• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    někoho to pobaví, někomu to přijde smutný... taková byla doba. dneska to vyznívá jako wtf
    nedávno jsem zkoukla svůj oblíbený dívčí seriál My holky z městečka z roku 1985

Jarka řekla směrem k Fanyně (jak měla ty vystřihovánky)

a to je ta (tehdy!) tlustá Fanyna (s aktovkou)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Jako introvertní osoba zcela chápu, no. Introvert jde s problémem ven až tehdy, když ho má v sobě vyřešený. Je to někdy blbý, ale takhle my holt fungujeme. Zas na druhou stranu víš, že když s něčím za tebou přijde, tak už je vlastně na půli cesty a jde se jen ujistit, že to dělá dobře.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    OVERWATCH: to je taky klasika, kdyz se nekoho pokusis zastat, tak se nepridaji i ostatni, jen ses pak taky v hledacku... to sem se taky naucila docela rychle, ze pokud mam potrebu zabranovat nespravedlnosti tak jen a pouze na muj ukor, protoze ostatni to nevyuziji aby se pridali na spravnou stranu a zvratili to...

je dobre, ze obet nakonec nejaky kroky ucinila, ale je to fakt des. ja ve svym svete nechapu proc by to nekdo delal, ale lidi sou ruzny a co posloucham obcas od kamaradky vychovatelky, tak si to taky dost nosej a okoukavaj doma:( takze z toho vetsinou nevyrostou...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MADIETTA: hlavne pak asi ten sikanovanej jedinec moc nema prehled, ze treba ostatnim to nikdo nedela, ackoli kdyz si to tak vezmu, tak se na to spis jen moc nezameruje a nevnima
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    MADIETTA: Mam zkusenost s kybersikanou na jednom byvalem diskusnim foru. Je to presne jak rikas. Stacil jeden co utocil. A postupne se nabalovali dalsi a dalsi, kteri kopali az nekdo z nich poslal anonymni e-mail do zamestnani, ze obet maji vyhodit. Obet na to podala trestni oznameni, diky cemu se da rict provozovatel a majitel ukoncil ten server a tak obet byla za toho nejhorsiho. Nikoho nezajimalo co za tim stalo a ze to obet poskodilo v praci.

Nedavno jsem se na diskusnim serveru zastal jednoho hromadne sikanovaneho a tamni navstevnici to otocili proti me. Nakonec jsem tam dostal ban.

Sikana je nejvetsi svinstvo. A melo by se proti ni bojovat.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALEXIS: on ten mechanismus šikany je poměrně stereotypní. Začíná to právě tím, že je buď jeden vlivný jedinec, anebo malá partička, která si vybere někoho zranitelného, většinou fakt jednoho, max dva lidi, a začnou ho trápit. Pokud se oběť sama neubrání a pokud se jí někdo jiný v kolektivu nezastane, tak se to už nabaluje jako lavina. Vlivná partička získá větší vliv právě proto, že si na někoho úspěšně troufla. Postupně se k nim přidává zbytek skupiny, motivací je buď snaha se k partičce přilísat a získat podobný vliv, anebo u zranitelnějších jedinců nedostat se do pozice, že by byli další obětí. V konečné fázi týrají původní oběť(i) téměř všichni, snad jen krom pár jedinců, kteří jsou dostatečně silní, aby mohli zůstat neutrální.

Podstatné je, že tuhle dynamiku už nikdo nikdy nezvrátí a jediné řešení je ten původní kolektiv rozbít. V téhle skupině už oběť nebude nikdy ničím jiným než obětí. Vzít oběť z kolektivu na změnu dynamiky nestačí, protože skupina plynule přejde na "druhého nejslabšího", který zaujme pozici původní oběti. Resp. stačí to k tomu, že to zachrání tu první oběť, ale ta skupina už toxická zůstane.

O šikaně toho mám nastudováno, že bych o tom mohla jezdit do škol přednášet. :/
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: Ano, přijde mi, že spousta lidí v takovém tom průměru prostě šikanována nebyla, protože fungovali normálně.
    Třeba na mojí základce byla ta cool parta, která šikanovala ty nerdy a pak byl mezi tím ten průměr, kteří existovali v mantinelech normálnosti, které by třeba citlivější jedinci brali za šikanu, ale tihle z toho měli prostě svůj interní humor.
    Ten typ, jak se puberťáci oslovují vole a píčo a jsou drsný jak šmirgl, ale není to nadsázka, za kterou doma brečí, prostě to tak mají.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    ELIZHANNAH: A pak se divej, ze je deti “zapomenou” navstevovat nebo to delaji jen z povinnosti (a pak se citi spatne).
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MADIETTA: mojí matce to vyhovovalo, a ještě mě stejně vždy zvládla zkritizovat za každou maličkost. Preventivně. Pro jistotu. Takhle to zřejmě podědila od dřívějších generací jako vzor, jak se má to rodičovství dělat.
    WERKA
    WERKA --- ---
    VALENTINA: Mne taky nikdo nešikanoval (a ani jsem nikohl nešikanovala já ;-))
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Holky nezlobte se, to se nedá lajknout, to bych si připadala, jako že to schvaluju. :( Tady jedno virtuální objetí místo lajku 🫂
    FIFI
    FIFI --- ---
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KRISKA: Posledni odstavec mi pripomnel moji slohovou praci, psali jsme ji ve skole, bez pripravy. Tema “moje rodina” fakt nebylo dobry. Uvedla jsem tam, ze muj otec nebude, chudak, moc chytrej, kdyz mu prijde normalni si vylejvat vztek na bezbrannem diteti.
    No hele, bengal jak vrata, musela jsem to po skole prepsat, protoze “tohle se nerika” :)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KRISKA: to je hrozny, co popisujes :(
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: me pichal spoluzak kruzitkem do paze a lokte celej rok co sem vedle nej sedela... a bylo mi receno ze to je normalni ze kluci neumi dat najevo naklonnost jinak a nemam to resit... bylo mi asi 14... takze ono kdyz je "nornalni" ze te urazi, nadavaji, pichaji kruzitkem, trhaj sesity, poskozujou ukoly, kdyz ses na zachode a kradou veci ze satny (treba zimni boty a bunda se v -20 ztrati jen tobe) ...

me asi to pichani kruzitkem prislo jeste nejvic v pohode, protoze to nemelo nasledky jako poznamka od ucitele, chozeni v pantoflich domu promrzla (cca 3km pesky, na salinkartu sem nemela penize), nebolelo to tolik psychicky jako urazky, kecy...

a doma sem musela 3x denne se psama coz se bez zimni bundy dela blbe, kdyz sem mela horecku tak do skoly sem musela, protoze kdyz sem.mohla litat po venku (=vencit psy) tak sem mohla i do skoly, takze clovek se tomu prostredi proste nevyhl ani jako nemocnej:(
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    IOM_NUKSO: Hlavne to, ze clovek neni mezi tema sikanovanejma ve skole, neznamena, ze neni mezi sikanovanejma v jinem kolektivu treba v ramci nejaky volnocasovy aktivity, …
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KRISKA: kdyz vzpomenu na moji zakladku a stredni, tak jsem nejspis nebyla jedina, myslim, ze jsme byly dve (ale zas ta druha se umela branit, byla fyzicky zdatna) a myslim, ze pak kluci taky meli nekoho z kluku, koho sikanovali (ale do toho jsem tolik nevidela), takze urcite ne zdaleka kazdej, ALE vim, co myslis... mam dojem, ze dneska je slyset vic lidi, kteri byli sikanovani a fakt mam taky casto dojem, ze kazdej byl sikanovanej a ze je to jakoby normalni (i kdyz to kruzitko do tela je uz dost silny kafe). Je to vlastne k zamysleni, jak tu realitu mame ohnutou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KRISKA: z logiky věci nemohl být šikanovanej každej, protože někdo musel být ten, kdo šikanuje, žejo. Takže maximálně každej druhej. :P
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    KRISKA: me nikdo nesikanoval, a prislo by mi smutne, kdybych mela byt nejaka vyjimka, reknete mi, ze nas je takovych vic prosim
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ten dokument me privadi na jinou otazku... a on existuje nekdo, koho nesikanovali? jako... asi kdybych se vylozene ptala lidi, tak bych nekoho nasla, ale me prijde "nornalni" ze nas sikanovali spoluzaci, ucitele, nahodni lidi a v nejake mire i rodic... kdyz je to teda od rodicu uz za carou tak dost blby, ale clovek ze sikany ve skolskym prostredi vetsinou jen prejde plynule do sikany v zamestnani...

tezky se proti tomu nejak zocelit tak, ze clovek jen nevypada v pohode, ale vnitrne uz je s tim OK...

a tak nejak mam dojem, ze vetsina lidi s tim proste porad nijak OK neni, a na verejnosti sikana neexistuje uplne stejne, jako neexistuje obezita podvyzivenych lidi

a s tim spojene reseni vahy ci posedlost cvicenim/jidlem/vecma pak je jedina aspon trochu kontrolovatelna vec v zivote... zdanlive...

a on se tezko clovek sam nauci po 20, 30, 40 nebo 60 letech urazeni, ze chyba vazne neni v nem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam