• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    THETAN
    THETAN --- ---
    VYHULENY_UFO: mm, tak to je dobrá haluz…, protože v oboru tranzitního plynárenství pracuju, tak pár poznámek. Rusko je strategický partner, jeho plyn je nejkvalitnější (výhřevnost, čistota) a nejlevnější + vysoká stabilita dodávek (tedy nesmí jít přes Ukrajinu). Z ekonomického pohledu nahrazení ruského plynu v nejbližší době nehrozí. Leda urychlenou výstavbou částečného southstream, ale z Ázerbájdžánu místo Ruska.
    Pokud bys chtěl ruský plyn nahradit v nejbližší době, musel bys přesvědčit distributory, aby kupovali plyn dražší (z jiných zdrojů, jiná logistika apod.), což by se ovšem projevilo na koncové ceně. Dále konkrétně ČR je na ruském plynu závislá, plyn z jiných lokací jako Norsko apod., úspěšně konzumují země na západ od nás a dle mého odhadu by v případě nedostatku dodávek ČR dostala do problémů mezi 1. skupinou tj. Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko…
    Jen pro info. Pokud by naše země přišla o dodávky z Ruska v zimním období, máme zásobu na 2-3 měsíce, s odstřižením domácností jako prvních z důvodu podpory klíčový průmysl. Ono dovážet plyn z Norska a jiných alternativ je sice dobrá volba, ale na trhu přepravních kapacit se na úrovni EU na jakousi solidaritu nehraje. Každá země bojuje za sebe, nebudu vyvracet, že dominantní pozici má Německo.
    DANCHEZ
    DANCHEZ --- ---
    trosku k jinemu tematu, ktere bude myslim velmi brzo aktuální
    Milton Friedman - Case Against Equal Pay for Equal Work
    https://www.youtube.com/watch?v=hsIpQ7YguGE
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: nechápu proč furt otevíráš nová témata. já se o polsku vůbec nebavim. jsi si jistej, že tam plyn neni? co to je za otázky? začal ses bavit o rusku, že se ten plyn jednoduše dá nahradit a zatim tady meleš pátý přes devátý. vytahuješ tady norsko, který se rusku trochu přiblížilo, ale jeho zásoby dojdou za pár let, zatímco rusko, by tě mohlo zásobovat dalších 50.
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: já myslel, že polákům vadilo, že je tam velmi hluboko a těžba by způsobila velké škody. na ukrajině investoři utekli kvůli válečnému konfliktu. no nic, jdu zase něco dělat, než se tady donekonečna dohadovat o dalších a dalších věcech.... :D
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: no zatím tady vyprávíš pohádky spíš ty o tom, kde ten plyn vezmeme a ještě sem jako důkaz házíš grafy, které tvůj názor vyvracejí, tak zas neodbíhej od tématu :)
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: můj pohled na situaci je daleko širší, než si ty umíš vůbec představit. nevím, kde jsi vzal, že se na to dívám z pohledu čech. já se na to dívám z pohledu ekonoma, co o tom něco ví. samozřejmě, že je dobré být nezávislý na rusku. k tomu ale máme ještě dost daleko. což dokládá jak tvůj graf, tak moje tabulka. tvůj graf navíc ukazuje, že se situace zhoršuje, protože spotřeba plynu roste a prohlubuje závislost na dodavatelích.

mimochodem jsem názoru, že celý spor kolem urajiny je stejně jen díky obrovským zásobám břidlicového plynu, který nedávno na východní ukrajině objevili. proto o ní evropa tolik stála a proto rusko východní ukrajinu nechce pustit.
    COOLER
    COOLER --- ---
    VYHULENY_UFO: 20% je strategický partner, navíc s největším podílem na trhu. alespoň se v těch grafech nauč číst. a jestli tě zajímá, jak bychom to třeba odskákali my, tak:
    COOLER
    COOLER --- ---
    LONESTAR: no podle obrázku by asi hrdý předseda bytového družstva nahradil dodávky z Ruska dodávkami ze Supply gap :D jak prosté :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    VYHULENY_UFO: co je to "supply gap" a "advanced projects"?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    VYHULENY_UFO: já, nebo ty? :) tvůj příspěvek, na který reaguju, má zhruba stejnou logiku...
    tak kde vezmeš ten plyn?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    VYHULENY_UFO: koukám, že ty budeš asi stejný expert jako Hrebenar Otava :) a elektřina se přece bere v zásuvce, viď :)
    prozradíš mi, kde Evropa vezme plyn odjinud (v objemech a cenách, které bere z Ruska)?
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: ? My s elektrikou topime. To znamena ze v zime topis jen v noci, aby ucet za rok nebyl ctvrt milionu. bez nadsazky. o jakych levnych cenach to hovoris. upal? :-)
    GORG
    GORG --- ---
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: My doma topime na elektriku (plyn tu neni) a jak by atom resil ucet za elektriku, mi moc neni jasny.
    Veris, ze ti CEZ da cenu a jako vlastenci ji prestanou prodavat levneji do zahranici?
    My atom nemame, oni maji atom. Ceny si diktuji oni. A ted jsou vyhodnejsi exportni ceny nez za kolik prodavaj predrazene nasincum.
    WANTON
    WANTON --- ---
    WANTON: Mne napadla taková blbina - třeba Polákům a Slovákům bych dovolil, aby poté, co u nás budou žít např. rok, získali české občanství i s tím, že bych jim ponechal možnost mít duální.
    TODESKING
    TODESKING --- ---
    OTAVA: A klesáme...

World GDP Ranking 2015 | Data and Charts - knoema.com
    http://knoema.com/nwnfkne/world-gdp-ranking-2015-data-and-charts
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LONESTAR: tak veky trh ? nench se vysmat, hdp ruska odpk ida hdp spanelska, jenom z tebe pade prezvejkana propaganda.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    GORG: oni se ti uvědomělí bolševici mysli vždycky tak bezelstně odkopou...

VYHULENY_UFO: ty doma netopíš plynem? a máš pro svoje výrobky tak skvělý odbyt, že si můžeš dovolit ignorovat tak velký trh?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    CZERUDLA: Ja netvrdim ze byl vybran nejlepsi scenar, jenom rikam ze nezname vysledky variant kdyby doslo ke krachu Recka. Kdyby krachlo Recko tehdy, mohlo by dojit k padu eura (coz se samozrejme muze stat kdykoliv, i ted), naklady na takovy pad by byly astronomicke.
    CZERUDLA
    CZERUDLA --- ---
    OTAVA: "Na druhou stranu, nelze presne kvantifikovat jake dopady by mel krach recka pred peti lety a jestli neni tech 240 Mld euro v porovnanim co se mohlo tehdy stat (krach Itale, pripadne spanelska) jenom par drobnych. Pokud dnes krachne Recko, nic zasadniho se asi nestane."

Ty peníze už jsou pryč. Teď už to může stát jedině víc. A data nenasvědčují, že by se situace nějak lepšila.

Poměr dluhu k HDP (vím, že je to zkreslující údaj, ale lepšího moc není)
    Itálie 2010 116% 2015 132 %
    Španělsko 2010 54 % 2015 97 %
    Řecko 2010 130 % 2015 177 %

Nezaměstnanost
    Itálie 2010 8% 2015 13 %
    Španělsko 2010 18 % 2015 23 %
    Řecko 2010 10 % 2015 26 %

zdroj: http://www.tradingeconomics.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam