• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FALLOUT: Díky! Jsem opravdu ráda, že nemusím hned měnit královnu.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    SHADOWALKER: To se mi taky obcas stava, to vypada na trubcinu v bunce delnic, plod delnic vypada v pohode, nevidel bych to jako problem.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    FALLOUT: Plod dělnic mám taky. Tady jsou pro jistotu fotky. První je ten rámek s trubčinou - místa výskytu červeně - královna žlutá. Druhá je kraj rámku, kde je vidět ten hrboplod a třetí je střed jiného rámku.
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    SHADOWALKER: a plod delnic tam mas taky? Neni to jen trubcina?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Tak na vás mám další dotaz. Prohlížela jsem dnes úl 1 (to není ten o kterém jsem mluvila minule), abych zjistila jestli mají vše postaveno a nepotřebují novou mezistěnu. V tuto chvíli bydlí na 10 rámcích. Postaveno mají, ale taky tam na jednom rámku v horní části mají hrboplod. Hledala jsem královnu a ta tam je taky. Tak bych asi potřebovala radu co s tím. Pomůže, když nahodím fotky?
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Noah Wilson-Rich: Every city needs healthy honey bees | Video on TED.com
    http://www.ted.com/talks/noah_wilson_rich_every_city_needs_healthy_honey_bees.html
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BEBERA: Jo to zni jako dobra komedie... asi mas obetaveho muze :D ... kazdopadne sama vidis, jaky veci jsou schopny vyvadet "stopadesat let vcelarici dedci" .
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak nase komedie s pridavanim koupenych matek pokracuje. Matky dorazily presne podle planu, muz vyrazil po praci ke vcelam, ze je podle mych instrukci prida a kdyz prijel, bylo mu receno, ze nemusi, ze matky v klickach uz jsou pridany. Po dvou dnech tam jel zkontrolovat, jak se k nim vcely chovaji a zjistil, ze ti dva asi stopadesat let vcelarici dedci je tam pridali i s doprovodnymi vcelami, takze v jedne klicce vcely zurive branily matku, ve druhe uz byly mrtve, rozsapany asi i pres klicku. Muz dal doprovodne vcely pryc a za dva dny tam zase jel zkontrolovat, jak si vedou. Tentokrat bylo chovani uz uplne jine, matky akceptovany. Nacez stary vcelar nejako manipuloval s plastem, ten mu vyklouzl na klicku, otevrelo se to plastove vicko a matka frnkla...to uz jsem se musela hrozne smat, kdyz mi to pak muz vypravel, tolik obstrukci kvuli 2 matkam...nevim, do jakych absurdnich rozmeru by se to muselo nafouknout, kdyby jsme tech ulu meli sto :)))
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Ahoj,
    mam prosbu. Mel jsem v planu prestehovat v sobotu 4.8. rano 4 vcelstva.
    Kamarad, se kterym jsem byl domluveny mi vypadl a tak ted shanim, kde se da nekoho na pomoc. Sam ty uly neunesu ;) a vcelari od ktereho je beru je pres 80....

Jedna se o Plzen. Stehovat je budu z Litic do Lhoty.

Potrebuji opravdu jen nekoho, kdo mi je pomuze nalozit. Cloveka vyzvedny a odvezu zpet domu.

Drobet zoufale se obracim i sem, protoze vsichni, komu jsem zatim volal se proste tehle akce bojej ;)

PM dekuji moc
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    VODOMERKA: To ne, jsou to jenom včelky. Ale dneska už bych řekla, že se to uklidňuje. Koukala jsem, že se zabydlují i nahoře, takže to možná bylo nedostatkem prostoru uvnitř.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHADOWALKER: a nezbavujou se jenom trubcu?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    SMOKIE: Díky moc. Na zastřihávání křídel si fakt netroufám, ale ujištění, že je všem včelám vedro je moc příjemné. Uvidím co udělají s tím druhým nástavkem, pokud tam nepolezou, tak jim ho zase seberu. Vodu mají hned za úlem v zahradní vaně anebo tak 100m v potoce.
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    SHADOWALKER: jestli o tom hodne ctes a premejslis , tak urcite delas to nejlepsi co muzes, jeste muzes poslouchat zkusenejsi v hospode u piva,ale to se obzvlast na vsi vetsinou zvrhava v uplne jiny debaty:)
    Nejspis jen vylehavaj venku protoze jich je o trosku vic nez tech druhejch a tak je jim uvnitr vetsi teplo. Ted je vedro asi skoro vsem vcelam ;) Ten plod bych asi nechaval dole, pokud tam je jeste misto (staci tam mit 2 mezisteny)
    Musel by to byt fakt silnej oddelek aby se chtel rojit po 3 tejdnech,ale uplne vyloucit to nejde. Mozna nejjistejsi v takjovym pripade je ustrihnout matce spicku jednoho kridla ... kdyby se zblaznila a chtela odletet aniz by vybehnul jakejkoliv matecnik, tak ji najdes pobliz... ale to neni pravdepodobny.Jen jim dej dost mista (kdyz nevim, dam ramku vic a pak seberu co druhej den neobsedaj) a v tomhle vedru pobliz nejakej kloudnej zdroj vody ...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Dobrý večer, uvedu se tu jako naprostý začátečník.
    Před třemi týdny jsem si přivezla dva oddělky na sedmi rámcích 39x24. Oddělky jsem našoupala do úlů, přidala dvě mezistěny a začala krmit. Od té doby v jednom postavily dva rámky, přidala jsem ještě jednu mezistěnu. Tu už mají z poloviny postavenou. Druhé včelstvo vypadá silnější, postavily oba rámky a přidala jsem jim další dva. Oba mají rozestavené, přesto se včely neustále houfovaly na česně a visely v podmetu. Tak jsem jim dnes přidala druhý nástavek, do něj dala dva rámky s plodem a dvě mezistěny. I tak jich bylo večer plné česno. A jsou celkově méně klidné než ty druhé.
    Je to normální nebo dělám něco blbě? Upřímně si připadám dost idiotsky. Načetla jsem co jsem mohla, ale pak tam nad nima stojím a připadám mi, že vím kulový.
    Za každou radu předem děkuji.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak moc dekuju...legendy jsem nikdy neslysela, ale stary pan vcelar ocividne jo :)
    FALLOUT
    FALLOUT --- ---
    BEBERA: No, hlavne u toho vcelstva, co jste matku uplne vyndali, tak prekontrolovat a vylamat nahradni matecniky!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    BEBERA: ona ta nova matka je v klicce prave proto, aby si behem par dni roj zvykl na jeji pach. nechavat klicku nacichnout starou matkou je zajimavy, ale urcite ne nezbytny (viz roje bez matek...)
    SMOKIE
    SMOKIE --- ---
    BEBERA: No legendy pravi, ze do ty klicky se stara matka zavira, aby ta klicka nacichla jejim feromonem. Bez osireni se to dela vetsinou tak, ze se po tech aspon dvou hodinach,co je stara matka v klicce, klicka vynda,matka zabije, vrati do klicky, a k ni se vpusti matka nova (bez straze). S nejvetsi pravdepodobnosti se bude nova matka prat s mrtvolkou. ( a legendy taky rikaj, ze by to melo co nejvic vcel videt, tzn co nejdriv vratit klicku s obema do plodiste) potom se necha tri dny v ulu vejrat na mrtvolku sve predchudkyne a pak se prolomi/otevre vyziraci vchod. Rekl bych, ze jim dost vyhovuje, kdyz se na ty tri dny zavrou do studenyho sklepa, protoze potom jsou aspon castecne nuceny udelat kouli kolem klicky a nacichnou tak snadnejc novym feromonem .
    Ale chapu, ze ne kazdej ma tak studenej sklep a uly tam maly a snadno prenositelny, aby se tam daly nacpat.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak jsem tu zas zpatky s dotazem. O vikendu jsem vyslala muze hledat a odebrat matky z ulu, nakonec se jeden stary vcelar z okoli uvolil, ze mu pomuze a matky byly uspesne nalezeny. Z jednoho ulu matku vyndali, u druheho ulu provedli nejaky krok stranou, matku vyndali, dali do klicky a zas ji i s klickou strcili zpatky a ja uz s tim nic nenadelam. Nove matky maji dorazit zitra, mela jsem to akorat vypocitane na 2 dny osireni. Co se stane, kdyz vymenim matky bez osireni? Vcely novou matku neprijmou? Zabit ji nemuzou, kdyz je v klicce, nezvyknou si na ni treba? Ze by jim to jen trvalo dele?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SMOKIE: FALLOUT: diky obema...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam