• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    Než získáte přesvědčení jací Svobodní jsou podle toho, co se píše zde v klubu, podívejte se prosím nejdříve jestli diskutující mají se Svobodnými něco společného zde [ FRONEMA @ Strana svobodných občanů 5.24% v eurovolbách. Gratulujeme ]
    rozbalit záhlaví
    PUPU
    PUPU --- ---
    Kandidátku SPD a Trikolory pro eurovolby povede bývalý europoslanec Mach - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kandidatku-spd-a-trikolory-pro-eurovolby-povede-byvaly-europoslanec-mach-40452872

    ona ta 'svoboda' je vlastne docela gumovy pojem. obzvlast kdyz ho drzi v rukou bezskurpulozni oportunista. akorat jsem trochu na rozpacich, co si z toho vlastne odnest za pouceni
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ABS: tak když může dělat Mach poradce Okamurovi...
    ABS
    ABS --- ---
    Svobodní klesají níže a níže. Nechápu jak někdo toto může napsat.

    Lavička (Svobodní): Slovenské volby - levice versus ultralevice | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Lavicka-Svobodni-Slovenske-volby-levice-versus-ultralevice-743618
    FURAN
    FURAN --- ---
    ZBYNEK: Jeho vyjádření je vlastně konzistentní se slovy Otakara Foltýna, že "sledujeme vznik Ukrajinského národa v přímém přenosu".
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Je spousta lidi - podle me nekolik procent populace - kteri utikaji k ruznym silencum nabizejicim konspiracni teorie - protoze se boji o svoji svobodu a nemaji jasnou politickou alternativu, u ktery by meli jistotu, ze bude jejich svobodu chranit za vsech okolnosti.

    Moderni a racionalni individualisticka strana by mela respektovat vedu a jasne rict - "Ano, je tu nejake globalni oteplovani a bude mit nejake negativni dopady. Takoveto problemy jsou prirozenou soucasti zivota. My vase prava, vase svobody a vas blahobyt za zadnych okolnosti nicit nebudeme - preferujeme individualni pristup a individualni reseni techto problemu."

    A aplikovat tenhle postoj na vsechno. Pak bychom mohli mit na Vaclavaku 50 tisic lidi demonstrujicich za svobodu - namisto za nejakeho obskurniho narodniho kolektivistu Rajchla....
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    S tou ekologii - kdyz se rekne, ze kazdej ma povinnost podilet se na tom kolektivnim boji za ekologii a proti externalitam, tak jaky je v principu rozdil od jinych podobnych kolektivnich povinnosti ulozenych lidem statem?

    Socialiste tvrdi, ze kazdy ma povinnost podilet se na boji proti chudobe a prispivat na socialni davky.
    Covidiste tvrdi, ze kazdy ma povinnost obetovat se pro kolektiv a podilet se na kolektivnim boji proti COVIDu.
    Nabozensti fanatici tvrdi, ze kazdej se musi obetovat v boji proti moralnimu rozpadu spolecnosti.

    Ja si myslim, ze ve svobodnym svete by melo byt na svobodnem rozhodnuti kazdeho jednotlivce, jak moc se chce podilet na ochrane zivotniho prostredi a na boji proti externalitam. Stejne jako by melo byt na svobodnym uvazeni kazdyho, jak moc se chce podilet na boji proti chudobe, proti nakazlivym nemocem nebo proti moralninu rozpadu spolecnosti.

    Nekdo bude prispivat na charitu, jinej nikoliv. Nekdo si na auto namontuje katalyzator, druhej nikoliv. Jeden bude nosit rousku, druhej nikoliv. Jeden prestane pit alkohol a zacne chodit do kostela, dalsi nikolv. Negativni jevy jsou prirozenou soucasti zivota a lidi maji ruzne preference ohledne toho jak mco jim vadi a jak se k nim jako jednotlivci postavi.

    Ja nejsem tak uplne libertarian, ale byl bych proste rad, aby tu byla alespon jedna strana, ktera se za individualismus a svobodu jednotlivce postavi systematicky a dusledne, i kdyz to treba zrovna dneska neni popularni postoj. Protoze stran nabizejicich nesvobodu a regulace tu mame plno. Strana svobodnych je vzdy takova napul - i behem COVIDu nedokazali dostatecne rychle a durazne reagovat proti vsem tem opatrenim. Ta ekologie je jen dalsi problem v rade - a prijdou urcite i dalsi.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    NJAL: Ja si myslim, ze tzv. sametova revoluce byla odstartovana shora - ono uz ani ty komunisti a estebaci nechteli zit v te vseobecne socialisticke bide. Potrebovali jenom zpusob, jak zavest novy rezim a mit jistotu, ze pri tom neskonci na popravisti. Divadelnik Havel byl idealni postava, se kterou se dokazali dohodnout. Klaus si nemyslim, ze v tom moc jel - ten se k tomu spis pripletl a dokazal vyuzit prilezitost.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ENKIE: Ja nemam problemy priznat, ze to hodnotim pri pohledu zpet, tj. jsem po bitve generalem. Spis je otazka, jestli to slo tehda udelat lepe. A jak moc melo vliv to, jak se obcas rika, ze komousi se dohodli na predani moci vymenou za to, ze budou moc kapitalisticky "podnikat".

    To ja jsem naopak mel Klause rad, tehda, byl jsem rad, ze (pocitove) sli komousi do prdele. :-)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    NJAL: Privatizace byla obrovsky experiment, ale co jineho mel Klaus delat? Nikdy predtim v minulosti zadny politik nemusel resit prechod z totalniho socialismu do trzniho prostredi. Lidi od politiku nemuzou cekat zazraky. Neni to tak, ze by zde byla nejaka alternativni a vyzkousena forma privatizace, kterou Klaus odmitnul jen proto, aby se par jeho oblibencu dokazalo napakovat.

    Devadesaty leta byly nejepsim obdobim meho zivota a doba vyjimecne svobody ve srovnani s dneskem. Nostalgicky na ne vzpominam, i kdyz tehdy jsem Klause jako zapaleny dvacetilety anarcho-komunista nenavidel :D
    NJAL
    NJAL --- ---
    ENKIE: No, s troskou ironie se mi chce rici, ze Klaus udelal maximum pro prosazeni svobody privatizujiciho jednotlivce... Ale jo, 90's byly v leccems, byt rozhodne ne ve vsem, lepsi nez dnes.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Klaus byl premier, nikoliv diktator - mohl ze svych ideji prosadit jen to, co mu demokraticky prostredi dovolilo.
    Ta dan z prijmu ho urcite nijak netesila. Ale co delat, kdyz zdedis po komunistech socialisticky stat a lidi navykli na to, ze se o ne stat ve vsem postara?

    Podle me Klaus udelal maximum pro prosazeni svobody jednotlivce, co v ty dobe bylo politicky mozny.
    ABS
    ABS --- ---
    ENKIE: Klaus je notoricky vtipálek. Externality nedanit, ale daň z příjmu firem 40% za jeho vlády. Od toho bych se raději neučil.

    Je to stále kolektivismus a je to jedno zda stát platí parkoviště nebo humanitární pomoc v Africe. Jaká položka je důležitější je pak bolest demokracie, poslední léta lidé v Praze třeba preferují cyklostezky, tak nám socialismus staví cyklostezky. Zda jsou lepší nebo horší než dálnice je jenom subjektivní pohled socialisty.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Jsem o te ekologii trochu premyslel a zkousel o tech negativnich externalitach najit nejake dobre clanky na libertartianskych webech.

    Nakonec se priklanim spis k nazoru, ze libertarianska strana by se v pripade takovychto pochybnosti mela ridit ideou minimalniho statu. Tedy prosazovat maximalni privatizaci - kde se pak externality meni v otazku ochrany majetku jednoho pred narusovanim ze strany druhyho - a pokud neco nejde zprivatizovat, tak do toho delat minimalni statni zasahy.

    Protoze jinak tu proste zadna jina strana prosazujici dusledne svobodu a odmitnuti plosnych zakazu nebude.

    Vaclav Klaus starsi kdysi v jedne knizce vyjadril nazor, ze externalitam by se mel clovek prizpusobit a ze ten kolektivni boj proti externalitam je velkym nebezpecim pro svobodu.

    Externality lze taky chapat jako cenu za svobodu a prosperitu.

    Je zde jeste jedna vec, ktera me zaujala - ty externality nemaji - narozdil od zakazu a statnich regulaci - plosny dopad. Napr. pokud je nekde prumyslova zona, tak v ni bude vyrazne horsi kvalita vzduchu nez vsude okolo. Globalni oteplovani taky nedopadne na vsechny stejne - nekde zpusobi velke problemy, jinde ale muze mit i pozitivni dopad - ja treba vubec nemam rad zimu.

    Lide muzou jako jednotlivci svobodne volit nohama a penezma, jak moc se nechaji tema externalitama ovlivnovat. Existuji zde svobodna a individualisticka reseni tech kolektivnich problemu. Kdo tvrde pracuje, muze se treba odstehovat nekam, kde dopad tech externalit je minimalni.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ABS: To je trochu omyl, ja bych rad aby to cele fungovalo trzne - jen si proste nedokazu predstavit, ze by nekdo v dohledne dobe dokazal zprivatizovat silnice, notabene ve meste. Proto misto toho navrhuju, aby stat ty penize vybrane od automobilistu alespon investoval do infrastruktury pro automobilisty a ne treba do humanitarni pomoci v Africe. :)
    ABS
    ABS --- ---
    ENKIE: jenomže to jsi na straně socialismu. Vyberu daně a určím co s nimi že shora ,v tomto případě parkoviště a tunely, protože vím co lidé potřebují.

    Můj návrh nechat ty peníze v maximální možné míře lidem je v souladu s libertariánskou myšlenkou.

    Ideálně minimálně parkoviště lze stavět na tržních principech. Tunely tolik ne ale možná bychom se divili.

    1km tunelu je pro státní zakázce okolo 2GCZK, asi reálný předpoklad že soukromník to postaví za polovinu. Tak například 10km dlouhý tunel Prahou by byl za 10G. Řekneme projede jim 50k aut denně za 100 CZK tam a zpět, to je 3.6G ročně výnos, řekneme polovina neboť někdo má roční slevu, 1.8G.
    Z toho 20% na maintenance a provoz systému, zbyde nějakých 1.5G, to není nic moc, ale dalo by se o tom uvažovat už.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ABS: Blbe je, ze ta spotreba se proste zvysi - auto jede dyl a jeste na dvojku chlasta jak bumbrlicek.
    ENKIE: Souhlas. Jsem ochoten uverit, ze pri hustem provozu muze byt 30 ve vysledku efektivnejsi, ale jet 30 o pulnoci na magistrale je totalni nesmysl.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ABS: Ta mesta lze ale zmenit - lze neco pozitivne delat, ne jen omezovat a zakazovat. Trzni reseni by melo mit ten efekt, ze dostane vic penez do infrastruktury pro auta. Jinymi slovy - nejde vubec o to, donutit lidi k uzivani hromadne dopravy. Jde o to, vyresit problem s malou kapacitou parkovani a silnic.

    Pokud lidi zacnou za vjezd do mest platit, mely by vybrany penize jit do vystavby podzemnich parkovist a podzemnich silnic v tunelech pod mestem. To je svoboda - pokud lidi chteji jezdit autem a jsou ochotni za to zaplatit, meli by mit moznost. Moznosti tu jsou, bohuzel stat a erar nevynikaji kreativitou a efektivitou - staci se podivat, jak dlouho se tahne vystavba mestskeho okruhu v Praze.
    ABS
    ABS --- ---
    ENKIE: jediné tržní řešení je zpoplatnění vjezdu do města. Já jsem pro.
    Prostě Česká města nebyla stanovena na to že každá (skoro) rodina bude mít 2 auta. Kdo si města potřebuje si zaplatí, v Praze nemyslím nutno čekat na okruh ani.
    Místní mohou mít roční platbu něco jako 12k ročně, opět je to ježdění do města jako externalita pro ostatní. 1x za 1-4 roky dle poptávky/potřeby upravit sazby. Taková částka ročně nebo třeba 200CZK za vjezd by tu dopravu ve městech vyřešilo, s moderním čtením značek přes kameru je realizace jednoduchá, na západ od nás místy standard.
    Opět proti tomu snížit jinou daň, ideálně opět přímé daně, či zvýšit odečitatelnou položku na děti nebo poplatníka. >> Kdo nepracuje ostatní autem ušetří jen nostalgií na dovolenou
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    OMNIHASH: "lidi nějak usměrníme k jinejm způsobům dopravy, ať už cukrem, nebo bičem."

    Je to porad stejny problem - existuje nejaky zdroj a na vsechny se nedostane. Ja bych ale rad, aby to na koho se dostane a nedostane urcoval volny trh - tedy svobodna aktivita jednotlivcu. Ne politici, kolektivni rozhodovani a centralni planovani. Ten cukr a bic se mi vubec nelibi. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam