• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LA_PIOVRA: tak já chtěl naznačit, že to je fakt jednoduchý absolvovat. u té chemie si tím tak jistej už nejsem, to bud taky ještě další sorta ujetejch tělocvikářů .)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LA_PIOVRA: Yess! Telocvik-zemepis a telocvik-chemie! Naprosty souhlas.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    PALEONTOLOG: z meho pozorovani ti nejvetsi psychopati byvali telocvik - zemepis nebo telocvik - chemie.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LUCIASHECK: ono taky udělat na pajdáku výtvarku+tělocvik je diagnóza sama o sobě. a ano, jdou na to neúspěšní sportovci.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VALENTINA: Ja jsem si ze skoku pres kozu treba odnesla uraz patere, ktery mi na nekolik let znemoznil delat sport, kterej jsem do ty doby delala na prvoligovy urovni (a na nejmene trictvrte roku vetsinu dalsich). A jeste jsem za ten konkretni preskok dostala kouli. Kdo neudelal vymyk, ten byl za debila s moc velkou prdeli (ach jake prekvapeni, ze jsme ho pak udelali skoro vsichni, kdyz nam po x letech sikany konecne novej telocvikar vsem rozdal predem za 1 a vysvetlil techniku). Kdo si na zkouseni vybral nizkou kladinu misto vysoke, mel automaticky snizenou znamku. Beh na 2 kilometry u nas nebyla na jednicku schopna zabehnout ani atletka z Dukly, ktera soutezila na tratich od 800 do 3000 metru, protoze pica telocvikarka ho znamkovala podle dvoukilometrovych tabulek na 2,7km okruhu. V -10 nas jina telocvikarka vyhnala behat do parku, ackoliv na to nikdo nemel obleceni, protoze se nam to proste neobtezovala rict predem, odskakali to dva lidi zapalem plic. A tak podobne. Bohuzel narazit na skolu s dobrym a zabavnym telocvikem je porad jako narazit na jednorozce, s prijatelnym telocvikem to taky neni zadna hitparada. A tech mizernejch je az prilis mnoho, protoze prilis mnoho telocvikaru si skrze to neco kompenzuje.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    CORNELA: Ono se to asi hodnoti jinak me (nejakych 56kg), kdyz na me nikdo nekouka blbe a te spoluzacce (150kg). Pokud na tebe cely svet vrha zlovestne pohledy, vede blby a nevyzadany kecy, opomiji, ze jsi chytra a neco umis (protoze kdybys byla chytra, nevypadala bys takhle - viz. prispevek nekde niz), tak pochybuju, ze bys usoudila, ze si cely svet muze trhnout nohou.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MADIETTA: U takovych debat se mi vzdycky vybavi, jak jsme s moji byvalou spoluzackou sly v lete po meste a lizaly zmrzlinu. Ja, normalni postavy: lide se mi divali do tvare, na obleceni, chlapi na prsa nebo na zadek a tvarili se uplne normalne. Ona, vysoka a sirsi nez delsi: clovek tem lidem uplne otevrene cetl ve tvari: “Proc to proboha zeres? Pripadas si malo tlusta?”
    Ja mela male/velke/hezke/nehezke vsechno mozne. Ona byla tlusta a nedisciplinovana. Tecka.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MADIETTA: Zase je potreba neverit kazdymu kretenovi, ktery si na tobe hoji ego, viz. doktor v Motole.
    Jenze ono je to u vahy tezky. Mozna kdyby se jiny lekar, ktery zpravu cetl, spravedlive dopalil, nehlodalo by to tolik.
    Ja mela taky zkusenost s takovym exemplarem. Nastesti to bylo jen profesni, vozil se po me, no strasne cloveka otravil a znechutil. Zasla jsem za zkusenym odbornikem, ktery mi vysvetlil, ze to byl zakomplexovany hnup a matlal, ktery se s chuti vozi po lidech. Znacne se mi ulevilo, ale vim, jak to umi nahlodat.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: jo, to máš pravdu, ale na druhou stranu, já tohle všechno dělám taky, v podobných podmínkách jako máš ty, takže mi pak trochu štve, když mi tahle kamarádka řekne, jak je možný, že ty takhle žereš a nejsi tlustá, kdežto já jím míň a tlustá jsem. Ano, ale já už to taky nemám dávno zadarmo, taky cvičím 3x týdně, běhám, snažím se nežrat úplně všechno... v našem věku už to zadarmo fakt není, pro nikoho.
    a tělo nikomu nekomentuju, pokud se sám nezeptá na názor, to fakt nedělám.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAIMONIDES: cože?
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    MADIETTA: duševní
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    VALENTINA: nijak. Pokud se tě někdo přímo nezeptá na názor nebo na radu, tak jeho tělo vůbec nekomentovat, a hlavně neusuzovat z jeho váhy na jeho povahové vlastnosti. Uznávám, že to poslední je těžký, protože to máme v sobě zakořeněno.

A ano, spousta obézních lidí "má rezervy" v pohybu a stravě. Dodržovat režim neboli "makat na sobě", jak lidé rádi říkají, je strašně náročné. Jako fakt si myslíš, že je pro mě hlídání stravy a každodenní nebo obdenní cvičení procházka růžovou zahradou, že je to něco, co dělám automaticky a nestojí mě to žádné úsilí? A to musím dělat při práci a péči o dvě děti. Představ si, že máš náročnou práci, rodinu, málo volného času. A chce se po tobě, abys do toho ještě nasadila náročný odtučňovací režim. Umíš si představit, že se člověku prostě a jednoduše NECHCE? A že na tom není nic odsouzeníhodného, že se mu nechce? Když se štíhlému člověku nechce nic dělat, tak nic nedělá, a nikdo nad ním nestojí a neříká mu, jaký je slaboch a ubožák.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAIMONIDES: ukaž mi jediný příspěvek, kde jsem napsala, že za moji tloušťku můžou zdravotní problémy.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MADIETTA: a můžeš prosím podle sebe napsat, jak by pak člověk na to měl správně reagovat? to není žádný útok, spíš fakt nevím, nerada bych se někoho dotkla. Mám právě kamarádku, se která hubnutí řeší roky a roky, nic nepomáhá, ale na rozdíl od tebe vím, že u ní je to o té disciplíně, ve stravě a pohybu má jednoznačně velké rezervy. Jinak myslím, že se mi fakt nestává, že bych ji automaticky brala jako "tu tlustou", to spíš ona to pořád komentuje, tím spíš, že už jí ta tloušťka fakt zadělala na zdravotní problémy.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    MADIETTA: Tak to jsem tě asi špatně pochopil.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAIMONIDES: nic takovýho tady nenapsal vůbec nikdo.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: to máš pravdu. Problém je v tom, že to k lidem prostě nedolehne. Tentýž článek jsem linkovala na svém profilu na FB a v diskusi nastalo úplně totéž, plus se tam ještě ozývaly hlasy, že je to vlastně takové carte blanche pro tlusťochy, aby se sebou nic nedělali. A to reagovali samí chytří, vzdělaní a otevření lidé. Předsudky vůči tloušťce jsou tak zabetonované, že takovéhle články jsou jako zkoušet ten beton rozbít mašlovačkou.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    CORNELA: V tomhle klubu jsou jen ti, kteří za to nemůžou a maj to skrze zdravotní problémy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Nelze čekat, že se to nezvrhne. Ale veřejný diskurs o obezitě naléhavě potřebuje proměnit, protože páchá neskutečné škody. A každé zrníčko dobré. Každý jediný hlas, který ho zproblematizuje, je dobrý, i kdyby byl vzápětí přehlušen alergiky na "hitparádu výmluv".
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    LA_PIOVRA: To já samozřejmě dělám. A nese to svoje výsledky - pomohlo mi to například identifikovat a vyléčit poruchu příjmu potravy. Naučit se, co moje tělo potřebuje a co ne. Přestat se střídavě podjídat a přejídat. Díky tomu jsem svou váhu sice dlouhodobě nesnížila, ale aspoň se už nezvyšuje, a pokud, tak nijak dramaticky. Mezi dvanáctým (rok mé první "diety", v intencích toho, co popisuju v tebou linkovaném příspěvku, 10 kg dole za tři týdny) a šestadvacátým rokem života (což je ten mezník, kdy jsem zjistila, že mám PPP), jsem přibrala 40 kg. Bez přehánění - je-li to zaokrouhlené, tak spíš dolů. Byla jsem zoufalá, nenáviděla jsem se. Od těch šestadvaceti do dnešních čtyřiceti jsem pak přibrala pouze deset, a to v těhotenství. Jsou tam pochopitelně výkyvy - až o 25 kg nahoru a dolů, a je jich nepočítaně. Ale obecně platí, že čím nekonvenčněji ke své váze přistupuju, tím méně letí dramaticky nahoru. Přístup "jde to, stačí jen chtít a přestat se vymlouvat" jsem zastávala dvanáct let. Je vidno, kam mě přivedl. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam