• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    INK_FLO: Fajn, díky za radu.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    MIKLO: kdyby se nikdo neozval, tak si projdi vcelarskeforum.cz, někde je tam i audit se seznamem lidí z každého kraje, kteří jsou ochotni zaučovat
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: diky.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: opatrne prohlidnout, jestli tam darebak zrovna neni a pak snizit cesno, aby se tam nedostal znovu.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Ahoj.

Chtěl bych se zeptat, jestli tady není někdo z Prahy či nedalekého okolí, kdo by mě naučil včelařit. Nemám momentálně na včely peníze ani místo, ale moc mě to zajímá a rád bych se to naučil v praxi, protože teorie mi moc nedává. Byl bych moc vděčný. Ideální by možná bylo, jestli někdo nemáte nějakého dědu včelaře, který je třeba sám a rád si s někým pokecá :) Jo a taky za to nemůžu asi platit, ale tak flaška nebo něco podobného je samozřejmostí. Díky moc za jakoukoliv případnou nabídku. Jakub
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KUATO: dik. Ted je to jasny, spis me zajimalo, co by se s tim dalo delat, kdyby se to stalo behem mrazu treba v lednu...
    KUATO
    KUATO --- ---
    VEVER: leda primo od vcelaru. vykupni cena je tak kolem 80-90kc. jakmile to jde pres prekupniky, tak se to zbytecne prodrazuje. kdyz kupujes mezisteny vymenou za vosk, tak doplacis kolem 25kc (coz by dalo cenu rekneme 115kc/kg), kdyz je kupujes primo, tak stoji i 190kc/kg :o(.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Prosím vás, nevíte kde v Brně sehnat vosk za nějakou rozumnou cenu? V jednom včelařství prodávali za 160 za kilo a navíc se tvářili jako bychom jim chtěli vzít lízátko...nespecializuje se na to někdo třeba? Aby mu nevadilo, že z toho nebudeme dělat mezistěny?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: ani ne tak mys jako rejska, ale ve vysledku je to stejne nemile. koukni dovnitr, jestli tam neni (stejne uz je cas na jarni prohlidku vcel), vycisti podlozku od zbytku tech vcelich telicek i pripadnych vykalu a sniz skviru v cesnu na predepsanych 8mm, prez kterou uz rejsek neproleze. s timhle si vcely v tuhle rocni dobu neporadi. ale ono uz to ted je mozna jedno, uz je venku teplo, tak i rejsci budou mit brzo dostatek jine potravy.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Kusy vcel na podlozce s meli signalizuji mys v ule? A da se s tim pres zimu neco delat, nebo si vcely musi poradit samy?
    KUATO
    KUATO --- ---
    FIFFIII: hovno zastarale. znam vic lidi, kteri v optimalech vcelari a jsou to dobri vcelari. tchan vcelari kuprikladu na rm 39x26, dosel k tomu tak, ze predelaval kocovak, kde byly budecaky 39x24 a on spojoval dva nad sebou do jednoho a jelikoz mezi nimi byla pricka, tak musel zvetsit roztece a tim i rm. prakticky to ani neni nadstavkovy ul, ale ramky ma ulozeny v takovych vysuvnych ramech, svym zpusobem velice elegantni prace, kdykoliv se muzes podivat do kterehokoliv ze 4 kasliku, nenatahas se...

ruzne ramkove miry vyzaduji akorat trochu jiny pristup, kazda ma svoje vyhody a svoje nevyhody. ale od pani v obchode bys mohl tezko ocekavat, ze bude doporucovat neco jineho, nez co ma v regalech :o).
    FIFFIII
    FIFFIII --- ---
    KUATO: díky všem, uvažuju o optimalech, ikdyž mi pani v shopu tvrdila, že jsou zastaralé...co by mi mohlo na langstrothech vadit (když to tak zmiňuješ)?
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Proč volně žijící včelstva netrpí morem včelího plodu
    http://www.osel.cz/index.php?clanek=4397
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    nebo v časopisu včelařství vzadu bývá inzerce...
    KUATO
    KUATO --- ---
    FIFFIII: otazka zni jake nizkonastavkove uly, je jich vice. ale pokud by ti nevadily Langstrothy, a ze si je smontujes sam, tak treba tady - www.nastavky.cz
    FIFFIII
    FIFFIII --- ---
    nemáte někdo tip, kde sehnat nízkonástavkové úly za příznivou cenu? díky
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    btw. varidol se může fumigací dělat do 10 stupňů...právě proto jsem o tom přes týden uvažoval, protože u nás bylo jeden den kolem 8 stupňů, že by to snad mohlo mít ještě efekt
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: dík, fumigaci nechám teda až na jaro...já počítám, že budu na jaře ještě ošetřovat i KM, dokud nezačne snůška
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: no tak fumigaci uz nema smysl delat, protoze tezko bude +15 stupnu. ale udelal bych aerosol, pokud mas pobliz nekoho, kdo ti to udela. pokud ne, tak bych to ted uz nechal byt a na jare udelal nater vceliho plodu + jednu fumigaci. nutno si uvedomit, ze kdyz ti vcely zacnou na jare s 0 roztoci, tak budou takhle ciste az nekdy do pokrocileho leta, nez zacnou s loupezemi a roztoce si natahaji z venku. proto shledavam velmi uzitecne pro minimalizaci brouku delat maximum. 0 brouku je mnohem lepsi pocet nez 10.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam