• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: ano, jen zavickovany, jinak narazi. nespolehal bych se na to, ze nevezmou starsi larvicky - vcely nevi o tvych planech. ony jen vi, ze vcelstvo umre, pokud nebude nova matka, takze si myslim, ze vezmou i starsi larvicku, protoze z ni udelaji matku provizorni a pozdeji ji treba vymeni za novou. zalezi na podminkach. proto se u tehle metody nechava tyden jen mrizka - pokud by nad mrizkou byl jeste nejaky nezavickovany starsi plod, tak dojde a vcely furt nemaji pocit osireni. pak se vymeni mrizka za prepazku a dalsi den udelas prelarvovani..
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: a ten plod musi byt zavickovany asi, ze? jinak si vcely narazi matecniky ...

mmch, narazi si vcely matecniky i na relativne stare larvicky? nebo to udelaji jen u tech velmi mladych?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PAD: chovam ve vcelstvu, ktere jsem rozdelil nejprve mrizkou, matka dole, nahore zavickovany plod, po tydnu jsem mrizku nahradil prepazkou.. je to docela znama metoda, nemuzu si vzpomenout na jmeno, cloakova metoda nebo tak neco.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: prumerny rok - jsou kvetova i medovicova snuska. nadprumerny - oboje v nadbytku, mizerny - je jen jedna.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    URPUTNIK: míval jsem hivetracks, dokud byl zdarma. je pěkný, že se tam dají krásně sestavit různý úlový systémy, případně i 3D kód na skenování.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Když jste tu zmínili ty matky...
    Nezkoušel jste někdo Hopkinsonovu metodu?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak uz jsem se k tomu dostal ..

doporucovali beetight.com, je zdarma do 6 vcelstev
    krom toho zminovali jeste hivetracks.com a beeorganizer.ru, zkusenosti nemam s zadnym :)
    PAD
    PAD --- ---
    KUATO: a chovas pri matce, nebo ve sberaku?
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOCOURR: tohle v tuto chvili vubec neres a neboj se toho. udelej pres prazdniny strik stavelkou pripadne pouzij formidol (v tomhle pripade bych pouzil to prvni, protoze kys.mravenci nekdy zpusobi zabiti matky a nevim jestli u matek mladych neni vyssi riziko), sleduj spad roztocu a kdyby toho padalo vic nez jednotky kusu za den, tak muzes po mesici udelat stavelku znovu, pripadne tam soupnout gabon. pak v rijnu standartni fumigace/aerosol.

ja mam ted osm natazenych chovnych matecniku a vesmes to tak budu delat - plat zavickovaneho plodu, prvni plat cely a druheho pul zimnich zasob kolem plodoveho a z vnejsi strany po prazdne sousi. umistim primo do nadstavku s nizouckym dnem a 3cm cesynkem, ktere bez problemu ubrani, kdyby zacalo pozdeji nejake loupezeni na stanovisti. kdyz se vrati oplodnena matka - oddelek uz funguje, pokud se nevrati, pridam ho nekam nebo do nej strcim matecnik z druhe vlny matek, kterou prelarvuju hned ten den, co matecniky z prvni vlny nastrkam do budoucich oddelku..
    TANU
    TANU --- ---
    Taky se nepovažuju za nikterak zkušeného ale loni jsem to dělal tak, že jsem matečník prostě přidal do oddělku (můžeš přendat s celym plástem) 1x zakladeno vajíčka, 1-2x plod před líhnutím, 1x med, 1x pyl, 1x vodu. Plod tam potřebuješ, kdo by se pak staral o královnu a další plod? Já měl zato, že přeléták je hlavně kvůli létavkám aby se nevrátili k původní mámě, proto oddělek aspoň na den (noc a den) zavřu aby aspoň část zapoměla kde bydlela. Pozor ale aby se neupekly, nejlíp přenést někam do chladu. .
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOOTCHA: no taky přemýšlím, že bych to udělal takhle, ale zase mne někteří včelaři varovali, že v plodu se ukrývá nejvíce roztoče ( a já to měl na podzim napadený a asi to úplně čistý nebude ani teď), tak jsem se chtěl tomu plodu pokud možno vyhnout a zkusit to udělat nějak jinak. I když ty rámky s matečníkama mají taky plod, takže je to asi jedno...
    Když bych to udělal takhle a pak na zimu vyklíckoval matku ať mám jistotu, že nebude plodovat ( a tím se zbavil roztoče), myslíš, že by to mohlo fungovat? Jestli není riziko klíckovat matku u oddělku na zimu...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    KOCOURR: Teda rozhodně se nepovažuju za zkušenějšího, ale co prostě vzít ten rámek s matečníkem, přihodit k tomu rámek s plodem a se zásobama (2-3) a nechat to. To by mohlo být lepší, než přeléták, ne?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, dvě včelstva mi dělají rojové matečníky, rád bych je využil jako nové nové matky pro oddělky, jaký postup by jste doporučili? Někdo mi radil použít přeléták, ale ještě jsem to nedělal, jaký je přesný postup?
    Díky za rady zkušenějším :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: co je u tebe nadprumerny, prumerny, podprumerny a mizerny rok?
    Letos me ceka prvni vytaceni, tak me zajima srovnani.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    THEO_PHIL: to kveteni jsem si daval do kalendare v mobilu jako opakovanou udalost s pripominkou jednou rocne. Akorat jsem ten kalendar omylem smazal, tak to zas musim obnovit.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZATAMOKO: chodim ted na kurz vcelareni do Toulcova dvoru, rikali nam tam o 2 ruznych appkach/webovych sluzbach, ale jmena mam na papirech doma, tak se ti zkusim podivat v nedeli ..
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZORB: pri predstave, ze by byl letos stejne mizerny jako loni by me mrdlo. vzpominam si, jak mi kdysi rikal jeden stary vcelar, ze z deseti let jsou ctyri prumerne, tri nadprumerne a tri podprumerne. a u nas za poslednich 5 byly dva prumerne a tri podprumerne..chudaci ti, co se zkouseji vcelarenim zivit :o/
    ZORB
    ZORB --- ---
    KOCOURR: Mám to stejně, 39*24, Zásmucko 403 mnm...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ZATAMOKO: Ja pouzivam Vcelarskej zapisnik. Pisu si tam i kdy co zacalo kvist...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Jakým způsobem si vedete záznamy o včelstvech?

Jak se mi to tu množí a baví čím dál víc, tak začínám pátrat po způsobu záznamů. Včelnici mám na zahradě.
    Jsem IT, tak nějak přirozeně tíhnu k mobilní aplikaci (iOS) nebo přinejmenším k webové službě s použitelným mobilním zobrazením.
    Nicméně papírovou metodu nezavrhuju, jen vím, jakej jsem bordelář a jakmile mám něco na papíře, tak jako by to nebylo :)
    Na videu od nastavky.cz jsem videl, ze pouzivaji nejakou ulovou kartu, ale na jejich webu jsem to nenasel. De facto jde ale jen o tabulku na papire.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam