• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Potreboval bych zase trochu poradit. Mam moznost umistit vcelstva na pozemku jedne obecni organizace. Oni souhlasi. Ted je potreba pripravit smlouvu. Jak jsem pochopil, mela by to byt spis pachtovni nez najemni. Mate s tim nekdo zkusenost? Druha vec je, ze budu ty vcely presouvat z chaty u Jicina do Prahy. Letos sme byli v takovym tom pasmu ohrozenim morem, takze se z meli zjistoval i ten mor. Staci mi tohle potvrzeni pro presun anebo potrebuju novej rozbor? Pry si mam zjistit u veterinare, nemate nekdo kontakt na nekoho, s kym by se to dalo konzultovat? Diky!
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    HLIDKA: si myslim, že to cukr je
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    Po prvních dvou týdnech včelaření nacházím před úlem i na zemi bílé průsvitné krystalky. O tom v mojí příručce nepsali, co to je? Mám to ochutnat, jestli to je cukr? Trochu mě mate, že to nemizí ze země, jak bych od cukru čekal. Namíchal jsem jim při instalaci cukrový roztok 1:1, včely do krmítka lezou svrchu, nevím, jak by se ke krystalům dostaly, jestli tam nějaké jsou.

Je to normální?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Včelařská sezóna se rozjela zostra. Prohlídka včelstev sice neodhalila žádné rojové matečníky, zato včely rozběsnila. Za deset minut přišla sousedka s tím, že mají na stromě roj… výjimečně ne můj. Následoval odchyt. To to začíná.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: ja larvy zavijece nasel zatim vzdy nahore na ramcich nejvrchnejsiho kasliku ve skulince mezi ramkem a igelitem. a motylek vevnitr se mihne, ale nejspis vcely larvy zavijece bezne netoleruji, pokud se nejedna opravdu o misto, kde se pro ne skoro nejde dostat..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MRTS: Tak to mám jinou a přesně opačnou zkušenost. Počítám, že sežrat to nestihnou, protože to pilné včely vždy opraví. Ale v jednom úle nám vedle sebe už druhý rok koexistují, včely kolem nich chodí a nevšímají si jich...
    MRTS
    MRTS --- ---
    KUATO: Tak... Zavíječ na plástu, na kterém žijí včely a včely se k němu dostanou (není např. mezi rámkem a stěnou úlu) neexistuje ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BEBERA: ac se zda, ze si vcely zavijece nevsimaji, nikdy se mi nestalo, ze by mi zavijeci sezrali nejaky plast v ule, kde sidli vcely. a to tam zcela nepochybne zavijeci zijou..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BEBERA: Taky sem mel ten pocit. Tak doufam, ze si nenechaj zmizet plasty...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    THEO_PHIL: Naše včely si zavíječe nevšímají :(
    BERNA
    BERNA --- ---
    PETER_PAN: myslim ze je to 7 kg, zdroj si nevzpomenu, nekde jsem to cetl v knizce.
    Nicmene na netu lze dohledat 10kg a i 4kg, takze si vyber.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Nemuzu nikde rychle dohledat hodnotu "medu na vosk". Tedy o kolik je mensi vynos medu - kolik padne medu (kg) na produkci 1 kg vosku. Pred lety jsem to cetl.
    MRTS
    MRTS --- ---
    THEO_PHIL: Já to dělám takto, metodou líného muže:
    Po posledním vytočení dám (večer!) špatné souše do spodního nástavku, místo pro krajní rámky nechávám většinou volné, kvůli plesnivění. Včely si to vyklidí, dole jim zůstane sucho...
    Hezké souše nechávám nahoře, tam si nanosí cukr - krmení.

Při první jarní prohlídce vyházím spodní špatné souše, zavíječ tam nebývá - to si včely během podzimu pohlídají.
    Neřeším, že včely mají pod sebou během zimy prázdný nástavek - stejně bych ho musel mít někde uskladněný...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Moje letosni zkusenost: loni (to sem mel z predchoziho roku oddelky na jednom nastavku) sem furt spekuloval, jak pres zimu uchovat souse. Nakonec sem je dal do (vlhkyho) sklepa, kde zplesnively (tak sem je vyvaril). Kazdopadne sem ted zimoval na dvou nastavcich a tam uz zadny lonsky souse nepotrebuju. Proste sem jim je vzal na tech dvou nastavkach a misto nich dal mezisteny. Predpokladam, ze to tak dela vetsina vcelaru, protoze uchovavani tech sousi je dost narocny a navic asi stejne nejsou po tom pul roce uplne koser. Takze nejlepsi je asi vyvarit hned po sundani medniku a neprijit tak skrze zavijece o vosk. Kazdopadne sem zavijece objevil ted v ulech, mam to nejak resit? V Ilustrovanym vcelarstvi pisou, ze se maj ramky, kde sou zaletzly zlikvidovat. Ja ale doufam, ze si s nima vcely nejak poradej, co myslite?
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: pokud je to silne vcelstvo a ty se tam dostanes az za 14 dni, pak jsi jednal dobre, protoze ted se kazdy den rodi uz spousta vcel a minimalne budou mit pro sebe dost prostoru..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    O vikendu sem uz na jeden ul nasadil mednik, ale ted si rikam, jestli trochu nepredbiham. Nicmene v okoli uz zacaly kvest ptacnice, je tam taky plno spendliku a pole plny hluchavky nachovy a pampelisek. Navic to vypada, ze kazdnym dnem rozkvete hruska. A ja se tam dostanu az za 14 dni. Kazdopadne mi to vcelstvo pripadalo odst silny, meli zaplodovano asi deset ramku (z 22). Problem by mohly bejt nizky teploty v noci. Co myslite?
    PAD
    PAD --- ---
    WANTON: velmi dobre - plne kvalitnich fotek a nazorne. pro me zatim nejlepsi knizka v cestine. taky ocenuji, ze ta knizka nezacina biologii atp., ale venuje se od zacatku tomu, co je potreba nejvice - zootechnice a leceni / nemocem
    WANTON
    WANTON --- ---
    PAD: To je to nové Včelařství I. od těch nástavkových včelařů? Pokud ano, jaké to je?
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: diky za odpoved! jen jsem nadzvedl viko, citit podezrele nebyly. jedny jsou stredne silne (obsedaji 6 ramku 39-24), ty druhe tak 5 ramku, v podmetu mely ty slabsi vice mrtvolek.

v literature jsem nasel, ze tento druh vykalu nasvedcuje Majovce - zacpe z premrzleho pylu nebo nedostatku vodu. myslim, ze by to celkem odpovidalo vzhledem k pocasi o vikendu. ocka jsem vycistil a zena jim da ridky cukerny roztok (podle doporuceni Vcelarstvi I.) - no a pockame, co se bude dit.
    --

Mate nejake zkuenosti s lecbou Nosematozy? Cetl jsem, ze kys. mravenci muze pomoci.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: vykaly ano, nosematoza mozna. koukal ses dovnitr? jak to tam vypada? neni citit nejaky smrad? v jakem stavu jsou ty vcelstva (jak silne)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam