• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    předevčírem jsme měli náš jubilejní první roj :-). Kolem druhé příjdeme domů, kolem úlu mračno, postupně dosedli na větev 2 metry od úlu. Šli jsme vyrábět nějakej improvizovanej roják, ale jak se příjdeme podívat znova, tak si přítelkyně všimla, že hned vedle úlu leží matka s chumlem dělnic. Včely jsem kupoval minulý rok, tak jsem nevěděl, že má zastřižené křídlo. Takže cca za hodinu zjistil roj, že je bez matky, tak se poslušně vrátil domů, kam jsem jim vrátil matku.

původně jsem přemýšlel o vytvoření přelétáku, ale jelikož bych stejně radši matečníky vylamoval i tak a nenechával to na nich, tak zatím zůstávám jen u jejich vylamování a podle situace uvidím a možná ho udělám později

btw. teď jsem narazil na zajímavou protirojovou metodu, kterou používají ve Švédsku - normálně dají na dno mateří mřížku, takže roj vyletí bez matky a vrací se. Nevýhodou imho je, že matka při tom výletu pravděpodobně umře na mřížce, takže si vychovají další, scénář se bude znovu opakovat atd. Těžko říct, co by to udělalo s náladou a pracovitostí včelstva, když nepočítám nevýhodu vychování rojivé matky...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: když se zadaří, určitě se pochlubím :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: jestli znas nejakou lokalitu, jde je toho hodne, tak jdi do toho, musim priznat, ze bych rad vyzkousel vzorek :o)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: naočkovali ně tou myšlenkou teď v Rumunsku v Banátu. a i tady u nás jsou místy dostatečný plochy pro jedno včelstvo... právě proto mě to i zaujalo. určitě bude i hodně léčivej :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: nevim, ze by nekde v cr rostla natolik souvisla plocha, aby se dalo mluvit o jednodruhovym medu, nebo aspon o vyznamnem zastoupeni teto rostliny v medu. cetl jsem, ze snad kdesi v bavorsku se jim dari na nem delat snusku, nicmene vzhledem k aromatu silic v MC obsazenem bych ocekaval, ze to nebude nic moc :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    máte někdo tušení, jak chutná med z medvědího česneku?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    RESOLUT: neco takovyho mame, taky kupovanyho. imho staci polystyrenova bedna, zarovka a termostat :)
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Ahoj, máte někdo zkušenost s tímto ztekucovačem medu? Nedávno nám dosloužil domácí výroby - vodní. Táta se rozhodl koupit tento, typ BRM - 2 - 125W univ..
    Dnes nám to přivezli, podle mě laickým pohledem materiál cca 1.000, kč max. a chabrus konstrukce.. Neviděli jste někde, nebo nemáte taky? Řeším, zda vrátit a nechat si za polovic vyrobit jinde, nebo se s tím smířit...Díky za postřehy
    http://www.buric.eu/mitronic/mit1.html
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    EVA_: V Křemencově vykupujou.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    Ahoj, tchýně nabízí vosk, prosím, měli byste tip, kam se obrátit (středočeský kraj)? Moc díky.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    OGMIOS: já bych ti doporučil možná tohle: http://vcelky.cz/hnizdiste.htm
    nejenom včely opylovávají
    MRLAH
    MRLAH --- ---
    Zdravim včelaře. Od malička pomaham rodičum a jejich rodičum u včel. Chtel bych svoje ale mame je na vysočině a jako pražák se tam nedostanu tak často abych mohl rozjet svoje. Slyšel jsem o nějakym klubu včelařu v praze nevite o tom někdo neco?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BEBERA: Já zatím nevčelařím, tak mě ber s rezervou. Až od příštího roku, je čas...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BIDAK: dik, sirnej knot je dobrej napad...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    BEBERA: Hele, pokud tam nebudou včely, tak bych to vydesinfikoval sirnym knotem asi.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Co delate, kdyz vam chytne ul plisen? Pri prvni jarni kontrole jsme zjistili, ze v jednom ule zplesnivelo nekolik ramku, ty jsme samozrejme dali pryc, a ted resim, cim by se dal vydesinfikovat cely ul tak, aby to vcelam neuskodilo.

A desinfikujete uly cas od casu necim? Mne se hrozne libila metoda vyvareni ulu v horkem parafinu, coz jak chrani drevo, tak zabiji vsemozne zarodky a brouky, ale pro nasich 5 ulu nema smysl porizovat kotel a vsechno kolem toho...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    OGMIOS: V cisle 10/2011 (aspon doufam, ze to byl rijen) casopisu Vcelarstvi jsou velmi hezky a srozumitelne zpracovane zakladni informace a jasne pro zacinajici vcelare. Opravdu uzitecne, aby se clovek rozkoukal....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: jj, ja vim. jen nekdy tak premejslim jestli to vlastne neni naskodu. treba to nevidime dneska ale za X let se muze ukazat ze to bylo zlo lecit. nejen vcely ale vsechno. ale treba taky ne :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: do jiste miry mas pravdu, udrzujeme pri zivote slabe kusy. slo by to udelat i jinak. ovsem za strasnou cenu - co jsem slysel, tak kdyz sla varroa pres Rusko, tak tam prave zadne leky nemeli. jsou tam obrovske vzdalenosti mezi vcelare, mizerna organizace, takze v te prvni vlne toho vetsina padla. a postupne kdyz rozchovavali ty, co prezily, tak uz to tam nejak funguje bez leceni. jenze tenhle proces trva opravdu tech treba 20 let, mezitim ti odpadne vetsina vcelaru, ktere to prestane bavit (a pozor! u nas, kdyz by vsichni neodpadli, ale nekteri by stale lecili, tak by ti pak kurvili vysledky, protoze jejich "nezivotne" linie trubcu by se misili s tvyma slechtenyma matkama), pro zemedelstvi a ovocnarstvi velka rana, protoze bez vcel neni opyleni 99proc ranne kvetoucich stromu. zapomen na nejake trubce a vcely samotarky - u tech vsech zimuje jen kralovna, ktera si v dubnu teprve zaklada hnizdo, zadne delnice nema. proste vsechny varianty jsou spatne, ty akorat musis vybrat nejmensi zlo. lide se driv rozhodli, ze budou lecit a slechtit vedle toho a za sebe jim davam zapravdu. nerikam, ze jsem z tohohle systemu nadseny, ale svet holt neni dokonaly.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: ja mel prave naivni predstavu s tim ze bych mel jeden malej ul, hlavne kvuli stromum. med ani vytacet bych nemusel, at si ho vcelky sporadaj samy kdyz uz se s tim tak nadrou :D ale ta kontrola nemoci je asi slozitejsi, to musim posilat na rozbory potom urcite? :)
    ikdyz kdyz na to koukam tak bych byl asi dalsi vcelar lempl, aj razim teorii nechat veci vecem ze priroda se o sebe nejlip postara. ale jestli tu jsou zavleceny ruzny choroby tak u zmi prijde ze asi dneska to vcelstvo neni uplne sobestacny. globalizace je hnus. a to ze se pomaha slabym kusum taky, protoze potom neprezivaj nejsilnejsi ale takovi co nemaj prirozenou odolnost vuci mistnim nemocem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam