CORNELA: Cornelo.
Já bojuju s obezitou celek život. STRAŠNĚ CHCI aby na ni něco fungovalo. Když to přeženu, chci se zítra probudit hubená, tak hubená, jako modelky v devadesátkách, když jsem vyrůstala. Chci, aby zmizel můj obří zadek a moje gigantický stehna táhly do horoucích pekel. Chci mít mrňavá prsa, co skoro nejsou vidět, chci být křehká víla, chci vypadat nějak jako Keira Knightley (přitom vypadám spíš jak obézní Naďa Konvalinková). A už teď bych toho víceméně mohla dosáhnout s pomocí kombinace operace, léků, liposukcí a plastik. Mohla by ze mě bejt taková hubnoucí Jessica Alves nebo Michael Jackson. Možnosti tu jsou.
Akorát už naštěstí vím, že to mluví moje stará porucha příjmu potravy. Chodíš sem dlouho (za což jsem ráda, je super mít v klubu doktora, i když společnou řeč asi nikdy nenajdeme), tak víš, jak dlouho jsem si mylně myslela, že obezita je "nemoc duše", jak se teď rádo tvrdí. Mýlila jsem se samozřejmě, obezita je to a ještě mnohem víc. Ale jestli jsem se něco za ty roky naučila, tak to, že úplným základem obezity je absolutní nerespektování vlastního těla. Ignorování jeho potřeb, pohrdání jeho přirozenými funkcemi, a ve většině případů (kromě těch, co se jenom přežíraj a nikdy nehubli) i redukce těla na vzhled a zacházení s tělem, jako by bylo avatar v nějaký hře, jehož jediným cílem je vyjádřit jakýsi vnitřní momentální sebeobraz.
Takže v téhle perspektivě: léky a operace můžou být zázrak, ale taky můžou být pokračování téhož jinými, ještě drastičtějšími prostředky. Chápu, že lékař se bude dívat na obezitu jako na otázku toho, jak zhubnout. Pro mě je ale po všech těch letech obezita problém mnohem širší a hlubší. A obrovskou jeho část mimochodem generuje společnost tím, že obezitu démonizuje. Jako lékařce jsou ti tyhle aspekty věci patrně fuk, podstatné pro tebe je, že se pacient okamžitě zlepší fyzicky. Ale já už jsem po těch letech prostě skeptik a u každé věci, zvlášť u těch zázračných řešení, se ptám, jakou cenu za to budu muset zaplatit.
Nejspíš sama na tom ozempiku časem skončím. Nicméně nehrnu se do toho, stejně jako se nehrnu do operace. Můžeš to, jestli chceš, považovat za signál, že vůbec ve skutečnosti zhubnout nechci.