• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CARODEJNICE: Upřímně řečeno, nevím. Ani nevím, jakou by vlastně měl mít odbornost. Psychiatr, ke kterému si chodím pro AD, se mnou mluví tak deset minut jednou za měsíc. Zeptá se mě, jak se mi daří, jak spím, jestli mám úzkosti a kolik mi ještě zbývá léků, dostanu recept a tradá. Když jsem se pokusila mu aspoň rámcově říct, jaké mám problémy s přibíráním a udržením váhy, nedočkala jsem se prakticky žádné reakce. A to je prosím primář psychiatrie celkem prestižního zdravotnického zařízení.

Z úzkého vzorku psychologů, k nimž jsem chodila, mě ani jeden nepřesvědčil, že by byl můj problém schopen řešit, vlastně se o to vůbec nepokoušeli, odbyli mě pokrčením ramen. Dietologii jsem, přiznám se, dosud nezkoušela, ale ani to nemám v úmyslu, protože já nemám problém se skladbou jídelníčku, v obdobích psychické pohody se stravuji zcela ideálně.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MADIETTA: A jak by sis takoveho odbornika (ktery by dokazal pomoct aspon ramcove, jak pises) predstavovala? Co by mel umet, udelat, mit za atributy? Co bys od nej potrebovala nejvice?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: u mě je za obezitou jednoznačně taky psychika. Též trpím klinickou depresí a uklidňuju se jídlem. Nadto jsem ještě extrémně líný a nesportovní typ a přinutit se k fyzické aktivitě je náročná mentální práce, kterou zvládám pouze v optimálním psychickém stavu, ale na niž se vykašlu v podstatě kdykoli, kdy se mi zhorší deprese. Autoimunitní poruchu ŠŽ řadím až daleko na poslední místo možných příčin.

Bojuju s tím sama, protože jsem ještě nepotkala odborníka, který by mi s tím dokázal aspoň rámcově pomoci. Podle mě takoví ani nejsou.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: Ne, studii nedelam :-) Jen jsem tak trochu z oboru a mam za sebou take redukcni minulost a tak me urcity veci zajimaj. Navic jista mira anonymity je spojena casto se zvysenou prirozenosti a uprimnosti - tak me zajimala Tva osobni zkusenost a pohled.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: není zač, že ty děláš nějakou studii?:)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: Diky za rozsahlou odpoved!
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: jednak jsem ti psala tady [ MARKYSHA @ Obezita ] , jednak já takhle reaguju na deprese, někdo nespí, nejí, já spím celý dny nebo aspoň nevycházím a cpu se a cpu a cpu, pizzy, kfc, cokoliv s tím, že je mi všechno jedno. Dříve jsem i takhle chlastala nebo vykouřila dva kartony cigaret. Myslím depresi jako nemoc, ne splínek. Pak mám problémy slymfatickým systémem a nadměrně vodu, ale to možná spustila obezita,to asi bude vědět Cornela, pravděpodobně ano. No a dost mi nepomáhají hormonální změny, ale to má hodně ženských, stejně jako autoimunitní zánět štítné žlázy. Psychiku řeším, hodně mi pomáhá pohyb. Když jsem zavřená doma, že rizikové těhotenství nebo nemoc, mám depresi. Vím, musím se naučit zvládat i tyhle situace.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: Vzhledem k tomu, co vse tu bylo receno, neco by me zajimalo... Rada bych se zeptala - cim Ty si vysvetlujes svoji obezitu? Cemu ji pricitas? Diky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: alergie ne bakterie..a komentář"že jste obézní určitě víte, zaměříme se na to později, když budete mít zájem" je taky jiný přístup...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A já zejména potřebovala pomoct vyřešit opakující hnisavé infekce a ne, ž e bude na mě někdo pořvávat: "A co vy chcete? Vy jste ještě nezhubla?" v Sante už jsem objednaná na ORL prohlídku zaměřenou na možnou přetrvávající bakteriální infekci, bakterie atd. A že něco nejde vyléčit, když se ani nezačne, tak těžko.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: kecy, kecy, kecy. Já to nepovedu zas od začátku. Na obezitologii asi někdo nejde, že nechce zhubnout, ale chce poradit. Ale tobě došly argumenty, tak zas jedeš od začátku a mě to nebaví něco psát dokola.
    ECLECTICA: ale jo lze nehubnout a být s jídlem na minimu. Pokud teda nemá držet půst. Záleží na tom, na čem začne a co vlastně s tím bazmekem může jíst. Co vím,po zelenině jí je blbě, po pečivu taky, maso se jí tam taky seká...a oni neřeší CO jí, ale KOLIK toho jí a takže protože asi hodne sachrů a tuků.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Já nechci nijak rýpat, ale pokud někdo nemá nekompenzovanou metabolickou poruchu, pak nějak nerozumím tomu, proč vlastně nehubne. Co si budeme povídat, 90 kg na 155 cm je téměř dvojnásobek toho, co by měla v ideálním případě vážit, a připadá mi, že tak nějak platí, že čím více kg navíc, tím méně stačí udělat pro jejich shození (ale možná se mýlím).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: ale tu potravu měla nastavenou jak 40 kilová anorektička.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ECLECTICA: právě, že není, od těch patálií s operací a vším kolem, čekala víc, jenže jí strašili, že nezhubne, naopak, že bude tlustčí a tlustčí a nakonec zisk získaný z bandáže 5 kilo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MARKYSHA: prosím tě, můžu se jen zeptat, je s těmi 90 kg spokojená? Mně to při její výšce přijde pořád strašlivě moc.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Jo a pardon, že to tak kouskuju, ale ještě, co vím, tak jí ten vyžívový poradce řekl, že s ní musí začít postupným dorovnáním stravy metodou, kterou používá pro anorektičky, které ho vyhledávají, když se výlečí a chtějí se naučit jíst normálně bez současného přibrání na šílenou váhu, což je mimochodem, pokud vím, budu ráda, když se budu mýlit, taky nikdo nenaučí. Co jsem slyšela, tak jim pomůžou, stabilizujou a vyhoděj a spousta z nich ve finále skončí jako obézní.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A to můžou matky kojenců, kteří trpěli na koliky, co člověku asi tak zbývá, když vynechá všechno dráždivé a nadýmavé..rozhodně ne racionální, pestrá strava plná vitamínů...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA:co to je za pitomost, největší problémy dělá zelenina a ovoce a nadýmávé potraviny....knedlíky jíst může. Mně ohromně nadšeně říkali"a můžete si dávat v malém množství smažák a sladkosti" , jenže salát už ne, co?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TESSS: Blbě.
    CORNELA: Blbě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CORNELA: šla na obezitologii a ty samý kecy, co na mě, ta samá zkušenost. Nenabídli jídelníček, rovnou: ve vaší fázi s tím BMI (155cn, 110 kg), konzervativní léčba nemá cenu, to sama nezvládnete, buďte ráda, že to zaplatí pojišťovna, zatím, abyste si to nemusela platit sama" Žádné odběry, žádný psycholog, vidí jí poprvé a hned ví, že na to nemá? Pak už odběry a psycholog v rámci bandáže,kde jí taky řekli, to co mě. Během čekání na operaci zhubla sama na 95, pak operaci se začíná šťávou a kašičkama, to zhubla na 80, jak začla normálně po doporučovaných porcích, přibrala na 90 a na těch se už leta drží. Zkoušela taky trojboj, ale to s tím režimem je šíleně hladový, kdykoliv zkusila něco silového, kdy se jí pochopitelně zvedne bazál a potřeba víc jíst, tak konec. Neustále se jí to seká ten otvor i po povolení, takže si to nechává aktuálně sundávat a chodí k nějakému vyživovému poradci, tak čekám jak dopadne. No a kolegyně zhubla sama bez doktorů za 6 let celkem 55 kilo a je i po liposukci a bomba. Pohybem a racionální stravou upravovanou podle měření bazalů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam