• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Když vysazujete větší stromy (2-3m), kolik let u nich necháváte ten držící kůl? Mám už takhle 3tím rokem jednu sakuru a jeden javor... oba mají přes 2m a pořád ještě mají malé přírůstky - máme tady hodně jílové podloží a zjevně se jim nekoření dobře. Jen já bych ty kůly dal už pryč, ale prý mám ještě počkat.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    HYSTERIA: buď vysadit nanečisto někam do rohu, klidně vedle sebe a zahrnout, nebo naskládat vedle sebe a zahrnout štěpkou, kurou, kompostem.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HYSTERIA: tak pak opravdu radši přihrnout..., ale v tomhle úplně odborník rozhodně nejsem. Měl jsem takhle přes zimu vcelku velké buksusy.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    KUTAS: ještě dodám, že zemní práce dodělají na jaře.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HYSTERIA: Dokud puda nezamrzne, tak muzes sazet.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    Zdravím, jdu si pro radu. Pořídili jsme na (nově vznikající) zahradu stromy v balu s tím, že se měli sázet teď na podzim. Bohužel okolnosti nedovolí dodělat zemní práce a s výsadbou se bude muset počkat, což byla varianta se kterou jsem nepočítala.

Poradíte jak pečovat o stromy v balu? Jestli přes zimu přihrnout zeminou, případně další tipy k tomu, aby měli co největší šanci, že to přežijou, než budou moct být vysazeny? Jsem z toho trochu zoufalá.

Díky!

LINKOS
    LINKOS --- ---
    da se doporučit nějaký pařník co se nerozpadne po prvním vetříku? To co pradavaj třeba v obi,vypada hrozně chatrně.
    Pak jsem koukal vyhledove na skleniky http://www.vp-sklenik.cz/
    Mate s nimi nekdo zkusenost? Chtel byl nejaky velky asi 3,7 sirka,delka asi 8-10metru...
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    KAZMON: Díky za tip. Letmo jsem koukal a významně pod 10k jsem nenašel nic, cé by vyhovovalo - mělo pojezd i mulčování
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Sháním nějaké travní osivo do stínu, aby tam ten trávník byl pokud možno co nejkompaktnější a prosperoval. Bude pravidelně zaléván, takže není nutné nic suchomilného. Jde mi o konkrétní druhy trav, případně i tip na hotové směsi od kokrétních výrobců.
    Dále sháním travní osivo do svahů, aby byl trávník taktéž co nejkompaktnější. Svahy máme slunné i stinné, takže potřebuji tip pro tu i onu variantu. Vše bude opět zaléváno.

Děkuji.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    KORKMAZ: Nejlepsi volba pro mensi zahradu je Viking řady dvě čili
    MB 2xx by se do osmi tisíc mělo vejít ... nic jinyho Viking v poměru cena/kvalita neexistuje

Ještě bych chtěl vyzdvihnout ty aku, velice pohodlný... tj spis pro zajímavost nebo na zeptáni, protože pro takovou plochu by se muselo sáhnout do vyšší řady a ta cena by byla okolo 12/13 tisíc

Zahradní sekačky | VIKING
    http://www.stihl.cz/Produkty-VIKING/1700/Zahradn%C3%AD-seka%C4%8Dky.aspx
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Poradíte nějakou benzínovou sekačku s pojezdem, na plochu trávníku tak 400m2? Doteď máme asi 16 let starou z mountfieldu s americkym motorem - už má svoje za sebou a potřebuje nahradit. O ceně nemám ponětí, ale na heurece jsem viděl něco už od 5K a na mountfieldu jsou ty ceny zkreslený těma jejich permanentníma akcema
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    SNUPAK: no ta kratká odpověd mi byla jasna od začátku. V září však rodím, takže rýč nepřipadá v uvahu. Jsou tam cca 2m vysoké plevelnaté rostliny a ty jdou celkem dobře vytrhnout i s kořenem. Tak jsem myslela, že bych to mohla s kámoškou vytrhat, co půjde, a pak nasadíme muže a rýče a lopaty. Pilu a nůžky ještě zvládnu, o pot a slzy/sprostá slova se podělím :D
    Maliny hluboko ostříhat, myslíš ustřihnout uplně u země jenom stare vyhonky, nebo i relativne mlade, tudíž všechny?

LINKOS: no s těma jahodama a radikálním řezem nevím jestli si o tom nebudu muset popovídat s majitelem. Jinak jsem zjistila, ze se jahody rozrostli tak nějak chaoticky celkem všude. Takže něco určitě vystříhám/vytrhám.
    To zelené hnojivo je super napad!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRENNET:jeste mrkev,redkvicky,hrasek,mozna i salat...
    Jahody asi vymenit,pokud tam rostli roky predtim,dal bych je jinam a koupil nove... I kdyz my mame odkopnute od zname pred nekolika lety,nekolik let na stejnem miste a celkem plodej,loni jsem je vzal radikalne krovinakem a letos taky byli ok.
    Jeste je mozno zorat a zasit zelene hnojivo,treba svazenku.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    FRENNET: krátká odpověď: nůžky, pila, rýč, pot a slzy :)

rybíz v pořádku.
    maliny hluboko ostříhat, suché větve ovostromů ořezat, radikálnější řez jabloňí / hrušní odložit na únor / březen, třešně, meruňky, švestky řezat teď.
    záhony přerýt připadně dodat kompost / hnůj. letos se dá stihnout ještě třeba ruzickova kapusta nebo vysadit bylinky.
    jahody nevím přesně, nějak se pro podporu plození přesazují, ale nevím.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Zdravim,
    vzala jsem do pronajmu (na rok s moznosti prodlouzeni) zahradu (400m2-200m2trava a 200m2 "opracovana" plocha). Ta zahrada vsak lezela min 2roky ladem a tak to tam podle toho vypada. Vsechno je zarostle, stromy cosi rodi,ale maji kopec mrtvych vetvi...Jedine co se tam ted dalo z meho pohledu udelat bylo obrat rybiz, maliny a jahody.
    Jsem zahradnicky analfabet a tak potrebuju poradit. Pri obirani rybízu jsem ostrihala stare nerodici casti (bylo to spravne?) a vytrhala nejaky plevel co tam byl. Ted vsak nevim v cem pokracovat. Orezat stromy v plodicim obdobi mi prijde jako blbost, takze vytrhavat plevel dal?
    Jak na obnoveni zahonku?
    Co s malo plodicima jahodama?
    Co s malo plodicima malinama?
    Co s prerostlou popinavou ruzi? (jak ji skrotit)
    Nemate nejaky "univerzalni" plan prace?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    PETINY: Tak pak můžeš schválne poreferovat, co ti přišlo.

SAYUZ: Tak ono to neroste zas tak pomalu, taková standartní dřevinná rychlost - mám dvouleté semenáče a kmínek má v průměru tak 0,7 mm. Pokud bude mít dobrý podmínky, tak se toho určitě dožije :) ...akorát si nejsem jist, jestli to přežije naše zimy, spíš bych to viděl na zimování někde vevnitř.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    HOUBA: Tak píšou sazenička, takže to bude asi "hodně malý"? :) Zajímalo by mě za jak dlouho to vyroste do těch dvou metrů. Dožije se toho někdo z nás? :D
    PETINY
    PETINY --- ---
    HOUBA: to sám nevím, nikdy jsem kytku online neobjednával, kor ne z polského e-shopu. Není to ale tak, že bych si v tomhle případě mohl vybírat :)))
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    PETINY: Tak asi je i bílá, no :) Mimochodem docela by mě také zajímalo, co ti přijde - nemám moc důvěru v obchody, kde není u rostlin uvedena velikost nebo stáří atd.
    PETINY
    PETINY --- ---
    HOUBA: tak to jsem potom zvědav, co mi přijde :)))
    Lagerstrémie indická bílá (Lagerstroemia indica) - SAZENIČKA :: Zahrady ANNA
    http://www.zahrady-anna.cz/products/lagerstremie-indicka-bila-lagerstroemia-indica-sazenicka/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam