• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ahoj, měla bych několik dotazů z praxe.
    V zimě děda hlásil větší úhyn včel oproti jiným letům. Varoáza ani nosematoza to není, včely jsou v pořádku, nevypadají nijak nemocně, nosí nektar i pyl, matka ploduje. Napadá vás, čím by to ještě mohlo být v takhle teplé zimě způsobeno?
    Druhá otázka se týká počtu včel teď - kolik nástavků máte teď plných? Zimovala jsem ve dvou nástavcích čechoslováku a po víc jak měsíci kvetení všeho možného je plný jen spodní nástavek, druhý je úplně prázdný,jsou v něm jen prázdné souše, přijde mi to vzhledem k okolnostem dost málo.
    A třetí otázka - źačala kvést řepka, jak rychle jsou včely schopné zanosit celý vysoký nástavek?
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    MRTS: tak ja chci zasadit abych měl par kilo maku na rok. Sused možna o trošku víc,ale nic dramatickýho,žadný velký lány. řeněme políčko
    MRTS
    MRTS --- ---
    MAHUTA: "Píše se to." Kolik toho chcete osít? Záhonek, nebo pole?
    Podle mě: pro ufetování včel je potřeba pořádná plocha, z několika málo květů se nemůžou pobláznit.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Zdravim,vite někdo o tom že by se včely po opylování máku chovaly agresivně? Nebo něco takového? Soused ma včely,kopu dětí a tohle někde vyčetl. No a ja i on chcem sadit mak.
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    MRTS: hmm s vyhni ti nevim, je tmava, a sikma, takze se do ni slunicko lepe opira. uvazuji, ze by pri jejim spodnim okraji jsem udelal nejake podpery s chodnickem,a pristup by byl pres zebrik, ale mozna mi nekdo rekne, ze je to blbost, nebot bych mmusel taha tezke veci po zebriku... Myslim, ze zahrata urcite bude, ale ze pri tom spodnim kraji by jeji teplota mohla mit na teplotu ulu maly vliv.. nebot teplo jde nahoru, tak by na uly nemelo okud jit..
    MRTS
    MRTS --- ---
    VERLIBA: Určitě jo - pokud střecha není v létě jako výheň a je tam snadný přístup.
    Inspirace: http://www.vcelynastrese.cz/jaknato/inspirace/
    Ještě bych doporučil nainstalovat nějaké napajedlo, aby se včelám nezalíbilo létat k sousedům do bazénů apod.
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    co kdybych je dal na strechu, at jsou trochu vys, ze by sousedy preletely.. totiz zas tak velkou zahradu nemam, a od baraku k plotu je to cca tech 5 metru, kdyz je dam tedy 15m od plotu, tak si odriznu cestu pred nima, ne?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Jistěže plot není garantem bezpečí, ale platí "co oko nevidí, to srdce nebolí". Pokud budou úly schované, pak si ani sousedi nebudou tak spojovat občasné zdravotní bodnutí s tvými včelami. Rovněž to nebude lákat nenechavce a vandaly. Samozřejmě důležité je oslunění od jihovýchodu a ochrana od severu, ale úplně bych to nedémonizoval...
    KUATO
    KUATO --- ---
    VERLIBA: no, problem je, ze se nedaji uplne vytesnit ani sousedi severni. ja mam taky vcely na zahrade a pul sezony maji letovy koridor nad severnim plotem, kdy litaji chvili na nedaleke javory, pak kastany, pak nevim, ale je tam provoz slusny. doporucuju aspon pet metru od vsech plotu. kere a stromy kolem plotu je urcite velmi uzitecna vec, ale je treba na rovinu rici, ze to neni naprosty garant "bezpeci pro sousedy". treba tyden zpatky sousedka z jizni strany (ke ktere je to od ulu pres 15 metru) nadavala, protoze jedno dostala. zrovna tedka v predjari ony jsou nejak vic "zvedave", jak hledaji prvni osamele kvitky cehokoliv, ze i vic sedaji na lidi - staci mit na sobe neco barevneho (bez prvotniho umyslu je bodnout), ale jak se clovek po nich ozene nebo je omylem primackne, tak se mohou branit. dobre je tedy udobrovat si sousedy tak, ze jim jednou dvakrat za rok das po sklince medu a zkusis s nima dat par slov o vcelach (jako ze chapes, ze je to urcite omezeni, tak at z toho maji taky "primy uzitek", ze ses treba rozhodl, ze budes vcelarit, protoze je ve vasi oblasti vcel malo a nemel by za chvili kdo opylovat ovocne stromy..).

ZOIDBERG: pravda, ale zase potrebujes osluneni. zejmena ted v predjari je to velmi dulezite, protoze je to laka ven na prolety. vcely, ktere by staly ve stinu, budou mit mnohem pomalejsi jarni rozvoj.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERLIBA: strom nebo ker pred ulama je taky pomaha zvednout (+ i muze chranit pred zvedavymi pohledy) :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VERLIBA: Úplně nejlepší je, když sousedi ani neví, že včely máš - pak si nestěžují. Tedy ideální a nejlepší umístění je tam, kde se to moc nestaví na oči. Dobré je dát včely někde do kouta, kde je chrání nějaký stále zelený živý plot nebo zeď.
    VERLIBA
    VERLIBA --- ---
    ahoj, uvazuju o vcelach, otazka je v tomto okamziku, kam je umistit na zahrade. Jak daleko od jiznich sousedu, pripadne jak vysoko, aby na sousedy neutocily.. Nejake dalsi pstredhy pro uplneho zacatecnika?
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: jo ahaaa, tak pak je to pochopitelne :o)
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: To jsou ty včely, které lákají kočku ke skokům... ([ R6ANDREW @ VČELAŘSTVÍ ]
    KUATO
    KUATO --- ---
    R6ANDREW: klidne je tam nech. kdyby se jim tam nelibilo, tak by tam nezily. rika se, ze dneska uz se i ve meste dobre vcelari, protoze je tam spousta kvetin po vetsinu roku, takze nejaky pyl i nektar si vcely vzdycky nasbiraji, taky je tam tepleji a min tam fouka nez v otevrene krajine. bud rad, ze tam mate aspon trochu zivota :o)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    ahoj. omlouvám se za obtěžování
    pokus o výměnu, Praha..
    Už jsem tu před časem psal, že mám v rohoži, takové té rákosové ze supermarketu, uhnízděné včelky samotářky (díky identifikaci místních znalců, děkuji). Blíží se jaro, a než se probudí, rád bych je přesídlil někam, kde jim bude lépe, než na sídlišti. Vyměnil bych je za cokoliv přírodního, co nahradí tuto rohož. Je toho 2x5m a 2xcca 1,5m. V tyčkách porůznu bydlejí včelky. Minulé léto jich tu lítalo i plusmínus 15-20 najednou.
    Dost lidí mi tu napsalo, že by rádi, kdyby místo u nás se tyto včelky usídlily u nich, tak teď jsou k mání, než se probudí. Ovšem potřebuji si něčím balkón zakrýt, že.. Jsem ochotný to naložit do auta a dovézt skorem po celé republice, aspoň si člověk udělá výlet.
    Nějaké nápady? Díky
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    NACITALKA: asi by ty dírky měly být horizontálně co?
    NACITALKA
    NACITALKA --- ---
    Tak ještě jednou, omlouvám se jestli jsem OT, udělala jsem včeličce takové malé terárko, protože se nebezpečně - hlavně pro ni pohybovala po kuchyni, neumí moc létat ani šplhat a tak pořád padala, tak než bude dost silná a odletí sama, dala jsem jí tam trošku hlíny, pár listů z olivovníku, ale nevím, jestli to není pro ní jedovatý? a děravý kámen aby měla kam zalézt, taky kapku medu, malinký kousek banánu jen na zkoušku, vosy ho mají rády a má dost bílkovin, a kousíček mandarinky, kvůli vodě, ale nevím jestli jí tam nemám dát třeba kapku vody, nechci ji utopit... děti ji taky rádi pozorují... už se nás tolik nebojí se mi zdá.

ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Uvidíme jak si povede nové vedení svazu. Horší to být nemůže.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam