장 전격 가동”
    https://youtu.be/deV2Bfu_H2k?si=THnt8qpOFgLHuykp
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Ona byla vzdy nakladni. Crucial byl nastroj jak otocit alokaci v neprime zisky.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: oni nepotoili lod, proste ji predelali z osobni na nakladni

ENDER: tohle se siroce rozebira. otazka za deset miliard dolaru, postavit si novou fabriku na flash/sram, aby ve chvili spusteni praskla AI bublina? nebo to bude prave absence kapacit a narust cen, co AI polozi?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: A těhle několik provozů naběhne postupně, první v rámci měsíců.

Ale ty mi teda nepřijdou /pro nás/ jako výhra, přejdou z NAND na DRAM. Tzn více DDR, ale méně produkce pro SSD.

Samsung Reallocates NAND Production to DRAM Across Korean Fabs | TechPowerUp
    https://www.techpowerup.com/343119/samsung-reallocates-nand-production-to-dram-across-korean-fabs
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ENDER: Hned několik v 2026 - 2028.

Memory made in America: Micron’s Idaho fab takes shape | Micron Technology
    https://youtu.be/ggHOk-1JI6M?si=XtOTmW45CzP-8_k9
    ENDER
    ENDER --- ---
    Nevite jak je to s pripadnejma volnejma kapacitama, kde by se dali pameti vyrabet? Je mozny v nejaky smysluplny dobe (rekneme rok) spustit dalsi vyrobu?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MCKIDNEY: A vidime je vic a vic, protoza krize neni zanedbatelna.

Jinymi slovy, zahodit in-house brand aby jsi zachranil produkci je dobre rozhodnuti a ne normalni.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HNIZDO: Protoze Mikron necestuje v case. Normalni namorni rozhodnuti neni potopit lod, protoze pak muzes drzet zachrany kruh.

Je to krizove obchodni rozhodnuti.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MCKIDNEY: "Mikron nelikviduje Crucial, aby mohl prodat pameti jinemu [AI]." proc ne? to je normalni business. Micron bude akciovka, kdyby to neudelal, akcionari vyhodi vedeni.

vyroba ram nebyla posledni dobou moc vynosnej byznys, spis na hranici. ted maj moznost vsichni fakt vydelat. my to bohuzel odneseme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam