LAUNCHER: v poho, ale argumentačními fails, kdy jsi reagoval na to, co jsme netvrdil, jsi vinen též;-) ono, tohle prostředí, kdy píšu z tabletu na záchodě, vytváří obrovský prostor na neporozumění ze všech stran;-) V energetice budou specifika o kterých vím prd žejo;-) a peníze tam budou;-) Ale chápu, že v energetic chceš mít core compute co nejblíž, to dává smysl.
Já rozhodně nejsem proti edge compute a v tý farmacii, v kterŷ jsme byl, když LLM začali vstupovat do zajetých ML konceptu. Je spousta use cases. Notabene domácí edge mi přijde taky jako budoucnost ale paměťové omezení xx90 a cena Spark, mi doma nedávají smysl. Xx90 koupím, protože jsme přešel na 6k.
Moje kritika směřovala, na firmičky co se brojí proti cloudu, ale nezaplatí ani vlastní IT lidi aby vytvořili procesy a řešení, na security operations atd. Coz není tvůj případ. Ale tyhle mají děraví sítě a služby a remcají nad cloudem. Kde je tuna compliance tools, co ti udělají automaticky bezpečnostní audit. Protože v tom je business.
Mě by nevadil ani český cloud provider, jedna z nabídek byla něco takovýho postavit v čR a v dobe AI, by to mohl být krásný produkt, bez montr týmu. Ale situace je tady trochu pozadu, startupy jsou lákány do AWS/Azure kredit. A nevím kdo by v ČR konkurovali free 25 mega v kreditek na 3 roky, včetně rozpoztu na migraci do hyperscalers. To je imho pro český cloud providery likvidační. A podle toho co jsem slyšel. Český firmy teprve naskakují na manged kubernetes jako službu:-) v době kdy jsem poprve začal s AWS, tak EKS taky nebylo.
Je to tu hrozně rozdílný, vidím technologicky a procesně vyspělí firmy a pak takový relikty mínulaoti. Takže je těžky odhadnout s kým se vlastně bavím;-)