• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    THEO_PHIL: aha, takže to tam dáváš i s tím lihem? Jak se to pak ale chová na kůži, když ten líh sám o sobě vysušuje??
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: Nezahrejvam. Proste do ty vazeliny tu tinkturu naleju a micham. Ono se to moc nechce spojit, takze to chvili trva. Ale vysledek je paradni, uz nic jinyho nemazeme :-)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    THEO_PHIL: a rozehříváš to ve vodní lázni nebo rovnou všechno dohromady? Cedíš pak přes plátýnko nebo jak? A hlídáš tu teplotu nebo to necháváš jen do rozpuštění a pak to stáhneš? (ptám se jako lama... a trochu lama jsem, tak se tím rovnou omlouvám :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    O vikendu sem stacel med a vzit jim ty plasty byl skoro horor. Parkrat mi zhasnul dymak, takze se mi to protahlo a ve vysledku kolem me litalo tisice vcel a po ometeni byl ramek stejne plnej vcel, jako pred nim. Musel sem vzit par holek i na cestu autem a ometal asi na trech mistech...no, v kvetnu to byla jina prace.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    THEO_PHIL: ono je to taky o tom, kde chcete, aby propolis působil. jestli povrchově nebo hloubkově. proto se řeší, jestli vazelína nebo sádlo :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: Ja to micham s tou vazelinou, da se pouzit i sadlo, ale to pridava sadlovou vuni...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Zpracováváte někdo propolis do mastí? Mám udělanou propolisovou tinkturu (96,4%líh), ale nechci ji přidávat do balzámů a mastí vzhledem k vlastnostem lihu - předpokládám, že bude vysušovat i v masti. Našla jsem postupy, jak surový propolis rozpustit pomocí lékařské vazelíny nebo olivového oleje.
    Když bych ho rozehřívala přímo v nerafinovaném bambuckém máslu a držela teplotu do 50stupňů, bude nějak jedna z přísad trpět/ztrácet na vlastnostech? Rozpustí se propolis? Jak to děláte vy?
    Díky za rady. ,)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BERNA: jo tak presne tak jsem si to predstavoval :)
    Pristi rok bych chtel rozsirit na 10 vcelstev, tak nakoupím tahle dna a porovnám je.
    PAD
    PAD --- ---
    THERIDANE: tak to delam ted. jeste je pred tim i postrikam rozprasovacem - lepe padaji rovnou do ulu. ja se ale zajimam o elektronicky ometak na autobaterii - je vicemene setrny ke vcelam?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    PAD: Když ty včely neroztíráš, ale ometákem (třeba z husích per) je z rámku jakoby odhazuješ, tak je zraněných minimum, většinou je to ani nenaštve a prostě si hned zalezou do úlu dál pracovat. Po vytočení nástavku se nám tam motají třeba 2-3 pochroumaný včelky.
    PAD
    PAD --- ---
    Mimochodem, tady jsou zajimave vysledky morfometricke analyzy kridel: http://www.pvpekarov.cz/_sgg/m6_1.htm . Vychazi z toho, ze 100% cista kranka se temer v CR nevyskytuje a mira hybridizace je nekdy i temer polovicni. Bouzel neni jasne, jake ostatni rasy byly zjisteny. Pisu to sem proto, ze pred nedavnem se projednaval plemenarsky zakon, ktery povoluje pouze kranku, tak jsem zvedavy, jak ji budou definovat. Nevite nahodou nekdo?
    PAD
    PAD --- ---
    ZOIDBERG: neublizuje to vcelam? taky uvazuju, ze bych to ometani nejak zautomatizoval. byl jsem rozhodnuty pro vyfukovani, ale to pry dost zranuje vcely, tak ted premyslim o ometaci ..
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BERNA: Zelený je výborný, dost od něj nakupujeme pro organizaci a bez výhrad. Má nejlepší vysoké nastavky, od jiných se to dost kroutilo.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    VODOMERKA: Ometač včel je skvělá věc, jedno, jestli máš tři úly, třicet úlů, nebo dokonce víc.
    BERNA
    BERNA --- ---
    ZATAMOKO: doporucuju urcite Zeleneho. Dela z vejmutovky a kvalitne. http://www.apifarm.cz/ myslim, ze po domluve zafrezuje u uchyty do dna pokud jsi na to navykly.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BERNA: jo, tak to souhlasím. Dnes jsem na to koukal a přesně jsem si říkal, že to nebude moc dlouho trvat :)
    Nicméně jsem si říkal, že bych si udělal sklopná dvířka na panty.

Kdo dělá lépe zpracovaná dna?
    BERNA
    BERNA --- ---
    ZATAMOKO: ty zadni dvirka po pár letech nezavres a ani podlozka z toho nejde vytahnout.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    BERNA: v čem lépe?
    BERNA
    BERNA --- ---
    ZATAMOKO: jen ty vysoky dna by mohl delat lepe. Nastavky a ramky jsou od nej paradni.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    NELLI: je to dobrej dotaz. není úplně ideální kupovat úly od různých dodavatelů/výrobců. prostě nemusí pak být úplně přesně zaměnitelné s těmi stávajícími. opravdu je lepší poukaz (naši si například nemůžou vynachválit aku ometač včel) nebo nějaká vyloženě vychytávka :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    NELLI: tak jim zavolej, ze se ti ozval znamej, jehoz kamarad bude asi koncit se vcelarenim (uz je starej, nemocnej, mrtvej etc.) a ze te napadlo, jestli by je nechteli, ale nevis, jakou maji rm resp. typ ulu :)
    Proste staci vhodna pohadka a nic je nenapadne .)

A s tou výrobou...
    Já jsem nakonec koupil 4 kompletní úly od Nerada s čepovanými rohovými spoji a s klidným svědomím můžu prohlásit, že na takovou truhlařinu nemám ani vybavení a ani skill, takže ikdyž to levné nebylo, tak to vyšlo furt levnějš, než to doma kutit na koleni s nejistým výsledkem :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam