• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Co mně je do makroekonomů? Podle mne je jediná správná rakouská.

Praxe je ti v makru k ničemu. Co na tom nechápeš. Zeptej se kohokoliv, stoupence jakékoliv ekonomické školy, řeknou ti to samé.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: ale ani na tom se makroekonomove jaksi neshodli. A prakticka realita je nekde mezi temi teoriemi a hledani rozumneho kompromisu. Vec, ktere ty schopen nejsi ;-)
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Tvrdím, že nejsprávnější je rakouská, to je ovšem zcela něco jiného, že existuje pouze rakouská. Ty jsi kus vola.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: staci se podivat, co sem v te zaplave svych linku odkazujes. Vcelku monotonni, stale o tomtez :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Ty jako vážně tvrdíš, že jsem někdy zastával postoj, že existuje pouze jedna ekonomická škola, neboli teorie? To jako vážně?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: vsak jsem zde jiz nekolikrat rekl, ze prezentujes jen jednu teorii. Nyni jses konecne dopracoval k tomu, ze tech teorii je vic.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Ať mi tu netvrdíš nesmysly o makru, tak už jen ta anotace ti vyvrátí tvoje tvrzení:

Makroekonomie, 2. vydání
    Autor: Robert Holman

"Makroekonomie je obtížná disciplína. Zachycuje a spojuje velký počet ekonomických vztahů, které nelze pochopit bez použití poměrně abstraktních teoretických modelů. Proniknete-li však do její hloubky, budete odměněni – je to disciplína krásná a v praxi užitečná. Pracujete-li s úrokovými sazbami nebo s měnovými kurzy, neobejdete se bez znalosti makroekonomických souvislostí. Čím více do nich proniknete, tím více porozumíte hospodářskému růstu, hospodářským cyklům, problémům chudoby, inflaci, nezaměstnanosti, mezinárodním pohybům kapitálu, důsledkům zdanění, státnímu dluhu a dalším jevům, které ovlivňují náš život.

Obsah již druhého vydání této oblíbené učebnice odpovídá soudobému hlavnímu proudu ekonomie, který převládá na našich i zahraničních univerzitách. Opouští dnes již překonanou výstavbu makroekonomie na keynesiánských základech a v souladu se světovými trendy spojuje neoklasickou makroekonomii dlouhého období s keynesiánskou makroekonomií krátkodobých hospodářských výkyvů. Podstatným rysem této učebnice je výstavba makroekonomie důsledně na mikroekonomických základech."
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Makroekonomie je abstraktní, praxi v ní neužiješ. Takže jen boj teorií mezi sebou. A když ti "makro" rakušanů tvrdí, že stát je vždy špatný hospodář, může/bude mít rakouská škola podporu státu?

Od Becka - Holmana? Úvod do ekonomie pro střední školy? ;)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: Makroekonomie nejsou jen ty teorie, kterymi tu vcelku monotonne spamujes...
    A ano, nejaky teoreticky zaklad v podani od Becka mam.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Ty a praktik? Dobře, přiznám ti to. Jestli jsi praktik, tak znáš pouze mikroekonomii a o té není mezi ekonomickými školami sporu. Pokud chceš mluvit o makru, tak ti praxe nepomůže, to je jen o abstrakci.

Jako urážky to myšleno není, neber si to tak, je to jen konstatování faktu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: Ty ocividne rad teoretizujes, zatimco ja resim predevsim prakticke aspekty v prostredi, ve kterem ziju. Na zaklade toho se uzes leda na urazky.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Aniž bych reagoval více, tak: Lepší dojmologie než být ignorant. ;)

Zcela na vážno - kdyby jsi chtěl diskutovat o ekonomii, tak není problém. Z tvé strany to bude chtít jediné - pokoru a soudnost ve smyslu uznání, že mám mnohem více načteno než ty a že budeš muset přijmout roli žáka, nikoliv rovnocenného diskutujícího.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: Dojmologie je veda, ve ktere jsi skutecke kabrnak.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Jak může člověk diskutovat s červem jako jsi ty, který nechápe/nezná ani základy ekonomie.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: Myslis si, ze delas blbce ze mne, ale delas ho akorat sam ze sebe. Ty diskutovat neumis, ne s kymkoliv, kdo ma odlisne nazory. Mas se co ucit...
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: To byla metafora, přirovnání:

"Metafora (řecky μεταφορά, metafora; latinsky translatio – doslova „přenesení“) je jazyková a rétorická literární konstrukce spočívající v přenášení významu na základě vnější (strukturální) podobnosti. Je druhem tropu, tedy přenášení významu původního pojmenování na jiný předmět."

Metafora – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Metafora
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: Matfyzaci take casto tihnou k tomu, ze jednoduchy problem resi slozite - jednoduse to zakladni poznani uz pozapomeli.
    WANTON
    WANTON --- ---
    COOLER: To spíše Vyhulene_ufo a Wanton jako ta samá osoba, mnohem větší sranda. Danysek je trotl amatér. ;)
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Ale vůbec ne. Poměřování čuráků už máme dávno za sebou, ne?

Já neodpovídám na tvoje otázky, to je rozdíl. A ty se ptáš "matfyzáka na problematiku sčítání a odčítání". A proto se raději ptám, co jsi z oboru ekonomie načetl, kdybych se náhodou pletl.
    COOLER
    COOLER --- ---
    WANTON:
    DANYSEK: začínám vás podezírat, že jste jedna a tatáž osoba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam