• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUDWIG_Funkcionální programování (Haskell, LISP, XQuery, OCaml, F#, Scala, ...) - praxe, teorie a uplatnění
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    snad se s tim nejak sziju.

Z jineho soudku. Snazim se delat ty ulohy na coursera. Samozrejme se to snazim testovat, presne tak jak je pozadovano. Jenze kdyz jsem to submitnul, tak to neproslo nejakym internim testem. Jde o implementaci map. Trosku jsem to zkoumal, ale po notne chvili hledani hodil rucnik do ringu. 9.67/10 mi musi stacit, proste to nevidim a nechapu jak by mohlo nastat to co ten jejich test hlasi, ze nastava.

Taky zjistuju, ze mi ten funkcionalni pristup proste dela potize. je mi jasny, ze kdyz jsem predtim nikdy ve FP jazyce nic nepsal, a pritom mam pomerne dlouhou zkusenost s programovanim, tak se musim obrnit urcitou trpelivosti. Jenze stejne me to stve.
    PAD
    PAD --- ---
    LUDWIG_:
    LITTLELI:

IDEA v posledni dobe vylepsila vyrazne podporu Scaly ... uz je kodovani temer tak pohodlne, jak v Jave ...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LUDWIG_: tahle diskuze mi vnukla nápad na anketu - viz záhlaví.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LITTLELI: Scala IDE je docela fajn, i když občas se sesype (což však Eclipse bez Scaly taky :)). Debugging ve Scala IDE mi nějak záludný nepřijde, ale padá to možná častěji než ten Javovský.
    Typová hysterie jak kdy - když je to něco rozsáhlejšího, tak rozhodně to člověku ušetří pár vrásek :)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    LUDWIG_: vis argument je prosty, na kilo javy kilo cukru... ne jde o to, ze lidi proste nechteji premyslet / ucit se neco noveho. mne osobne vadi spis tooling, hlavne podpora jazyka v IDE. pomerne zaludne ladeni a takove drobnosti. take si nejsem vzdycky jisty, ze ta typova hysterie je vzdy na miste - ale to je spis pocit, nez ze bych tim nejak argumentoval.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    CERBERUS: a maji tu "zdanlivou neprehlednost kodu" necim dolozenou? z meho pohledu je scala o dost kompaktnejsi nez java, tim padem je jednodussi se v ni orientovat (v jave se vzdycky nachumeli spousta rutinniho balastu, ve kterym je pak snadny se ztratit).
    moje kritika vuci scale by byla, ze driv se pres ruzny verze obcas celkem radikalne menilo api (napr. 2.8->2.9), takze se pri upgradu na novou verzi scaly leccos rozbilo. a sbt je docela v plenkach (proti antu ci mavenu), i kdyz sbt je vic sexy :)

proto jsem tedy ve svem doporuceni psal "volne-smyslejici" firmu - tedy vedeni, co prekousne to strasidelne funkcionalni programovani a riskne ty pripadne problemy s upgrady / buildy ...
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    LUDWIG_: ke Scale se da na netu najit tolik kritiky, ze obcas taky premyslim, jestli za to stoji a jestli neni vuci Jave jako C++ vuci C.
    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    LUDWIG_: Nevim jak u nich, ale u nas je obvykle arguementem zdanliva neprehlednost kodu a potom problem najit lidi kteri to budou udrzovat.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LITTLELI: jak argumentuje / co se mu nelibi?
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    LUDWIG_: i s tou Scalou je to těžký, v práci máme kousek kódu v jednom projektu a jeden projekt ve Scale a jsou o to strašlivý války. Je paradox, že největším nepřítelem Scalisty je Javař :(
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    GARFIELD: to je docela specificky pozadavek a zadna prazska firma me takhle nenapada.
    nejspis bych doporucil to nejak zkusit na volnou nohu, treba nakou web aplikaci, ktery porad nekdo potrebuje: klientovi bude vesmes technologie ukradena, paklize to kvuli tomu nebude vyrazne drazsi... a paklize by to byl kontrakt skrze nakou volne-smyslejici prostrednickou firmu, tak ty bude zajimat, jak to bude s udrzbou - tedy je clovek musi presvedcit, ze kazdy programator (co zna naky mainstream jazyk) ten kod pochopi, i kdyz ten jazyk uvidi poprvy v zivote... coz bych rekl, ze je mozny se scalou (je to v podstate takova chytrejsi a hezci java... a clovek muze dodrzovat javovsky konvence). u racket bych si nebyl tak jisty :)
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    LUDWIG_: F# me laka a chvilku jsem s nim koketoval, samozrejme by to pro me byla nejlepsi moznost (znam knihovny). Scalu a Racket jsem se rozhodl ucit hlavne z toho duvodu, ze neznam knihovny, tak aby to bylo narocnejsi a rozsirilo mi to vic obzory. Nicmene pokud by bylo neco v Praze s F# bylo by to nejjednodussi, jak asi zacit. Ale na F# jsem inzerat nevidel :)

Tu vasi diskuzi jsem samozrejme cetl, ale prislo mi, ze vsechny spolecnosti vyzaduji relokaci a ze to je trochu vyssi level nez moje znalost. Rad bych jeste rok alespon zustal na tom nasem placku v Praze.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    GARFIELD: o par prispevku zpatky (odtud [ FRAKTALEK @ Funkcionální programování (Haskell, LISP, XQuery, OCaml, F#, Scala, ...) - praxe, teorie a uplatnění ] ) jsme tu par prednich firem, co se funkcionalniho programovani tyce, probirali - tak doporucuji zacit tam :)
    F# nelaka?
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Jsem .NET programator a posledni dobou se zajimam o funkcionalni jazyky. Hlavne teda LISP (Racket) a Scalu. Nevite, kde hledat praci, kde bych tyto zaliby vyuzil? (jde o to, ze narozdil od asi vetsiny z vas za sebou nemam v techto jazycich zadne komercni a dlouhodobejsi zkusenosti).
    SLUPKA
    SLUPKA --- ---
    H_U_N_T_E_R: tak ono nebude trvat dlouho a java udělá verzi, která nebude zpětně kompatibilní a bude nápadně připomínat C# :))
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    LUDWIG_: těžko říct. Bohužel pouhá adopce funkcionálních prvků JAVě zdaleka nestačí, aby mohla konkurovat např. C#. Zmršená generika je jen jeden z mnoha dalších problémů. Proto ta náhrada :-)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Pro volbu "Jiný jazyk vytlačí Javu" prosím do diskuze, o jaký jazyk se jedná - Clojure?
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Programming Languages Influence Network Graph (launched) | visualizing.org
    http://www.visualizing.org/full-screen/42273
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Nová anketa
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam