• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PAD: já jsem vloni nad oddělky dal zahradní stan, kterej měl místo folie síťovinu a fungovalo to.
    Navíc se na té síťovině chytala voda a včely to měly jako napaječku, vždy byl úplně obsypaný :)
    Letos jsou ve stínu bezu, kterej dorostl po radikálním řezu.

PAD
    PAD --- ---
    Mate nekdo prosim nejaky tip, jak resit ochranu ulu pred sluncem? Mam bouzel stanoviste, kde nemuzu dat uly do nejakeho prirozene stinu (treba pod strom). Napada me treba nejaka maskovaci sit. Mate nekdo s timto nejake zkusenosti? Diky!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    ZATAMOKO: dle nové legislativy musí posílat automaticky, pokud jsi v registru stanovišť s mailovou adresou a pokud jsi v pásmu zasaženém postřikem
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL: určitě vnímají, jak moc, neumím říct. Shodli jsme se v pozorování s Panem včelařem.., 70 let včelaří... Nejvíc obsazený je bílý úl, bez ohledu na kvalitu matky.
    Tudíž včely se primárně vžebraly do toho bílého
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    TANU: to ti posilaji automaticky nebo sis o to rekl?
    TANU
    TANU --- ---
    Dneska mi též přišel mail z nějakého družstva v okolí. Poslali .xls tabulku s uvedenýma plodinama, kódem pozemku, účelem a názem přípravků. Konkrétní datum či čas tam není, nicméně na každou plodinu mají cca 2-5dní (což je v závislosti na počasí asi pochopitelné). Trochu mě uklidňuje že nejbližší pole je asi 3km, většina přez 5km. Už méně mě těší výčet učinných látek v postřicích: 2,4-dichlorfenoxyoctová kyselina, aminopyralid, florasulam, chlormequat-chloride, prothiokonazol, trifloxystrobin, bixafen, spiroxamine, MCPA. Se škodlivostí pro včely si nejsem jistý ale u většiny jsme četl že je pro lidi škodlivý, pro vodní organizmy toxický či silně toxický.
    Taky už vim proč nikde nerostou kytky jako dřív, např. takovej MUSTANG FORTE - Spektrum účinnosti: Citlivé plevele - heřmánkovec přímořský, kokoška pastuší tobolka, penízek rolní, ptačinec žabinec, pcháč oset, svízel přítula, violka trojbarevná, violka rolní, výdrol řepky, merlík bílý, pohanka svlačcovitá, rdesno červivec.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Jak vcely vnimaj barvu ocka? Mam to ted naky rozhazeny (na jednom ulu tri barvy ocek) a nevim, zda ma cenu s tim nejak sachovat. Nebo to je jen esteticka zalezitost?
    TANU
    TANU --- ---
    Ahoj, můj poznatek co se týče vytavování vosku je ten, že je to ta nejhorší práce kolem včel. Vyvařoval jsem ve velkym hrnci, všechno zadělaný, smrad, ruce opařený, hodně vosku zůstalo v pytli ale výsledek celkem ucházející. Spíš mě trápí jak očistit rámky od špinavého vosku a košilek co na nich ulpěl. Vyvařoval jsem celé rámky jelikož drátkování je 2.nejhorší práce u včel. Zatim mě napadla jen wapka, nemáte někdo zkušenost?
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    ZORB: z barelu vyteka smes vody a vosku do kyble. Vosk plave na hladine.
    Finalni cisteni jsem neresil, odvezl jsem na vyrobu mezisten. Kdyz jsem delal do finalu, tak jsem rozvaril v hrnci vosk, nechal vychladnout. Kolac vosku mel veskere necistoty dole. Oskrabes spachtli.
    ZORB
    ZORB --- ---
    BOUMRY: Uvažuju taky na vytavováním párou, jak provádíš čistění vosku?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Diky, to asi zkusim!
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    THEO_PHIL: ahoj.
    Ma to smysl. Pokud nedokazes sam, vem to do nejblizsi provozovny "mezisteny z vkastniho vosku". Umi ti zpracovat i totalni srot. Prozenou vosk autoklavem, vycisti, vylisuji. O dost levnejsi, nez kupovane a vis z ceho jsou mezisteny. Nevyhoda..cekal jsem ca mesic na vyhotoveni.
    SCHWITA
    SCHWITA --- ---
    Mladí včelaři dnes v egu Hospodářských novin.

Nikde není tolik včel a včelařů jako v Česku. Kdo ale jsou lidé starající se o medonosná stvoření? | ego!
    https://ego.ihned.cz/c1-66107750-jit-do-vcel
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Já to dělal zas tak, že jsem vařil vodu v hrnci, hodil tam výřezky ze souší, po rozpuštění jsem to nalil do kýble přes starou utěrku, nebo cokoliv. V kýbli se ještě sedimentací oddělila případná horší část a jde to z něj po vychladnutí dobře vyklepnout, protože voda zůstane u dna a tak se vosk nepřilepí. Jen po obvodu se to objede nožem. Ale taky mi to nepřijde úplně super.

HEJSEK23: Chtěl jsi snad říct PŘÍTEL! :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    THEO_PHIL:
    Já to v zimě dělal takto:
    Vylámal jsem souše z rámků a nacpal je do starého bavlněného trička, zauzloval.
    Do velkého hrnce jsem dal na dno laťky a tričko zatížil kameny, dolil vodou a vařil.
    Část vosku vyplavala na povrch, část zůstala v tričku, ale už oddělena od košilek.
    Po vychladnutí jsem kousky vosku posbíral z hladiny a vylámal z trička, vyvařil poté zvlášť.
    Někdy mi tričko vyklouzlo z pod zátěže. V tom případě jsem v rukavicích triko ždímal, vytékal jen vosk - zisk byl celkem dobrý, ale rozhodně to není nic bezpečného.

Pak jsem zkoušel ještě jeden trochu lepší způsob:
    Do hodně vroucí vody jsem hodil jen trochu souší (jeden nebo dva rámky), nechal rozpustit.
    Cedníkem jsem vybíral košilky a házel do kyblíku.
    Pak znovu a znovu.
    V hrnci časem bylo dost vosku.
    V kyblíku s košilkami stekla část vosku ke dnu, také se dalo něco vysbírat.
    Zbytek košilek jsem hodil na kompost, už jsem se s nimi nemořil...
    Voda se musí opravdu vařit, to bylo důležité.

Kromě zisku vosku jsem zadělal podlahu, stěnu, sporák - naštěstí v bytě určeném k rekonstrukci.
    K tomu ale spousta práce, lehké popáleniny, strach z vyhoření...
    ---
    Ale na vlastní oči jsem viděl vaření celých rámků v kotli na vosk (něco takového), to fungovalo krásně...

=> Také bych byl rád za radu, jak s minimem serepetiček získat jednoduše vosk...
    (Sluneční tavidlo se mi asi už letos rozpadne.)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BOUMRY: Ja ted celej vecer vytavoval vosk z ramku a efekt vicemene nula. Moje technika: vyrezu vosti, hodim do hrnce s vodou, roztavim a pak to pres cednik delim od kosilek. Vysledek: vetsina vosku v kosilkach, na dalsi cisteni mi zbylo asi 10 deka z jednoho nastavku. K tomu zadelana podlaha, barak plnej smradu a spalenina na ruce. Ma smysl vosk z cernejch sousi tezit? S tim vyvijecem je to efektivnejsi? Pripadne, da se nekde prodat/vymenit vyrezany cerny vosti? Pokud ne, asi mi pripada efektivnejsi to kompostovat a vyrezavat jenom svetly casti...
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    kamarad vcera pri jarni kontrole :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZORB: minuli ministr zemedelstvi se dusoval,ze budou informovat vsechny obcany,nakonec to tedy odpiskal... Mozna by to dopadlo i tak nakonec takle "pokud bydlite v blizkosti pole,cely rok mejte zavrena okna, nevychazejte na zahradu,neb nekdy v prubehu roku bude aplikovan postrik..."
    BOUMRY
    BOUMRY --- ---
    KOCOURR: ahoj, nakonec jsem skoncil u vyvijece pary, plastoveho barelu na med a kyblu.
    Paru z vyvijece mam zavedenou do vika barelu.
    Barel stoji na kraji zidle a pod nim kybl. Barel ma ve dne u kraje diru.
    Do barelu se vejde sest ramku. Pozor musis mit vyssi typ barelu, abys ho zavrel.
    Vytaveno do mrte za ca pul hodiny.
    Invest ca 800 vyvijec 600 barel 100 kybl.
    Levnejsi alternativa profi tavidla s vyvijecem :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    MTO: to je skvele. jako prvni vykop. pokud by moc drzkovali, pouzil bych ten s paragrafy v tom odkazu driv :o). v prubehu dneska mi prisly presne tyhle neurcite maily z ruznych druzstev 3, jako by se nejak domluvili :o).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam