• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OMNIHASHalternativní & tradiční stavební techniky
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Čistě náhodou nemáte někdo zkušenost s cordwood?
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM:
    njn to bych taky rád měl na stavbě šest lajků. Já to dělal celý sám a některý věci byla větší makačka vymyslet jak to udělat v jednom, než ta práce samotná. Kolik tě stály ty balíky? a kolik jsi jejich upravováním ztratil člověkohodin?

    To dřevo tedy tu střechu nepodpírá? je tam jen aby ti balíky neujeli do stran? To si moc představit neumím. Já myslel že dřevo je nosné s podporou slámy. Tedy že je sláma zkomprimovaná tak aby dřevěný věnec dosedl na ty svislý trámy a částečně se to rozneslo do slámy.. Nemá nějaký fotky kde by to bylo víc vidět?

    Docela mě to zajímá, škoda že jsi z daleka přijel bych se inspirovat a třeba bych ti nějak helfnul...
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM:
    Hele to je otázka, já myslim, že to neni tak dramatický o těch cca 150Kg/m3 psali že tam už to klesá hodně. Ono podle mě záleží jaká je to sláma, jak dobře je vymlácená a pod. Je to přírodní materiál, tam to bude IMHO vždycky různý. Jen vím že lambda v nejlepším případě u 50cm stěny byla asi 0,078 což není žádný terno. Hodně to kazej ty kraje, tam to není tak homogenní. Zvuková izolace je dost špatná ale to neznamená že se z toho nedá udělat zvukové studio, záleží co na tom je a kolik toho je. U slaměných balíků je problém že tam nedáš asi nic kontra. Takže to dřevo uprostřed bude tepelnej i zvukovej most. Otázka je taky jak budeš dělat opláštění. Hliněná omítka tlumí výborně zvuk. klasickej záklop zase nesniží tepelnou izolaci na kraji. Jak se to dělá u samonosný slámy netušim.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AMBIENTIUM: čili u takto upravených balíků už pak samotná stěna nesesedá?
    Jaké mají balíky finální rozměry a síla stěny? A cena za balík?
    U nás se teď objevil lokální zemědělec, co dělá malé balíky (cca 40x50x60cm @ 18 kg), tak mi ten slamák zase začal vrtat hlavou. Navíc když vidím praktickou zkušenost s nosnou slámou, tak o to víc..
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Ještě - podle informací, které mám já, tepelná vodivost balíku klesá až do komprese cca 140-150kg/m3 až pak to opět roste. My to máme komprimováno na 120-130. A zvuková izolace balíků je přímo prvotřídní. Ve světě je několik (možná desítek) hudebních a nahrávacích studií ze slámy....
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Absence střechy u nosné slámy není až tak zásadní problém. Plachtuje se. A jakmile jsou zdi pod věncem, je vodní nebezpečí téměř zažehnáno. Spáry na horní straně věnce se přelepí, věnec se zaplachtuje a pak už tam nezateče. Ale jinak samozřejmě ano, střecha je každopádně při stavění dobrá a cenná výhoda. Nosná sláma má ale taky svoje výhody a u nás převážily. Je to čistá, jednoduchá metoda, nepotřebuješ tesaře, spotřebuješ míň dřeva, má to lepší tepelnou izolaci a postavit to je snazší. Stačí jedna zkušená osoba a šest laiků. Stihli jsme to za rovný týden a rovina horního věnce po kompresi byla v toleranci do 1 cm na 12,3 x 7,4 m obvodu. Komprese jen o 4 cm. Díky za držení palců :) střecha se postaví příští týden. Pak už je to pohodička....
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM:
    Tak to já protopim asi půl kubíku dřeva, Za 3 roky co dům stojí jsem se nedostal přes 1MWh :-)
    Jedinou studii o izolačních schopnostech slámy co jsem četl udávali právě slisování na 90Kg/m3 pak už to rostlo. Zvuková izolace je lepší ale při vyšší hustotě. Na druhou stranu zvuková izolace slámy je špatná tak jako tak. Proto bych asi stejně použil kamennou vatu i když se mi sláma líbí.
    Ale asi bych šel do nenosné slámy. Respektive bych se na tu nosnost nesoustředil, udělat nosnou konstrukci není o moc složitější ani dražší. A má to jen výhody. Hlavně ji tam můžeš dát až to bude pod střechou a to je obrovská výhoda. Jinak držim palce
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    AMBIENTIUM: "nejlepší tepelně izolační vlastnosti" ve smyslu slaměných balíků. Určitě je technicky možné dosáhnout s jinými materiály a technologiemi (např. ten polystyrén ;)) lepších vlastností, ale jestliže v našem domě protopíme 6-7 metrů dřeva za rok, v difůzně otevřené konstrukci, není co řešit.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Není tam základová deska, jen pasy pod nosnými zdmi. Jsme na silně zvětralém jílovci (F8, takže opravdu jíl jako hrom) a ve svahu, takže pasy byly na kompenzaci nestabilního podloží a na zhruba polovině stavby jdou nad zem a dorovnávají terénní nerovnost. Slisovali jsme to na cca 120-130 kg/m3, což je ideál pro nosnou slámu. Má to také prakticky téměř nejlepší tepelně-izolační vlastnosti. Při kompresi nad 140 už tepelná vodivost zase začíná růst, ale do tý doby klesá. Lambdu jsem opravdu neměřil, to už udělali za mě jiní a je na to na netu spousta materiálů. K nosné slámě doporučuju knihu Barbary Jones. Naším projektantem je Kuba Wihan a na jeho webu určitě taky něco bude....
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: no alespoň u zemělodě jsou prosklený obě části, Ta chodba má zasklení z obou stran. Je to vlastně taková zimní zahrada. a i u té venkovní části je jednosklo málo i pro hodně odolné rostliny.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: tak co sem to pochopil, tak ta prosklená část funguje jako skleník/chodba, takže tam jednosklo klidně stačí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Pěkný, jen tak dál. Můžu vědět proč si se rozhodl pro základovou desku u tak lehké stavby? Kde a za kolik jsi sehnal prvotní slámu v nelisovaných balících a jaké měl rozměry? Na kolik jsi to slisoval a jak se změnila lambda?
    dík Já chtěl u jedné stavby udělat alespoň slaměnou podlahu a ta cena na kterou jsem se dostal, byla podobná EPS :-( Nelisovaná sláma má asi 2 a půlkrát horší lambdu než EPS. Ta slisovaná na tom bude asi ještě hůř, nebo ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PAVEL_BRODSKY:
    k té tvé "skice" Proč zrovna dvojdomek? a proč se tak moc inspiruješ earthship, když jeho výhody nebudeš využívat? Před více než deseti lety jsem udělal návrh domu podobně izolovaného zeminou jako earthship (to jsem o nich ještě ani neslyšel), bez nesmyslných zdí z plechovek a u nás nevhodného použití toxických pneumatik. Energetickou soběstačnost jsem řešil velkou akumulací uvnitř. Bohužel vše zůstalo u plánů a z finančních důvodů jsem realizoval jiné stavby. A to můj návrh by vyšel nepoměrně levněji než stavba z "odpadků". Dost pochybuji, že se ti podaří vymyslet něco co by finančně konkurovalo jiným druhům staveb. Použití vyřazených skel není na místě. To totiž seženeš možná tak nějaké zoufalé dvojsklo, naprosto nevhodné skladby. Musíš si uvědomit, že ta plocha prosklení bude u tebe obrovská a tedy i TZ zasklením. Pro rozumnou bilanci budeš muset zvolit velice nestandardní typ pokovení, který budeš rád když ti někdo vůbec dodá bez rámu. Takové 4skla například bez rámu zatím vůbec nejdou u nás sehnat i s trojskly za rozumnou cenu je potíž. Žijeme v naprosto rozdílných klimatických podmínkách než jsou funkční zemělodě. a proto v našich podmínkách musí stavba vypadat úplně jinak. Earthship v našem okolí co já vím ani jedna rozumně nefunguje jak by měla-taky ani nemůže. Je stavěná na slunečné a suché podnebí. U nás je mnohem složitější řešit izolaci vůči vlhkosti, aby pneumatiky nevypouštěli do země toxické látky. Voda se u nás dá mnohem jednodušším a hlavně levnějším způsobem získávat ze země. Takže odpadá drahý systém fungování sběru dešťové vody, která je IMHO pro lidský organismus z dlouhodobého hlediska závadná pro nedostatek minerálů.
    Obrovské stavby jako earthship u nás díky stavebnímu monopolu nepostavíš jen tak někde. Nežijeme v USA aby jsi si pomhl na svém pozemku dělat co se ti zlíbí.

    Máš nějakou cenovou kalkulaci celé stavby? Místo kde bude stát? Je opravdu těžké takovéto projekty dostat z říše snů do reálného světa, bohužel vím o čem mluvím. Mám za sebou několik dotažených i nedotažených stavebních řízení. Vím jak je to těžké a to se v těch věcech celkem dlouhodobě pohybuji, takže vím co a jak.

    Nakonec jsem z důvodu jednoduchosti ani na svém vlastním domě nezrealizoval zelenou střechu, na kterou byla stavba původně připravena a spousty dalších věcí, protože nejsou obvyklé a je těžké je prosadit přes úřady.

    Než se v naší kotlině budou moci stavět svobodné a soběstačné stavby respektující krajinu uplyne ještě hodně vody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: stačí se kouknout kolik ta earthship v reálu stojí. Za to postavím deset domků. V našich klimatických podmínkách soběstačná budova musí fungovat na bázi obrovské akumulace, jiná cesta za současných podmínek není. Nejde o to že by to nešlo. Ono jde postavit nulový dům prakticky kdekoli. Ale za jakou cenu?
    Jinak 60m2 je až až stačí je umět využít. Mám necelých 50m2 a pro tří až 4 člennou rodinu je to až až. Příště budu stavět spíše menší. Ono sice se to nestaví na deset let, ale právě pro to je potřeba přemýšlet dopředu. Než se naděješ děti ti vylétnou z hnízdečka a budeš rád když tě někdy navštíví. Lepší menší a zbytečně se nezadlužit.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    ZATAMOKO: S legislativou je to tak, že každý stavební úřad má svoje výklady a postupy a ty musíš splnit. Absolutně nemá smysl se s nimi přít. Nelze je porazit, jsou téměř neomezenými pány svých území z hlediska stavebního. Dává to i jistý smysl, ale do toho nechci zabíhat. Za projekt jako celek, včetně statiky, zodpovídá projektant, v tom problém nikdy nebyl. Spíš byl problém v tom, že nebyl žádný "atest" na slaměné zdi, zejména z hlediska požárního. Každá stavební hmota takový atest mít musí. Dnes už to je, a dopadlo to skvěle, omítnutá slaměná zeď má stejnou požární odolnost jako zeď z cihel. http://kps.fsv.cvut.cz/file_download.php?fid=2346
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    AMBIENTIUM: jak je to teď s legislativou? Když jsem se o nosnou slámu zajímal před lety, tak byl problém se stavebním povolením.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Stavba slaměného domu Hvozdec - Ruční lis na balíky
    https://www.youtube.com/watch?v=_1oygeLEx1k
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PAVEL_BRODSKY: Jo a ještě jedna věc - slaměnej balík bych nikdy nedával pod zem / pod terén. Potřebuje dejchat.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PAVEL_BRODSKY: Já k tomu moc poznámek nemám, snad jen, že 60 m2 na jednu rodinu je málo, to Ti neprojde přes ženu, a když jo, tak to dost možná je žena ještě nezkušená, bezdětná, praktičností ještě příliš nedotčená. Je potřeba si uvědomit, že tam člověk bude žít desítky let. V textu píšeš, že zvažuješ slámu, ale ten tubus se Ti ze slámy bude stavět hodně špatně. Dále, čím je ten tubus omítnutej, to je hlína? A ty dírky tam jsou flašky? Jak budeš izolovat ty detaily střechy tubusu proti vodě? Do slámy nesmí zatíkat. Takto to vypadá, že budeš po každý zimě dlouho opravovat škody.

    Můj názor(!) je ,že earthshipy se sem klimaticky nehodí. Tady u nás se osvědčily úplně jiný tvary. Doporučuju stavět co nejjednoduším způsobem, i tak to bude velká fuška a bude Tě to stát strašný prachy. Ale earthship bude nákladově a pracností za čtyřnásobek. Přitom zimní zahradu a všechny ty věci jako hospodaření s odpadem a vodou můžeš zakomponovat do domu běžných tvarů.

    Ale proti gustu, žádnej dišputát. Jestli chceš mít mimořádnej dům, můžeš ho mít, akorát musíš podat mimořádnej výkon. Opravdu mimořádnej...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam