• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRTS: z jak silného dřeva jsi to dělal?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRTS: jj, bude tam dřevěný kryt. Určitě bych udělal dilatační mezeru a na hranu skla nalepil těsnění, aby moc necestovalo.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATAMOKO: Máme okénko z tenkého skla vsazeného do vyfrézovaného otvoru, ale prasklo, právě kvůli změně rozměrů dřeva během roku.
    Dvojsklo je asi zbytečné, ne? Stejně bude sklo něčím překryté, aby z toho neměly skleník?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRTS: super, díky za postřehy! To okénko jsem chtěl v podstatě místo celé jedné stěny. Dal bych silnější sklo (5-8mm nebo by bylo lepší dvojsklo?) a na to dřevený poklop.
    MRTS
    MRTS --- ---
    ZATAMOKO: Ano, dva kusy, asi 3 roky.
    Výhody se píší všude, takže nevýhody:
    * Vyndání plástu často končí utržením - je totiž mnohdy spojen s okolními plásty. (Nemám tam "svislý klacek".)
    * Je problém odpařováním kyseliny mravenčí - není to pořádně kam dát.
    * Obměna díla je problém. Střídání vchodů levý / pravý mi pořádně nefungoval.
    * Dokrmování je složitější. Měl jsem tam lavor s klacíky, do kterého jsem lil zbytky cukerného roztoku po "hospodářských" včelstvech.
    * Loučky vlivem vlhka pracují a jak jsou nadoraz, tak bortí úl - je potřeba nechat nějakou vůli.
    * Někde se ukazuje kráva s přepážkou, pro dvě včelstva. To nám nefungovalo - přepážka nebyla "včelotesná" a určitě ne "vůnitěsná", takže se včelstva sami od sebe spojovali.

Jinak doporučuji pořádně velké pozorovací okénko, mám malé (čtvrtina plochy) a je to málo...
    Pak se také člověk musí smířit s tím, že osazení oddělkem je skoro nemožné (vázal jsem drátem rámky na loučky). Roj jsem tenkrát neměl. Letos jsem o "kraví" včelstvo přišel, zase jsem roj neměl, takže to mám letos na zimu prázdné...

Něco by k tomu mohl vědět i Ivan Černý...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    THERIDANE: taky právě chci zkusit, spíš tak na pozorování.
    Ženě jsem dal k narozkám Ilustrované včelařství, tak se do toho konečně pustíme :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ZATAMOKO: na jaře budu jednu zkoušet :) diy
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Máte někdo mednou krávu?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    Ahoj všem,
    V Horním Maršově a v Peci pod Sněžkou byla prokázána hniloba včelího plodu.

MTO
    MTO --- ---
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODA: Matka s oblibou klade na vytočeném díle, kde byl med. Nedělal bych nic a klidně je krmil, však ony si tam udělají pořádek.
    VODA
    VODA --- ---
    O víkendu jsem převážela včelstva na nové místo a zjistila, že plodují v druhém/horním nádstavku. Chtěla bych se vyhnout přehazování horního nádstavku za spodní a další manipulaci se zaplodovaným dílem, protože se v nich nechci po převozu, a tak vůbec moc vrtat? Není to tím, že si po vytáčení, při malé snůšce a opožděnému krmení, chrání zbytky medu a plodují proto kolem zbytku medových zásob? Přeorientují se, když je začnu okamžitě přikrmovat? A nevadí nepravidelné rozložení zásob a plodu mezi dvěma nádstavky. Pokud by to ohrozilo jejich šance na přezimování, tak do nich polezu, ale jinak bych je ráda nechala na pokoji a pouze krmila. Díky za názor.
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    WANTON: Začít s tím teď už asi nebude mít smysl, na jaro ale určitě čmelín na zahradu pořídím.
    WANTON
    WANTON --- ---
    KVIIIK: Můžeš si pořídit čmeláky na balkon. ;)
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Ok, díky za tipy. Zatím si chci jenom počíst, namotivovat se a zjistit co a jak bude potřeba, případný začátek chovu bude stejně nejdřív za dva roky po přestěhování se, jestli mě do té doby nepustí ta prvotní fascinace bez kontaktu s praxí ;)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    taky bych se přimluvil za Ilustrované včelařství. laika nadchne, zkušeného potěší
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Mně padlo jedno první rok, zmizela mi matka. To sice neovlivníš, takže je to i o štěstí, ale spousta lidí udělá i nechtěně chybu a včelstvo padne. Jenže chyb se dá udělat hodně. A vím, jak jsem první rok naháněl každou včelku, abych ji nerozmázl apod. Člověk to bere více osobně. Takže ho nechci odradit, kdyby náhodou udělal nějakou chybu nebo kdyby měl prostě smůlu a něco se stalo bez jeho viny, tak ať to nevzdává, bo něco se prostě nedá ovlivnit a zkušenosti z knih moc nevyčte.
    KUATO
    KUATO --- ---
    WANTON: ja jako laik zacinal se ctyrma vcelstvama v budecacich, postupne rozsiroval o dalsi v nadstavkovych ulech a prvni ztratu jsem mel asi po trech letech, kdy jsem mel v jednom vcelstvu matku trubcokladnou (tak to neni tak uplne uhyn) a asi o dalsi dva roky mi opravdu uhynulo jedno vcelstvo na nosematozu (nejspis po notnem oslabeni varroazou). takze s tema uhynama nevim, co furt lidi maji :o). at si necha poradit od nekoho zkusenejsiho par zakladnich veci a ony ty vcely jsou sikovne a jen tak se nedaji, kdyz se jim nehazou zbytecne klacky pod nohy :o).
    WANTON
    WANTON --- ---
    KVIIIK:
    SHADOWALKER: Jenom teda, ať tě neodradím, ta bible od Veselýho se čte lépe, když ji čteš během roku s jedním dvěma včelstvy, jinak je to dost nezáživný a nesrozumitelný. Pak maximálně přijdeš o to jedno dvě včelstva, když uděláš chybu, ale budeš rozumět všemu v tý knize, budeš mít zkušenosti z prvního roku, takže pak už to v dalších letech půjde samo.

Jako stejně se připrav, že ti ze začátku nějaké to včelstvo padne, i když se budeš snažit sebevíc.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    WANTON: Ani já. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam