• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZOIDBERG: Musím upřesnit, že jsem z Frýdecka.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    KUATO: Teď jsem vytočil po cca deseti kilech lípy ze včelstva a pořád ještě doufám, že bude medovice, je horko a vlhko.
    KUATO
    KUATO --- ---
    opavsko: co jsem slysel, tak vetsinove sucho, zakrmuje se. proste jak vypadal zacatek sezony velmi slibne, tak ten konec se nepoved.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ok dik
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    FARIN: dno taky uzavřít podložkou. ať ten čoud nevyvětraj moc rychle. a pak stejně potřebujete zjistit spad ;)
    FARIN
    FARIN --- ---
    MRTS: To že jsou těžší jsem se dočetl, ale právě netuším jestli stačí to že pres ten plod klesají dolu nebo se musí nahromadit a odcházet česnem "pomalu" (navic nejsem schopný posoudit jestli i tím česnem nakonec neodcházejí stejně rychle jako přes zasíťované dno)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    MRTS: naši taky hlásej sucho. slunečnice kousek, ale nic nedala :(. tak začínaj krmit. 170 mnm
    MRTS
    MRTS --- ---
    FARIN: Páry kyseliny mravenčí jsou těžší než vzduch...
    (Což teda není přímo odpověď na otázku.)
    Podle mě je to vhodné uzavřít. + Je to nezbytné pro monitoring... (Aspoň nějaký.)
    Jen pozor na kyselinu v teplém počasí...

Mimochodem, jak to máte teď s medem?
    Já už začal krmit, nástavky skoro suché. (Třeboňsko, 500 m. n. m.)
    FARIN
    FARIN --- ---
    Je nutné při aplikaci Formidolu nějak zavírat zasíťované dno. Nebo je koncetrace par dostatečná i když je otevřené?
    Příbolový leták varuje pouze před přílišným uzavřením česna.
    MTO
    MTO --- ---
    Vláda projedná dotace pro včelaře, měly by být vyšší | Domov | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...lare-mely-by-byt-vyssi-fxd-/zpravy-domov.aspx?c=A160717_114025_ln_domov_mct
    BERNA
    BERNA --- ---
    PAD: Jestli osirelo vcelstvo k 10.6. tak teprve ted ma zacit matka klast. Jeste bych pockal tyden, pripadne ted prendej z vedlejsiho ulu ramek s nejmladsim plodem, tim nic nezkazis.
    Mrkni na toto: http://www.pardubicti-vcelari.cz/chovatelsky_kalendar/chovmat.php?den=22&mesic=6&rok=2016
    Mne vcelstvo osirelo 2.6. a teprve ted o vikendu jsem spatril vajicka.
    Vzdy to trva zhruba jeden mesic.
    PAD
    PAD --- ---
    Dotaz: zacatkem cervna (urcite ne pozdeji, nez 10.6.) mi osirelo jedno moc hezke vcelstvo. Vychovali si novou matku, ale ta nikdy nezacala klast - asi se nepovedlo spareni. 26.6. jsem delal plodovou zkousku a jsou tam znova narazene matecniky (tak jsem zjistil, ze to s novou matkou nevyslo). Co ted? Nechat je si vychovat novou matku z tech nouzovych matecniku? Nebo koupit novou matku (ta by mohla dorazit nekdy za 2 tydny, kdy uz by teoreticky mohla klast ta nouzova. Nebo spojit s oddelkem? Hrozi, ze by mi matku z oddelku neprijaly?

Diky moc!
    TANU
    TANU --- ---
    Diky za rady, i když jsem nakonec pár souší vymámil od místní včelařky, tak se mi nelíbylo jak byly černé a červivé. Přidal jsem tedy jen nástavek mezistěn a opět zakrmil, tak jak radil muj včelař, prý jako husu:) Teď už lítaj ale jen na lípu. A mezistěny v plodišti staví, taky jim asi nic jinýho nezbejvá, tak snad si poraděj i s těma nahoře. Jen se mi holky topí v tom oleji, to musim nějak pořešit..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TANU: dej jim mezistěny a zakrm. pak budou stavět. myslím, že si tenhle začátek vyzkoušel každej z nás :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TANU: Ja myslim, ze kdyz budou mit snuzku, stavet budou. Kazdopadne myslim, ze souse se takhle smenovat nesmej, kvuli moru...
    TANU
    TANU --- ---
    Ahoj vespolek, jsem zacatecnik, poridil jsem si letos 2 oddelky + dalsi 2 se pasou u meho vcelare (ma tam pole slunecnice). Mam je teprve 14 dni ve vcelinu, az na hromadu mravencu s vajickama v hornim nastavku u krmitka, se zda byt vse vporadku. Uly jsem postavil na misky s olejem tak snad tam uz mrchy nepolezou. Podotykam se ale s nedostatkem sousi, mam jen to co bylo k oddelkum a mezisteny pry uz moc v lete stavet nechteji. A ted jim tam prave pokvete lipa. Nenasel by se tu proto nekdo z Prahy nebo Ceskeho raje ci okoli kdo by odprodal ci vymenil par sousi?
    Vcely by byly urcite vdecny. Ja taky
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: to nejsi sam, vetsina vcelaru zacala vcelarit v dobe, kdy zadne eu ani krajske dotace nebyly..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BERNA: Tak ty krajské už mám pořešené, v pardubickém kraji přispívají 10000-12000,-kč a mají to tak, za na včelstva max 2100,-kč, na příslušenství 2600,-kč a na úly 7300,-kč, přičemž dotace je 70%, takže člověk musí utratit min. o 30% víc, než je dotace. Tady mi stačí ještě dokoupit pár věcí k úlům, hodit do obálky faktury a poslat to na kraj.

Tak na ty evropské jsem si letos vzpomněl pozdě a asi budu mít smůlu i příští rok:
    "Začínající včelař je chovatel včel evidovaný v databázi ČMSCH nejdříve v kalendářním roce předcházejícím kalendářnímu roku podání žádosti. Tzn., že začínající chovatel včel může podat požadavek na nové úly ve dvou různých termínech, a to buď v roce první registrace u ČMSCH, nebo rok po zaregistrování se tamtéž."
    Já jsem se registroval loni v září, letos už je pozdě a příští rok už to bude vlastně třetí kalendářní rok od registrace...kurva drát, takže to budu muset platit celý sám...
    BERNA
    BERNA --- ---
    KOCOURR: co se tyce dotaci jsou krajske a evropske.
    Krajske jsou vetsinou na počáteční výbavu, žádáš na zakoupene vybaveni v témže roce. Musíš vypracovat projekt, plán atp. Napr. ve stredoceskem kraji vetsinou vyhlasujou kolem ledna do 10000Kc.
    Podmínky jsou v krajích ruzne. Hledej na stránkách kraje, životní prostředí/zemědělství.

Evropske dotace vyrizuje ČSV (faktury akceptují září-srpen), do 20.6. musis predat CSV zadost o dotaci s rozpisem vybaveni(formulář ve včelařství duben), do 20.8. predat faktury a stvrzenky o zaplaceni.

Bohužel pro tebe, co se týče evropských dotaci pro začínajícího včelaře(4 nástavkové úly - maximalně 4 tisíce),je známo, že na příští období nebude možnost žádat na toto vybavení, tzn. že byla poslední možnost zažádat teď do 20.6.

Čerpání 2 dotací na stejnou věc opravdu nejde.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj,
    mám dotaz ohledně dotací, jako začínající včelař budu čerpat dotaci od pardubického kraje (vše mám již vyřízené, pouze dokoupím nějaké vybavení a pošlu jim faktury a soupis výdajů), dále jsem se pak dočetl na stránkách Českého svazu včelařů, že můžu čerpat také dotaci na 4 nástavkové úly, jednou z podmínek ale je, abych v daném roce nečerpal od státu na stejnou činnost dotaci jinou (což vlastně budu od pardubického kraje...). Přijde mi to ale trochu nelogické, proč bych nemohl čerpat dvě dotace po předložení zcela odlišných faktur (určitě nebudu posílat stejné faktury a žádat na ně dvoje dotace :-) )? Nemáte s tím někdo zkušenost, jestli tohle někdo kontroluje, nebo jak to vlastně je? Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam