• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    zdravím! předesílám, že včelařství nerozumím, ale mám do pléna velikou prosbu: Totiž, naší dobré známé letos přes zimu uhynuly včely na mor, měla je zaléčené, ale některý z okolních včelařů se na to asi vyprdnul (nic o tom nevím tak pardon jestli to říkám blbě). Teď shání nové, jediná podmínka je, aby byly nerojivé a mírné, má je v obydlené oblasti, jinak převoz, veterinu apod by si zařídila sama. Tak moc prosím, kdybyste o něčem věděli, ta paní chová včely už mnoho let, pořádá osvětu pro děti.. děkuju!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    taky už budu rozšiřovat (160 mnm). hned, jak teplota po vyndání formidolu dovolí
    WANTON
    WANTON --- ---
    THEO_PHIL: KUATO:

Já už u jednoho tento týden rozšiřovat budu, jsou narvaný v jednom nástavku, matka plodí jako divá. Je to jak kdy, u jiných mám ještě spoustu času. :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: presne tak, poradna snuska jeste nezacala, ani se jeste nevylihla prvni vetsi generace vcel, ktera by ponekud lepe zabydlila ul :o)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Sem si myslel, ze o vikendu rozsirim o dalsi nastavek (zimoval sem na jednom), ale zatim tam maj jenom asi 3 zaplodovany ramky. V okoli o vikendu teprve zacal kvest spendlik, takze predpokladam, ze mam este 14 dni cas?
    DROBET
    DROBET --- ---
    Kdyby jste někdo chtěl luxusní troud z jedle jako palivo do dýmáku rád se rozdělím.... dobře se zapaluje a pěkně voní... přivezl sem z chaty celej pytel... Praha4 gratis :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak prvni pokus s horkovzduskou na vosk byl trefa vedle..kurna jsem to prismahl raz dva :D
    chystam se na pokus s parou.
    a jeste mam variantu vystavit to pred krbovky a nechat na to pomalu pusobit zar z ohne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: leci jen ti, kteri maji nad tri roztoce na vcelstvo ve spadu, coz ja nemam. v polovine dubna tam aplikuju stavelku.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: u vás nemusíte léčit? já už mám dávno natřeno :). tím taky prozatím zásahy skončily...
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: v tuhle chvili? nijak. postupne jak starnu, tak jsem nejak vic a vic lenivejsi a spoleham na prirodu, ze ty vcely vi co maji delat. maji za sebou 60 milionu let prirozene selekce. az tak za 14 dni v nejaky pekny den udelam prvni neinvazni kontrolu typu - 1/ nosi vcely pyl? - pokud ano, maji matku a plodujou, nestarej se. pokud ne, vraz k nim oddelek s novou matkou. 2/ pohled jen shora pres folii a zespoda na ramky ve spodnim nastavku pres dno, abych vedel jak je to ktere vcelstvo silne. kdyz by byly nejake moc slabe, tak bych k nemu tez mozna prihodil oddelek. doby kdy jsem v nich od jara zvedave vrtal 2x tydne uz mam za sebou :o)).
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Dneska jedu zase omrknout vcely. Vcera sem patral po tom, co se vcelama (oddelkem) na jednom nastavku. Ted sem zkousel volat vcelari, kterej mi ty oddelky loni prodal a ten rikal, ze spis nic, leda odvickovat medovy zasoby, ze prej je budou rychlejc spotrebovavat a plodovat. Prazdny souse prej mezi to nevkladat. Jak to resite vy?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UK drew wrong conclusion from its neonicotinoids study, scientist says | Environment | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...ment&utm_campaign=Food&__surl__=Ige5A&__ots__=1427453380358&__step__=1
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    THEO_PHIL: nedavno jsem byl na kurzu o bylinkach a necem tam rikali, ze to prave sazej radi vcelari, ze to prej pomaha branit rojeni .. ale ted mi to vypadlo, kouknu doma do zapisku a dam vedet
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Jo a thymol obsahuje i dobromysl.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    KUATO: Jak mateřídouška, tak tymián je nejlepší vysazovat "skalkově". Takže pokud u úlu není přímo prostor na skalku, tak ideálně odstranit vrstvu trávy, položit netkanou textílii, naaranžovat kameny a mezi vysázet. Samozřejmě proříznout fólii a pod. Nebo aspoň výsadbu obsypat kačírkem. Není to úplně plevelo-travo vzdorné, ale dostatečně na to, aby se to dalo udržovat i u úlu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: materidousku jsme kdysi vysadili, ale postupne behem let ji vytlacila normalni trava. udrzovat to je hrozny opruz. kor kdyz to muzes delat jen brzo rano (a i tak nejlepe v kukle :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: jojo, mateřídouška obsahuje thymol. stejně jako tymián :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    VODOMERKA:
    SHADOWALKER: Ta materidouska prej trochu pomaha proti klestikovi...

Matu mam kousek vedle, a ten orechokridlec chci taky vyzkouset, ale spis nekam kus od ulu.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    THEO_PHIL: Byly mi doporučeny ořechokřídlec a perovskie, ale to jsou oba keře.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: pokud vám nevadí mátový šmak, tak máta je vděčný nezmar :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam