• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Jak vám letos zimují včely? Nám jich letos v zimě hynulo víc než normálně, nechápeme moc, co se děje... Varroa ok. Teď jsem mluvila se známou a taky mají podstatně větší úhyn a taky neznají důvod...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    No... Vaška Smolíka znám osobně, nijak zvlášť dobře, ale jeho názory ohledně včelaření jsme rozebírali a za poslední tři roky jsem sledovala jejich vývoj. Myslím, že má v lecčem pravdu a že jeho přístup není špatný. Přiznávám, že mě se stav "zachraňme to chemií" nelíbí a přijde mi přinejmenším krátkozraký. Asi není (ač to zní lákavě) řešením všude chemku vysadit a počkat, až se včely zadaptují, ale myslím, že by pomalu měl vznikat plán, jak se jí zbavit. A to nevzniká. Když jsem si dovolila téma nadhodit na naší schůzi čsv, tak jsem byla za magora a akorát všichni křičeli, jak včela vyhyne a jak ta chemie ničemu nevadí a jak se to zveličuje a jak by to bez toho nešlo... atd. Takže Smolík je možná punk, ale i kdyby jeho přínos měl nakonec být jen v rozvíření diskuze, tak si myslím, že to bude jen a jen dobře!
    KUATO
    KUATO --- ---
    VRINDAVAN: no, ja myslim, ze ne vsechno stare je "dobre". veci jsou poplatne dobe a tak by mely byt chapany. nektere veci jsou holt prezite. spousta podminek, ktere se zasadnim zpusobem dotykaji vcelareni, se zmenilo (kranka je neco uplne jineho nez vcela cerna, klimaticke zmeny, snuska, nemoci, nase porozumeni zivotu vcel..). vcelar na to muze a nemusi reagovat, muze a nemusi na to brat zretel.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KUATO: celkový přístup k chovu včel, staré fotografie včelařů, návrat k starým technikám chovu, přijde mi to dobré. ještě jsem se s tímhle druhem chovu nikde nesetkal, celkově ten web mi přijde zajímavý.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VRINDAVAN: je tam plno článků, co konkrétně?
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    celkem zajímavá konference.

Paul Stamets Jak houby zachraňují včely - titulky
    https://www.youtube.com/watch?v=GMeIJpUznnM
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KUATO: článek je trošku přitažený za vlasy.:)
    mě spíš zaujal tenhle web: https://mamevcely.wordpress.com/
    jako kámoš včelař mi říkal že takhle s dědou na Hornácku včelařil, prý tuhle techniku včelaření ještě za tvrdého komunismu jeho Děda léta praktikoval.
    vždy nejspíš bude záležet na jedinci a jeho prioritách. bio med to bude asi ranec:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: presne tohle mi rekl vcera vecer jeden velkovcelar - ze je za tim podle neho nejaka takova lobby :o).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Skoro bych zatím mohl vidět průmyslovou loby dovozců medu ze zahraniční :)
    Jakože : vy tady furt říkáte jak jsou medy v supermarketech špatné, tak tady máte přes držku!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    POMYJAN: no, taky se to internetem šíří jak mor
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    hipster vcelar :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    VRINDAVAN: kdyz nevcelaris punk vole, tak nejsi zadny vcelar, anobrz intelektualni milec tvrde chemie, ktery si prece rybnik nevypusti. jinak vole nemuzes mit 30kilo medu na vcelstvo. nebo 50kilo. to uz je jasny dukaz toho, ze delas cernou magii a mel by ses smazit v pekle (protoze ja nemam ani pulku a zavist je mocna carodejka a protoze to nemuze byt prece v tom, ze ja neumim vcelarit, kdyz mam prece vcely rad a vcelarim prirodne, tak v tom musi byt ta chemie nebo magie)!!
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    KUATO: vypadá to že tu začíná vznikat "nová" kultura včelařů a včelaření.:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VRINDAVAN: plno polopravd a veci vytrzenych z kontextu. ja se po precteni tohohle akorat nasral, protoze tohle tak leda udela bordel v hlave plno nepoucenym lidem.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Máme včely | We have got a BEEs – 私たちは蜂を持っている
    https://mamevcely.wordpress.com/
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    V Česku včelaříme blbě, medaři plní úly chemií, píše pronásledovaný včelař | Zajímavosti | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/..._ln-zajimavosti_ape#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=kolotoc
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    perpetum melile ;))
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Ja si to tu len obcas laicky precitam, ale dnes som nahodou narazil na tuto zalezistost http://www.honeyflow.com .
    Vizualne je to vcelku posobive, az to posobi nerealne. :)
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    OGMIOS: bezny dolet pocitej 5km, nepocitejme v to extremy
    mne radil muj duvernik, abych odlozil zacatek vcelareni, protoze bylo tenkrat 3 km ode mne podezreni na mor...rikal "pokud zacnete a hned budete muset vse spalit, tak uz nikdy znovu nezacnete"
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    KUATO: mas pravdu ;)
    na casopis jsem zapomnel. Tomu kamaradovi (neclenovi) ho vzdycky jednou za pul roku predam, takze netrpi ;))
    S pojistenim je to presne tak, ze zjistis ze ho mas, az kdyz ho potrebujes...nastesti zatim ne

Co jesm chtel hlavne rict, ja se jako clen necitim nijak omezovan a on jako neclen jakbysmet. Vcely lecime oba dva stejne. A co se tyce dalsiho pristupu, tak daleko lepsim hnutim se kterym simpatizuji je sance pro vcely....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam