S kolegou nyxákem diskutujeme druhé nevolnictví a zdanění a jejich podobnosti. Když už jsme se s tím psal, tak tady je výcuc, kdyby někoho zajímalo:
Už jsem našel, kde jsem viděl ty tři dny v týdnu u roboty, nevolnictví:
"Během prvního nevolnictví (tedy toho před bitvou na Bílé Hoře) upadalo na poddané 12 až 20 dnů roboty ročně, avšak během nevolnictví druhého to byli tři dny v týdnu, tedy 150 dní ročně. Tento značný nárůst se dá vysvětlit tím, že v 17. století se, za účelem většího výdělku, rozšiřovali velkostatky, ale pracovní sily po třicetileté válce ubylo, tudíž páni zvyšovali povinné robotní dny. Taky na povinných robotních dnech přidala inflace, které si tenkrát nikdo nebyl vědom."
Je to z Toulky českou minulostí. 1995. vyd. ČR/SR: Baronet. ISBN 80-85890-21-6.
Druhé nevolnictví – Wikipedie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Druh%C3%A9_nevolnictv%C3%AD
První nevolnictví u nás se podobalo spíše situaci po 1848 v rakouské monarchii, robotních povinností bylo za prvního nevolnictví minimum. Stejně tak od 1848 do 1914 stát zaměstnanci bral pouze 10 procent ze (superhrubé) mzdy (Havlíček Borovský).
Naopak do 1848 měla vrchnost povinnost zajistit služby svým poddaným, jako např. zdravotní péče a zajištění na stáří, což je dnes rovněž argument pro ospravedlnění zdanění, "protiplnění" státu jako důchody, apod.
Nikdo neříká, že druhé nevolnictví a daňové nevolnictví je totéž.
Tvrzení bylo, že se již srovnávají obě formy "vykořisťování" zaměstnance. A právě ve výšce zdanění a v množství robotních povinností se obě podobají až podezřele moc.
Za komančů jsi navíc měl přivázání zaměstnance k pracovnímu místu, který ti stát určil.
Takže odbytí tohoto tvrzení tímto: "nepolemizuju s tím, že je celková daňová zátěž strašně vysoká... ale pořád to nemá charakter nevolnictví" je trochu málo.
Je to stejné jako když mi etatisté na anarchokapitalismus tvrdí, že soukromé právo a soukromé soudy jsou nemožné, i když za středověku byly běžné a v některých zemích jako Anglie žádné státní právo a státní soudy neexistovali. "Ale to se nedá srovnávat", tvrdí mi etatisté. :-)
Kdyby tě zajímalo, když už jsem to našel, jsem nevěděl, že v češtině je toho tolik, tak tady je více, zajímavé čtení:
https://digilib.phil.muni.cz/...ream/handle/11222.digilib/119333/SpisyFF_082-1962-1_6.pdf?sequence=1
Ještě dodám, že např. správní právo ještě do nedávné doby v Anglii a Walesu neexistovalo. Žádná vrchnostenská správa, stát vystupoval jen jako soukromá osoba.