• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Nástěnka je v přípravě...

    Arcade automaty jsou herní zařízení sloužící k zábavě a výdělku peněz.
    Spousta z nás se s nimy setkalo v mládí jako s jediným zdrojem počítačových her, protože v domácnostech se počítače ješte tolik nevyskytovaly, a máme spousty vzpomínek.
    V dnešní době je stále možné tyto staré automaty a hry sehnat a zakoupit si takový automat domů. Bohužel se již často jedná o raritní sběratelské kousky, takže tomu odpovídá i cena.

    Automat se dá pořídit v rámci pěti až deseti tisíci korun.
    Hra potom od jednoho tisíce po deset tisíc korun.

    Samotný automat se skládá z obrazovky, reprobeden, mincovníku, ovládání (joystick a tlačítka), el. zdroje a samozřejmě boxu ve kterém je vše umístěno.
    Hra je potom dodávána zvlášt a jen se do Automatu připojí. Hra v sobě obsahuje veškerou počítačovou techniku, od procesoru, zvukovky, grafiky až po paměťový prostor kde je samotná hra uložena jako software.

    Historie

    můj výcuc z anglického wiki

    První hry byly pužívány v letech 1920 v zábavních parcích (např. Coney Island v New Yorku), většinou předpovídali štěstí, nebo jen hráli hudbu.

    V roce 1930, byly nejčasnější coin-op stroje typu pinball. Tyto první zařízení byly odlišné od jejich pozdější elektronických nástupců v tom, že byly ze dřeva, neměli elektronické součástky a body se počítali mechanicky. Nové elektronické pinbally vznikly po roce 1977.

    V roce 1971, studenti na Stanfordově univerzitě vytvořili coin-op verzi hry "Spacewar", kterou pojenovali "Galaxy Game". To je nejdříve známý případ provozování coin-op videohry. Později ve stejném roce, Nolan Bushnell začal s první masovou výrobou videohry "Computer Space" pro firmu "Nutting Associates".

    V roce 1972, založili "Nolan Bushnell" a "Ted Dabney" firmu Atari. Atari v podstatě vytvořila coin-op video herní průmysl s hrou Pong, šlágr elektronické ping pong video hry. Pong dokázal být populární, ale napodobující a kopírující firmy zavinili, že Atari se nestala dominujícím provozoval videoher na trhu.
    Arcade video hry se začali objevovat v nákupních střediscích, na rozích ulic, objevili se v restauracích, v obchodech s potravinami, v barech a kinech po celých Spojených státech a dalších zemích během konce let 1970 a začátkem let 1980. Hry jako Space Invaders (1978), Galaxian (1979), Pac-Man (1980), Battlezone (1980), a Donkey Kong (1981) byly obzvláště populární.

    Během pozdních 70. a 80. let, obchodní řetězce kombinovali tradiční restaurace nebo bary s automaty arkade.

    Ke konci let 1980, boom arkádových videoher začal slábnout. Důvodem byli nebezpečné místa, pokroky konzolových technologií ve hrách pro domácí využití.
    Arkádové hry zažili oživení s příchodem možnosti hrát ve dvouch hráčích bojové hry jako je Street Fighter II (1991) od Capcom, Mortal Kombat (1992) od Midway Games, Fatal Fury: King of Fighters (1992) od SNK, Kille Instinct (1994) od Rare, a King of Fighters (1994-2005) od SNK.

    Nicméně okolo roku 1996 začal obchod s automaty opět slábnout.
    Domácí video herní konzole a počítače s 3D akcelerací dosáhli technologické kvality s technikou Arkád. Technika arkád byla vždy založena na komoditních technologiích, ale jejich výhoda byla v jejich schopnosti přizpůsobit se a využít nejnovější grafické a zvukové čipy, podobně jako je to dnes u PC her. Navíc na konci let 1990 a začátkem let 2000 se také objevili síťové hry přes konzoli a počítačové hry přes Internet.

    Arkády také ztratili své postavení v čele vývoji nových her. Firmy tvořící hry více peněz vydělali tvorbou her pro stále populárnější konzole a PC.

    Dnešní arkády nacházejí jedinou výhodu ve speciálních zařízeních které si uživatelé stále nejsou schopni pořídít domů. Jedná se o různé taneční hry, nebo hry obsahující střelné zbraně, závodní hry obsahující motorky, auta s kabinami (volant,pedály,sedačka).
    Příklady dnešních populárních her jsou Dance Dance Revolution (1998) a DrumMania (1999), a železniční střelci jako Virtua Cop (1994), Čas krize a House of the Dead (1996).

    Popis techniky

    Zapojeni hry a starsi konektory:

    Hlasitost:

    Prepinace nastaveni:

    3-6 tlacitek:

    Nastaveni obrazovky:


    NEO-GEO: je kazetový systém vyrobený firmou SNKv 90. letech. Kazety tedy neobsahují výpočetní techniku a samotné hry jsou levnější. Neo-Geo se vyrábělo také jako domácí konzole. Neo-Geo mělo podstatně lepší grafiku a zvuk než předchozí hry. Nejznámější tituly jsou Fatal Fury, The King of Fighters, Metal Slug a Samurai Shodown.
    PCB: Anglická zkratka Printed circuit board. Jedná se o plošný spoj osázený součastkami a pamětmi ve kterých je veškerá výpočetní technika hry a také je zde hra uložena jako software.
    BOOTLEG: Označení kopie originální hry. Kopie byli vyráběny nelegálně a nedosahují většinou kvality originální hry. Také jejich cena býva zpravidla poloviční.
    JAMMA: V roce 1985 v Japonsku vytvorili standard pro konektor, kterym se hra pripojuje do automatu. Tento standard ma 2x 28 pinu (spodek+vrch). Kolem roku 1990 prakticky vsechny vyrabene hry tento JAMMA konektor meli. Na starsi hry se nyni musi vyrabet redukce.
    JAMMA+: Protože některé konektory nebyli plne využity, nové hry začali obsazovat prázdné konektory například dalšíma tlačítkama. Tyto hry pak mají konektor označen JAMMA+

    Kde lze koupit

    Náš český inzertní web na prodej a výměnu desek i celých kabinetů.
    http://arcadeburza.cz

    Německý eshop. Zde lze zakoupit sice poměrně draze, ale kvalitně mnoho her, automatů i součástek. Jsou schopni i opravit poškozenou hru kterou jim zašlete.
    http://www.arcadiabay.de

    Jamma Boards. Skvela spolecnost. Nejen opravuji, ale dokonce vyrabeji nove Jamma Boardy.
    Podle me nejzajimavejsim vyrobkem je spojeni JAMMA PCB Boardu s klasikym PC pocitacem ve kterem bezi software emulator.
    V tomto emulatoru pak bezi libovolny pocet dostupnych her. Posledni verze umi neco pres jeden tisic. Vice o emulatorech zde na Nyxu: [ Emulatory hernich masin - coinopu, konzoli, domacich pocitacu... ]
    Na webu maji i Eshop. Bohuzel pro nas celkem drazsi objednani, postovne a CLO z USA neco stoji.
    http://www.jammaboards.com/

    Stránky her

    Killer List of Videogames. Asi největší databáze arcade her se spoustou informací.
    http://www.klov.com/


    Stránky manuálů



    Stránky sběratelů

    Jan Orna
    Veliký sběratel z české republiky. Má otevřeno muzeum v Červeném Újezdu u Prahy.
    http://www.arcadehry.cz/

    Sevki
    Další veliký sběratel kterého z české republiky znám. Má otevřeno muzeum v Moravské Třebové.
    http://www.arcade.estranky.cz
    http://muzeum-arcade.webnode.cz

    Bomberoza
    Další sběratel kterého z české republiky znám. Zapůjčuje automaty na různé akce včetně servisu. Plánuje otevřít herní muzeum v Praze.
    http://www.bomberoza.net

    Sonic
    Moje drobná sbírka 16 JAMMA PCB a NEO-GEO her + JAMMA PCB/PC emulátoru dovezeného z USA.
    http://sonic.czechcore.cz/arcade/ 

    Hráli ste někdy na takovém automatu?

    33 hlasy od 33 respondentů

      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam