• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZOIDBERG: ja tez :o). jeden klat jako ozdoba treba s nejakym oddelkem :o)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHADOWALKER: Možná, že v Brně zapoměli (pokud totedy kdy uměli), jak se dělá se dřevem, ale u nás pod Beskydami je to trochu jinak :-) Není problém nechat si vyrobit pěkný klát, ale včelaření a hlavně ošetřování včelstev je komplikovanější. Ale jak parádní doplněk zahrady... Sám o tom uvažuju.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Škola v Bosonohách obnovila starobylou výrobu dřevěných úlů - Magazín ČeskéNoviny.cz
    http://magazin.ceskenoviny.cz/...skola-v-bosonohach-obnovila-starobylou-vyrobu-drevenych-ulu/1018332
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: bez problemu. deset let neni nic. v egyptskych hrobkach nasli med stary dva tri tisice let a byl furt jedly.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    OGMIOS: Zkus extrapolovat obsah HMF z tohodle grafu v závisloti na teplotě skladování :)

+ článek k tomu : http://kasalice.unas.cz/med.html
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    OGMIOS: Když to nezkvasí, tak už to nikam neuhne, ne?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    10let+ starej med uchovanej v uzavrenych nepruhlednych nadobach. vypada a chutna jak kdyby se koupil dneska. je jeste bezpecny to jist?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    SHADOWALKER: zatmelila jsi ty palubky? Mel jsem stejny problem s rozebiranim a take s mravenci. Zatmelil jsem nastavky na horni a spodni strane akrylatovym tmelem. Od te doby lepsi ;)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BEBERA, ZOIDBERG: Jídelní nůž příště zkusím, tentokrát jsem zkoušela rozpěrák a nešlo to ani trochu.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SHADOWALKER: mame podobne uly, používáme na oddelovani stary hodne pevny jidelni nuz. Na několika mistech zasuneme, zapáčíme, ul se uvolni a da se sundat...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    No... špatně. Včelky si to samozřejmě pěkně zatmelí propolisem, aby jim tam v zimě netáhlo. Většinou je třeba zapáčit kovaným ostrým rozpěrákem. Ovšem ty nastavky z odkazu jsou s falcem, to bude horší případ.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ZOIDBERG: Díky!

Mám ještě jeden dotaz. Měla jsem na podzim u jednoho úlu problém odtrhnout od sebe nástavky. Nakonec jsem to prostě nezvládla, tak jsem to nechala být, ale chci se zeptat jak to řešíte? Já vím, že jsem si tam měla dát na roh fólii, ale prostě jsem na to u tohodle úlu zapomněla. Ale nevím, jak to nakonec oddělám od sebe. Mám podobné nástavky tomuto: http://www.provcely.cz/...ovy-bvd-39x24-zatepleni-2cm/395-vceli-ul-palubkovy-nastavek-39x24-2cm.html
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    nebyli jste nekdo tenhle vikend na setkani Dadant klubu?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SHADOWALKER: Klidně tam v rychlosti vlez... Na česna je teď dobré dávat plechové zábrany proti nezvaným hostům.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Mám podezření, že mi něco vlezlo do jednoho úlu, ale v podmetu nic nevidím. Když počkám na odpoledne, kdy má být kolem 9C, můžu úl v rychlosti otevřít? Nebo je lepší to nechat být? Jsou ve dvou nástavcích a aktuálně jsou včely v tom spodním, tak jsem chtěla zvednout horní a ujistit se, že je něco nedecimuje.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    Taky mrak perfektních záběrů.. Stojí za to projít všechny..
    THE BEE PHOTOGRAPHER
    http://www.thehoneygatherers.com/html/photolibrary14.html
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: tak no stress :o). ja davam 15-18kg i silnym vcelstvam v zateplenych ulech. ony si beztak jeste natahaji neco medovych zasob.
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: Dobrá. Díky za připomínky. Úly mám zateplené, dvě včelstva jsou v plné síle a jedno slabší.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: zalezi i na tom, jak silne vcelstva mas a v jakych vcelaris ulech. obecne se rika, ze neuteplene jsou par kilo spotreby navic. nicmene 18 kg je uz dost a nutit vcely ted k nejakemu zpracovani je spis na skodu (opotrebovani zimni generace), takze uz bych jim toho vic nedaval. kdyz tak je projdi v breznu (coz stejne budes delat) a okoukni stav zasob a dodej pak, kdyby bylo treba. nejvic toho spotrebujou beztak v predjari, az se matka rozploduje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam