• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    ZOIDBERG: 39/24, konkrétně jsem pořídil tuhle sestavu: http://www.vcelarstvikoblizek.cz/...hova-protirojova-sestava-3nast-protirojova-39x24-studena-st.html ; ok, mateří mřížku dávat nebudu

WANTON: nedokrmuju, pořád si tam z okolí něco nosí, myslel jsem, že na krmení je zatím brzo... bohužel jsem u toho kvůli práci nemohl být, když mi je včelař přivezl, ale měly by to být 7-mi rámkové oddělky, nejpozději o víkendu se do nich plánuju podívat a pak se rozhodnu jestli jim nástavek přidám nebo ne, bohužel nemám možnost u nich být denně, abych se podíval ještě dnes

Já jsem letos s medem ani nepočítal, spíš mě to překvapilo, že by hned první sezónu mohlo vyjít i na mě, ale rád bych získal nějaký propolis, vložení mřížky na propolis by jim snad vadit nemuselo, nebo se pletu?

Ještě poslední otázka, včera jsem byl nakupovat ještě pár věci ve včelařství a bohužel neměli žádné palivo do dýmáku, někdo mi radil, že se nic nestane když do toho nacpu třeba suchou kůru nebo listí, je to blbost nebo se to fakt dá použít, když zrovna nemám po ruce nic jiného? Sorry jestli to tady spamuju hloupejma otázkama, ale zkušenost minimální, tak se rači zeptám, než něco poseru...
    WANTON
    WANTON --- ---
    KOCOURR: Jak píše Zoidberg.

Navíc:

Na kolik rámcích byly, když jsi je dostal?
    Jakou míru máš?
    Dokrmuješ je?

Med se bude tuhle zimu více hodit včelstvu než tobě. ;) Ony ti to vrátí příští rok.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOCOURR: Ale jaký nástavek? Nízký Langstroth 2/3? 39x24? Já bych vůbec nějaké mateřské mřížky u oddělku neřešil, tvým cílem je, aby byly co nejsilnější a měly šanci přezimovat. Je hezké, že tě prodejce nakrmil sliby letošního medu, ale na ten zapomeň… Mateřská mřížka je užitečná při chovu matek, ale jinak bych ji nedával. Hlavně se do toho podívej a zjisti, kolik prostoru včely reálně obsadily. Mohou tam být obrovské rozdíly.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ještě bych měl jeden dotaz, včely mám teprve týden (3 oddělky), včelař který mi je přivezl říkal, že za 2-3 týdny můžu úplně v klidu přidat další nástavek a ještě stihnout letošní stáčení medu. Co řeším je, jestli mám mezi prrvní a druhý nástavek dát mateří mřížku a vrchní nástavek bude tedy sloužit pouze jako medník nebo jestli ji tam nedávat, nechat zaplodovat i druhý nástavek a nechat pak nové včelstvo zimovat na dvou nástavcích...? No snad je můj dotaz srozumitelný a nenapsal jsem žádnou hovadinu :-), jinak mám to na vysočině urostřed luk a lesů (hlavně smrky, pak olše, pár javorů, borovice,...) v cca 690 metrech, všechno u nás roste tak s 2-3 týdenním zpožděním než v teplejších oblastech
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    THERIDANE:
    KUATO:
    ZOIDBERG:
    VODOMERKA: díky za nápady, zatím to vypadá že vyhraje ten lněný olej :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODOMERKA: jo, clovek to muze udelat pro svuj dobry pocit, tak trochu symbolicky. skutecna uzitecnost je jiste diskutabilni :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: já natírám lněným olejem
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KUATO: zevnitř to snad stačí nechat na včelách :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KOCOURR: Jediná 100% funkční věc je ponoření do horkého parafínu, ale k tomu se nejspíše nedostaneš. Jinak je to fuk, jakákoliv barva nebo lazura ti vydrží pár let a fajront, a včely si to uvnitř ošéfují samy. Já už na to plácám zbytky lazur, co mám po ruce.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: zevnitr propolisovou tinkturou, zvenci je to skoro fuk. zalezi jak moc jsi "eko" :o).
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    KOCOURR: V lihu rozpuštěnej vosk a propolis (např. oškrábanej ze starých rámků) funguje dobře a i pěkně vypadá a voní :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, čím byste doporučili natřít nové úly?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ale tak právnička pěkná zas... To je takovej highlight časopisu vždycky
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    VODOMERKA: no, pekny s tim mestem (to jsem netusil), nic moc. Ale jestli s takovouhle bude pokracovat, tak si vybuduje vlastni "renome", ktere ho dostihne...

ELENFANT: csv ma smysl podporovat pouze pokud jsou lokalne fajn lidi, jako celek to smrdi od hlavy.
    PAD
    PAD --- ---
    ELENFANT: nemusis byt v CSV aby jsi mohl vcelarit. mas jedine 3 povinnosti:
    - lecit varoozu, resp. obecne se ridit narizenimi statni veterinarni spravy (ne vsechny jejich narizeni ovsem davaji smysl / respektuji vedecke poznani)
    - nahlasit vcelstva do Hradistka v zari
    - nahlasit vcelstva na mestsky urad
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ELENFANT: registrovaný bys měl být minimálně jako chovatel v Hradišťku. to je ze zákona. u ČSV nebo PSNV je to spíš o servisu. jsou u menší spolky, často i funkčnější.
    provedli jenom to, že se změnil jednatel, a aniž by mi (jako organizátorovi a tvůrci projektu) dali cokoliv vědět, rozhodli se, že si udělají tuto akci sami. já se to musel doslechnout až ze šumu kolem, navíc na celý měsíc mimo město v lázních. mě z toho nejvíc naštvalo, že jsem měl už na městě podanou žádost o grant, kam neváhal nový jednatel zavolat a totálně mě očernit. což mi, vzhledem ke spolupráci s městem, zrovna dobrý jméno neudělalo. prostě někdo má takovéhle způsoby a nedokáže ocenit práci jiných, natož aspoň poděkovat (za vloženou energii a nemalé peníze).
    ELENFANT
    ELENFANT --- ---
    VODOMERKA: Co provedli? Táta s včelařením před časem skončil a mě jako malého vždycky bavilo pomáhat s vytáčením a vůbec všechno kolem. Takže si teď říkám, když vybavení leží na chatě ladem, že bych se do toho pustil sám, dokud od něj můžu získat nějaké zkušenosti.
    Ale proč se ptám - nikdy jsme nebyli registrovaní včelaři (tři včelstva...), tak jestli má smysl tuhle organizaci nějak podporovat, nebo se k tomu postavit anarchisticky?
    WANTON
    WANTON --- ---
    KUATO: Důchodce nelze přesvědčit. To spíše uvidím jednorožce. ;)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jo, tak to jsem tam byl předloni. Kešky nesbírám, ale letos se teda dost možná zajedu zase podívat.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: loni to bylo v centrální školní jídelně. ta je prostupná celkem dobře. předloni v sálku u čajovny. a tam to bylo malý. dost mě zájem překvapil. lidi v některých chvílích stáli velkou frontu před vchodem, aby se vůbec vešli. pro děti bylo v parku připraveno tvoření mandal, pro dospělý medový pivo. tak letos 1.10. mezi 14-17h opět.. ;).
    btw. pokud sbíráš i kešky, tak ta na Krojcberku je taky moje :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Jen jsem byl loni lízt na Kreutzbergu a pak se tam stavil. Bylo tam strašnýho lidu na malym prostoru a tak jsme mazali pryč. Jen jsem nevěděl, že to děláš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam