• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    TANU: hrst mrtvolek i louzicky vody na podlozkach jsou normalni. kdyz se vytahnou krajni ramky jak popisuje Vodomerka, tak to pomuze, ale ne nutne vzdy. asi zalezi kde to hnizdo vcel sedi, jakou maji aktivitu - nekde se kondenzuje vlhkost a ta pak skapava dolu.. na to vcely neumiraji, neboj :o).
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TANU: pokud se v úle dělá plíseň, je dobrý dát před zimou krajní souše pryč (nebo místo nich třeba jenom mezistěny, pokud tím chcete i lépe ohraničit prostor - efekt Blin(ov)ovy přepážky.
    mrtvolky v podmetu - záleží, v jakém jsou stavu: rozkousané - pravděpodobně myšoid nebo koncem sezóny vosy; v celku - to může být i tím, že už je prostě čističky nestihly vynosit; a nbo třeba ještě úplně nějaký jiný důvod).
    TANU
    TANU --- ---
    Zdravím zkušenější, měl bych na vás dotaz ohledně vlhkosti v úlech. O víkendu jsem čistil podložky a překvapily mě na nich loužičky vody. Z rámku visel i rampouch. Sice mám zasíťovaná dna ale podložky mám zvrchu síta, takže větrat nemohou. Ventilaci mají tedy pouze očkem v dolnim VN a otvorem v zadní části vysokého dna. Úly jsou tenkostěnné 39x24.
    Česna jsem na podzim zavřel kvuli vosám, teď jim je otevírat by se jim asi nelíbylo, co myslíte?
    Nechci ale z jara vyhodit 1/2 plesnivejch souší, které ty oddělky pracně vybudovali:(

A potom jestli cca plná hrst mrtvolek v každém úlu je přirozený jev, nebo jsem je udřel v září?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MORDINO: Díky, zkouknu
    MORDINO
    MORDINO --- ---
    REDSNAKE: Já sledoval Smolíka, ale je divnej. Poslední dobou toho hodně smazal jak se tak koukam... + jede si to svoje, což se ne každému líbí.. Nicméně videa byly koukatelná :) https://www.youtube.com/user/vasekismolik
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: hm, je to imho slozite tema, na kterem se neshodnou plne ani odbornici, natoz laici, byt s dobrou vuli a peknymi "nazory". mozna jen ti nejstarsi z nas pamatujou stav, kdy jeste dochazelo k preklapeni ze vcely cerne na kranku (protoze druhova vymena v krajine je zalezitost minimalne jedne dvou lidskych generaci). tech par starych, se kteryma jsem mluvil treba ja, tak opravdu potvrzuji mnohem vetsi bodavost a znatelne mensi vynos medu. jelikoz jsem to ale sam nezazil, mohu vedet, kde je pravda? na vynos mohl mit velky vliv i odlisny typ pouzivanych ulu, co ja vim. kdyz vsak ctu tu diskuzi pod clankem, jima me smutek a pocit marnosti. csv se pomalu ale jiste droli a ja jako funkcionar csv jsem spis mirne konzervativni nez nadseny vitac vsemozneho noveho. nemam nejmensi chut se s nekym hadat a presvedcovat ho. ostatne bych jen stavel svuj nazor proti nazoru oponentu. potrebnou kvalifikaci a znalosti by patrne nemel ani jeden z nas. k letum budoucim se pokusim stavet z pohledu filosofa - krize ve spolecnosti prichazeji pravidelne a vetsinou jsou potrebne pro nejakou obrodu a zavedeni noveho. nevim jestli jsem Ti svym vylevem nejak pomohl :o).
    PAD
    PAD --- ---
    http://beeinfo.cz/plemenarsky-zakon-a-jeho-zmena/ - zajimava je i diskuze pod. napsal jsem kvuli tomu svemu senatorovi. prijde mi to jako fakt nesmysl ...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ENDREW: Matelovi mají navíc výrobu gumolan, a zbytky dávají jako bonus k nástavkům. nic jiného za tím nehledejte :-) Občas se to hodí, navíc se s nimi dá domluvit prodej podle požadavků, za o dost lepší cenu než bys dal někde v autopotřebách, třeba.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    URPUTNIK: Chudak se uz snazi obesit dva roky. Asi bych popremyslel nad jinym zpusobem..
    viz. http://www.vcelarskeforum.cz/...-cz-Nastavky-Langstroth-a-dalsi-vcelarske-potreby?pid=85007#pid85007

VODOMERKA: To jedina vec co me napadla. Na zajisteni ulu pripadne na nejakem vetrnem miste, ale to prece vyuzije mizive procento vcelaru a ani ti co kocuji to nebudou pouzivat vsichni. Sam bych vice duveroval kurte s racnou nez nejakymu gumovymu lanku...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    ENDREW: k zajištění úlu při kočování/stěhování místo kurty?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ENDREW: a ted ten chudak, co bali krabice za smesnej peniz, marne hleda, na cem se obesi :)
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    Objednal jsem nastavky od matela a v krabici jsem mel zabaleny jeste gumovy lano. Marne premyslim k cemu by mi mohlo slouzit? A tak se ptam vas zkusenych vcelaru k cemu se da gumove lamo ve vcelarstvi vyuzit?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOOTCHA: tak až při prohlídce najdeš naraženej matečník, je čas... (respektive doufačka, že už nejsou nastartovaný na rojení)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOCOURR: To mě taky zajímá. Mám jedny rok a půl a chtěl bych si letos taky udělat oddělek. Plánoval jsem to tak, že si počkám na nějakej matečník, převěsim ho se zásobama, pylem a plodem do druhýho úlu a udělám to přelétáním (vyměnim úly a nechám létavky vrátit se do novýho úlu. Ale sám nevim jak to udělat a nadělat co nejmíň škody.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KOCOURR: Jo, to je dobrá punková metoda.;) Ne, že by nefungovala...
    (Aspoň jako prevence rojení.)

Jestli vysloveně nepotřebuješ rozšiřovat, tak to nech až na další sezónu.
    Zatím si třeba jen vyzkoušej vychovat matku, pro začátek.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KUATO: Tak souše jakožto začátečník nemam zatím zadny, takže by si dilo museli postavit celý samy, mezisteny mam v zásobě, takže těmi bych jim pomoci mohl. No asi se rozhodnu az podle situace na jaře a snad do ty doby stihnu taky něco nacist...
    Jinak chápu to dobre, že když rozdělim stávající vcelstvo tak, že dam do jiného ulu řekněme 3 ramky s plodem + zasoby, tak si včely matku vypestuji samy? Akorát teda včelstvo bude mit pomalejší rozvoj než nova matka bude k dispozici?

No jak tak čtu Vaše rady, tak asi s těmi oddelky moc spechat nebudu a raději sezónu pockam, než nazbírám vic zkušenosti...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    KOCOURR: pořiď si jeden úl navíc (předpokládám, že nástavkový). ideálně s takovým dnem a přepážkou, které umožní rozdělit ten úl vertikálně na dva. když se ti včely vyrojí, máš do čeho ten roj dát. to samý, když budeš mít pocit, že se k tomu blíží. potom se můžeš rozhodnout, jestli jima posílíš jiné včelstvo nebo uděláš nové.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MRTS: jj, ja si treba umim predstavit, ze v akutnim pripade, kdy potrebujes maximalne rozsirit, tak z jednoho vcelstva udelas treba tri ctyri oddelky za sezonu - v podstate ho rozeberes a med vubec nebudes resit, jenze to si muze dovolit zkuseny vcelar a ne zacatecnik, ktery jeste nema vubec cit pro situaci - bude to delat ve spatnou dobu, pulka mu toho uhyne a ten zbytek bude na konci sezony v podprumerne kondici.. u zacatecnika bych doporucil, aby to nehrotil, uzival si vcelareni, aby se otrkal, a treba poprosil tamhle souseda, aby mu s tim pomohl a poradil a treba bych mu dal i flasku slivovice, aby mi vychoval dve tri matky a ty oddelky udelal se mnou a dohlizel na me prvni rok nebo dva.
    MRTS
    MRTS --- ---
    KOCOURR:
    KUATO ti odpověděl dobře...

Škála by mohla vypadat takto:
    1) Rozvoj včelstva se potká se počasím a snůškou, vše půjde krásně. Pak můžeš z každého udělat jeden oddělek a při dobrém roce možná stihneš i druhý.
    2) Trefíš správnou chvíli, uděláš oddělek, původní včelstvo nepodtrhneš, oddělek zesílí do zimy.
    3) Zkusíš udělat oddělek, něco se nepovede, nebudeš mít med, nebo oddělek.
    4) Budeš rád, že o ty 3 včelstva nepřijdeš přes zimu.

Těžko radit. Těch proměnných je tam sakra dost. Navíc se ti změní i po tom, co uděláš oddělek.
    (Např. to bude vypadat na bod první, ale po udělání oddělku přijde ochlazení, déšť a je to v p*i.)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: imho to v tuto chvili nemuzes tak uplne planovat, protoze realne nevis, jestli oddelky vubec preziji zimu a v jake kondici. to jsou dulezite faktory. nicmene, pokud preziji a mas mlade matky, ktere budou dobre plodovat, pak si musis vydefinovat, jak nasmerovat uzitkovost vcel - jestli do medu nebo do oddelku. cim vic oddelku, tim min medu, s tim musis pocitat, protoze budes vcelstvo oslabovat, jak z nej budes brat plod a vcely na oddelky. vetsinou kdyz mas silne vcelstvo, kteremu vezmes treba dva ramky se zavickovanym plodem plus nejake vcelky a to ve vhodnou dobu na vrcholu sily, tak ho to prakticky nepoznamena. pokud to ale vezmes nevhod, oslabis ho. bohuzel si clovek ne vzdycky muze porucit - oddelky delas presne v momentu, kdy mas matky, nemuzes si rict, pockam dva tydny az poradne zesili.. takze to je ten rozdil mezi idealitou a realitou.. taky dalsi vec - pokud chces delat vic oddelku, mas pro ne vubec souse nebo je budes celou dobu dokrmovat mezistenama? hromada otazniku..

k dotazu 2 - rozsirovat az jsou dost silne, coz ale neni tak uplne odpoved, protoze se to da vylozit ruzne. to co ty budes vnimat, ze jsou dost silne bude zkuseny vcelar nejspis vnimat uplne jinak. nejlip poprosit nejakeho vcelare v miste, kde bydlis, at ti poradi. rady pres internet jsou zradne. my to nevidime, tak tezko reagovat "presne".
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, kolik myslíte že je rozumne udělat oddelků ze 3 vcelstev (loni koupené oddelky, aktualne zimuji na jednom nastávku 39x24). Z každého jeden nebo i vice v závislosti na sile včelstva? A jakou metodu byste doporucili (připadne studijní literaturu ktera se tomuhle podrobněji venuje).
    Dotaz 2: Je lepší přidat nove nástavky hned zjara jakmile začnou byt včely aktivní nebo počkat az si doplní zásoby do naszávku v kterém zimovaly a přidat nový az potom?
    Diky
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Je na youtube někdo, kdo se věnuje včelaření? ideálně v češtině, doporučíte na co by se dalo koukat a něco pochytit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam