• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUNA: U svých dětí rozhodně, jedno je úplně normální dítě a to druhé je chudák po mně. Přesně vidím sebe v jejím věku - popravdě se dost angažuju v tom, aby neopakovala moje chyby. Ale imho je to čirá genetika, ne důsledek těhotenských chutí.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ARGANNAH: a pozorujes ruzny jidelni chovani u deti? Ja si rikala, ze treba syn nebude mit rad sladke, kdyz mi v tehotenstvi nechutnalo. Ale sladke ji rad. Dlouho ovsem nejedl prakticky zadne pecivo (snidal treba vajicko natvrdo s kecupem bez chleba). A i dnes pecivo nepreferuje. Ale celkem jiste to nema spojitost s tehotenskymi chutemi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRUNA: Já měla hlavně v druhým těhotenství neskutečnou záklopku. Tak silný signál sytosti, že když udeřil, měla jsem kolikrát problém i polknout sousto, které jsem měla v puse. Něco na způsob toho, co popisuje Machytka s Ozempikem. Po porodu se to samozřejmě zas srovnalo, ale vlastně od té doby mnohem líp vím, jak opravdová sytost vypadá, a umím ten signál rozeznat, i když je mnohem slabší. Musím se na to ale soustředit, nic u jídla nedělat, na nic nekoukat a nic nečíst, jinak ho neucítím. A musím to ideálně dělat konzistentně delší dobu a záměrně se soustředit na signály hladu/sytosti a citlivě na ně reagovat. Dá se to vycvičit, jakmile jednou člověk ví, co hledá. Blbý je, jak snadno to rozhodí stres, emoce, nebo třeba alkohol - jedno delší náročný období a člověk může vlastně začít znova.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    Jinak teda ja mela v druhem tehotenstvi zmenu chuti, najednou mi moc nechutnalo sladke. A clovek pak vidi, ze nekteri to tak maji furt a absolutne nechapou, jak do sebe nekdo muze naladovat tabulku cokolady. Jak rika ten doktor: dala jsem si pul fidorky a mela jsem toho dost na tyden.
    Bohuzel mi to vubec nevydrzelo a po porodu se obliba sladkeho vratila.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Osobně to vnímám tak, že jsme teď na konci nějaké éry podceňování toho, jak obrovsky komplexní a vážný problém obezita je, a házení všeho na rozměklé kretény pacienty bez vůle. Došlo ke zlomu, najednou se ukazuje, jak statisticky dosavadní metody prostě nefungujou, že možná ti pacienti nejsou zas takoví kreténi a že možná potřebujem tvrdší kalibr. Takže z přístupu "prostě nežerte, hýbejte se a když se chce, vy blbci, tak to půjde" přecvakáváme do roviny "chudáci pacienti, tohle jsme posrali, režimová opatření nefungujou VŮBEC, diety jsou zdraví škodlivé a pohyb je na hubnutí úplně k ničemu, jdeme rovnou řezat a medikovat." Je to za mě pohyb dobrým směrem, byť trochu z extrému do extrému. Přesto, skutečně fungující, efektivní, komplexní a šetrnou léčbu obezity budem mít až v příští generaci generaci, řekla bych. Až se to zklidní a poučíme se z obou extrémů.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MAR_TINA: mne to prislo trosku jako reklama na ty jeho kliniky (zoperujem ci dame prasky kazdemu). Druha polovina se mi zdala zajimavejsi, ta osobni zkusenost s leky je myslim fakt neco, co zmeni pohled na „line tloustiky“ a libilo se mi, jak otevrene a s pochopenim o sobe i pacientech mluvil.
    Dobry bylo i srovnani s kuraky atd, u kterych myslim malokdo pochybuje, ze prestat je tezke.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    VECTOR: 2,5mg je zač a 6500 normálně v lékárně, inzulinkou beru jen Páťou dávku, kterou už pero nepustí. Jinak frcim pořád na 2,5mg, nemám potrebu zvyšovat (a nepotrebuju zhubnout desítky kg)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    CORNELA: mounjaro 7,5mg se ted prodava asi za 8500 od distributora, 2,5mg jen o 2 litry levneji. velmi dobre se to da nabirat inzulinkama a tim padem z drahyho leku udelat (aspon pro sebe) levnej.
    pro me byl ozempic zlo, saxenda naopak kouzlo (60kg za 13 mesicu dolu), ted se, i kvuli mnoha dalsim lekum, snazim dostat na svou cilovou hladinu, mounjaro porad vyjde naprosto nejvyhodneji.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    VECTOR: Píšu si to sama, efekt za mě určitě výrazně lepší než saxenda a ozempic, ale blbě mi nebylo z ničeho...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Taky jsem to zkoukla. Z komentů tady u na YT jsem čekala něco mega kontroverzního, ale celkem normálka, jen pár zajímavých věcí k těm miniinvazivním zákrokům, o kterých jsem nevěděla (a teda wow, ty věci se sliznicí tenkého střeva a diabetem, to jsem dost zírala. Medicína je fakt úžasná). Ale je tam pár zajímavých momentů, např. když řekne "držet dietu je pro obézního zdraví škodlivé," to bylo hodně hardcore. :D
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    CORNELA: Predepsany na obezitologii nebo z druhy ruky? Ja ted zacal s 2,5mg prvni tyden, snasim to stokrat lepe nez Ozempic,mozna i lepe nez saxendu, jakkoli teda k tomu beru samozrejme esomeprazol
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: Tie štatistiky o úspešností diét pre pacientov s obezitou sú naozaj také ako hovorí takže ak mudrlanti v komentoch nemajú po ruke skutočné argumenty (akože som ich nevidela, len taká štandardná zbierka dojmov a názorov), sú to len ďalší mudrlanti v komentoch.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    MAR_TINA: ešte nie som na konci, ale beriem to tak, že vychádza z toho čo robí. A to nie sú režimové opatrenia. Tie robia iný, on je lekár, on robí medicínu. Považujem to za vyváženie prístupu, ktorý sa spolieha výhradne na režimové opatrenia. IMHO pre každého pacienta je vhodný trochu iný mix.

Ale privádza ma to na myšlienku, že predstava že obezita je niečo čo sa rieši s lekármi doživotne či už medikáciou alebo inak, príde mnohým evidentne nekomfortná. A teda ako niekto s 2 autoimunitnými diagnózami, tomu nerozumiem. Pričom zrovna u mňa je to presne kombinácia medikácie a režimovým opatrení (len ten šport mi stav môže zhoršiť paradoxne) a ten mix sa mení, ale stále platí že bez liekov ani ranu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: doukoukal jste to někdo?

Já jsem z toho v rozpacích. Lékař mluví mile a odborně, uznává obezitu jako nemoc a vyvrací teorii "on si za to může sám", ale zas to tam tlačí, že ty operace a gastrobalonky jsou skoro jediné možné řešení a gastrobalonky dělá lidem s BMI 27 - 35 (to je kousek pod mým cílem, BMI 27 a v mých očích úplně zdravotně pohodová váha) a pokud by někdo chtěl, tak proč nezačít léčbu už když přibere prvních deset kilo nad BMI 21. Režimová patření zmíní až na dotaz.

Je to teda pro mě takový depresivní, takový zaříznutí nadějí.

Ti dva svalovci, co ho vyslýchají, mají každý určitě 30+, operoval by je taky? :D
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    já to sem dám
    MUDr. Evžen Machytka: Proč obézním diety nefungují?
    https://www.youtube.com/watch?v=I9hyvXAkVqk

mám z toho podobný pocit jako valná část diskutujících
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    VECTOR: Jo
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    uzivate nekdo mounjaro?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BRUNA: no právě, já když o tom přemýšlím, tak syn se mezi tréninky nepřetrhne a protože má kapesné od táty na kartě od něj, tak ani nevím, kolik si koupí sladkostí. Ale do fast foodu chodí málo a asi toho moc neutratí, protože má dost naspořeno. Snad jim oběma ta štíhlou vydrží.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda by někdo neměl zájem se zúčastnit uživatelského testování webu o hubnutí a dietách? Pokud by vadilo, smažte prosím, děkuji.

Testování samotné by probíhalo následujícím způsobem:
    🕒 45 minut vašeho času online, ve vhodnou dobu pro vás.
    🗣️ Společně s moderátorem projdete web o dietách a proberete vaše zkušenosti s hubnutím.
    💰 Za váš čas získáte voucher na nákup v Alze za 500 Kč.

Pro účast je třeba nejprve vyplnit krátký dotazník, pomocí kterého se vyberou nejvhodnější respondenti:
    Hubnutí
    https://form.typeform.com/to/AohBH3nm

Moc díky všem. Klidně můžete sdílet.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    VALENTINA: jj souhlasim, ja mam dve deti s ruznym metabolismem a ten hubeny proste neztloustne, at ji cokoli.
    U nas teda bohuzel ty obedy ve skole vyjdou cenove jako kebab. Moje deti teda na obedy chodi, ale jsou v mensine.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam