• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SADAKO: no mne uz pred nejakymi 15ti lety prekvapila v kanade prodejna s MALYMI velikostmi, zatimco velikosti XXXL se daly koupit v beznem obchode...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CORNELA: ty jsi té pediatrii taky moc nedala, co?

Jak se zvyšuje průměrná výška populace, tak samozřejmě i malé děti jsou vyšší, než byly třeba před padesáti lety - a pokud jsou vyšší, tak mají adekvátně tomu i větší váhu, a protože percentilové grafy váhy a výšky jsou nezávislé a zahrnují pouze věk dítěte, tak je potřeba upravovat průměrné hodnoty v závislosti na tom, jak to v populaci vypadá - počítáno podle tabulek padesát let starých by naprostá většina dětí byla současně nadprůměrně vysoká i nadprůměrně tlustá (ale s normálním BMI), což by doktorovi v konečném efektu nic neřeklo.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: spíš jsem to myslela tak, jestli to není posunuté účelově, aby se američtí tlusťoši cítili lépe, že nejsou vlastně ještě obézní.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Něco jsem si k tomu BMI hledala a přišlo mi zajímavé (a alarmující), že se měřítka posouvají - alespoň někde. Zatímco české stránky uvádějí BMI 30 jako lehkou obezitu (i wikipedie to má), našla jsem řadu amerických zdravotních stránek, kde už označují BMI 30 jako mírnou nadváhu. To mi přijde opravdu zvláštní. Přemýšlím, zda to má něco společného s tím, že podle posledních informací je 69 procent Američanů obézních nebo s nadváhou - neboli skoro dvě třetiny populace. Znamená to vlastně, že v USA je tloušťka normou, zatímco zdravá hmotnost se stává stále výjimečnější. Je možné, že by se proto i uměle posouvaly ty hranice BMI?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: Cornelo Cornelo, ty se to funkční čtení a logické myšlení nikdy nenaučíš.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: Já BMI docela akceptuji. Ale ten obvod pasu 80 cm moc ne. Setkávám se běžně s ženami přirozené křehké velikosti 150-155cm a konfekční 34/36, takové když ztloustnou na neúnosnou mez, budou mít v pase 79 cm. A pak potkávám 180 cm vysoké silně stavěné ženy, které mají obvod pasu 80-85 cm při normální váze.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CORNELA: kontrolní otázka: jaký je rozdíl mezi rizikem a nemocí?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A když už jsme u těch hranolků, někteří by řekli u hranolek, tak je to ten hranolek, protože je to malý hranol, ale často narážím na to, že si lidi dají cosi s hranolkami, protože jedna hranolka.

Nicméně, slovo do pranice. Onehdy jsem utrpěla takový menší flejmiki s nějakou poloanorektickou bandou, že jako když má někdo BMI nad 30, tak je a priori nemocnej, protože je obézní a obezita má číslo diagnózy a vůbec. Já fakt nechápu, jak se kdokoli, kdo se v těch věcech trochu šťourá a ví, jaký číslo diagnózy má obezita, ještě nemohl nepostřehnout, že se furt dokola mele, že BMI slouží pro zpracování statistik, ne k hodnocení zdraví jednotlivce, a když už, tak jako orientační údaj, ze kterého se dá vyjít a něco třeba přehodnotit.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    CRANK: naja, i já mám své oblíbené zhůvěřilosti a gramatické židoviny (no dobře, lexikologické). Takže se včil pohorši ty a jsme si kvit.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    TINA_SALO: trochu si ovšem pleteš gramatiku a lexikologii ;-)
    CRANK
    CRANK --- ---
    A abych nebyl OT v klubu o obezitě, přibral jsem 5 kilo! A bohužel teda ne ve svalech ale v jídle které si nejsem schopný zaopatřit správně sám po odloučení s družkou ;).
    CRANK
    CRANK --- ---
    Mě to hlavně baví z úst GENTIANY kterou jsem viděl například pohoršovat se nad SPRÁVNOU výslovností kérfůru :-D.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Nejsme jazykoví ignoranti.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Jak vás zrovna tohle slovo může vedle všech mimísků, bydlenek a kdo ví čeho všeho ještě vůbec pohoršovat?

Ano, lidé si vytváří vlastní patvary slov. Od jakživa. Deal with it :)
    Anebo ne, ale na to je tu [ Které slovo vás vytáčí k nepříčetnosti a proč? (Klub sociální menšiny) ]
    TESSS
    TESSS --- ---
    TINA_SALO: jsou tu podobny, treba tady: [ gramatické kiksy na nyxu ]
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    Já vím, že to sem nepatří, ale už nějakou dobu přemýšlím o založení auditka Grammar Nazi :-D

Z hranclí se mi zježily chlupy, fakt :-O
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    GENTIANA: Huba ti otéká za trest, hrancle jsou na výplach savem :P
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    CRANK: Hranolky.
    CRANK
    CRANK --- ---
    Co to jsou hrancle?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A propos hrancle, ty mražené předsmažené jsou něčím naimpregnované, aby se z nich po rozmrazení nestala kaše. Proto jsou lehce nechutné a otýká mi z nich huba. Vřele doporučuju zdepřítomným udělat dva pokusy: jednak si usmažit hrancle ze syrových brambor, a pak si tyto zmrazit a rozmrazit. v prvním případě je nová závislost zaručena.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam