Od cca puberty jsem míval sny, o kterých jsem pak měl za nějakou časovou periodu pocit jako při de javu "sakra tohle znám, tohle sem prožil" (ale ve snech).
Časová perioda se zkracovala, nejdřív třeba mezi snem a pak pocitem prožitý situace v reálu stejně jako ve snu byl třeba rok, pak se to postupně zkracovalo, až to po pár letech zmizelo úplně (nejkratší perioda byla myslím měsíc a něco).
Imho je to ale stejné jako s de javu - celkem se mi líbí věděcký výklad, že je to zkrátka jenom chyba mozku a špatně "sestavených" neuronových spojení, kdy si v okamžiku reálného prožitku myslíme, nebo vlastně kdy na 100% víme, že jsme situaci už prožili a to přesně do puntíku :)
Prostě jeden z milionů tzv. mind-tricks, který s náma náš mozek hraje :)
IMI: doufám, že tvoje sny o "další velké válce" se nenaplní. Několikrát se mi v uplynulých letech hodně živě zdálo, že jsem někde, najednou sirény, panika a pak dlouhý oslnivý záblesk na obloze a pak už jen čekání na konečnej příliv "tepla" od rázový vlny. Dost nepříjemný sny, vlastně HODNĚ nepříjemný ... protože několikrát jsem se tý rázový vlny dočkal (ale tak to byla jistota, že buďto konec anebo že se probudim, je-li to sen ;))