• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    THEO_PHIL: uz lisuji? Asi pred rokem jsem nekde cetla, ze to chystaji a pak uplne vypustila... :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ACIDQA: FIDEL: Jo, jo. Ja to mel taky na slovenskejch mezistenach. Bohuzel uz v jednu chvili jiny nemeli. Ale letos snad posbiram dost vosku na vlastni mezisteny, ktery si necham vylisovat u Lesu hlm Prahy. Ale je jasny, ze cast tech slovenskejch v tom zustane :-(
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    myslim, ze ste to vsichni nejak trefili a to vcetne tech slovenskejch mezisten, svislyho dratkovani a zrejme fakt nic moc stanoviste, na nejz furt prazi. pristi rok udelame hlavne strechu;)
    MAJA
    MAJA --- ---
    ACIDQA: slyšel jsem, že to trochu pančují parafínem - ušetří, ale teplotní vlastnosti jsou horší
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Imho nekvalitní mezistěna...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    FIDEL: měli jsme teď nějaké slovenské mezistěny a skoro na všech dostavěnejch takováhle díra... nějakej pitomej vosk a horko k tomu.
    Byly skoro nevytočitelný, propadalo se to už při odvíčkování... a to já jsem docela chirurg. :))

Svisle drátkujeme všechno a děje se to jen s těmahle mezistěnama, jinak vždycky úplně ok.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    to vite, ze precte
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: ale jo, ja vim, nejak to tak vyplynulo z prirozene diskuze. predpokladam, ze Fidel si to precte a mozna neco z toho i aplikuje ve svym provozu :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: ano, tak se postaram, aby ul prehrivan nebyl, protoze prehrivani ulu imho moc zdrave nebude, i kdyz jsou nazory, ze je to dobre proti varroaze, tak panbu vi. treba na strechu ulu polozim neco, nejakou prekazku, ktera cast tepla odlifruje, nebo dam jinou strechu. co ja vim - mam strechu z cerne ipy, ktera hodne zahriva a ja misto ni dam strechu plechovou, kterou natru na bilo nebo dam na ipu vlnitou lepenku..
    KUATO
    KUATO --- ---
    POMYJAN: ja pouzivam svisle dratkovani 15 let (39x24) a jaktezivo se mi to nestalo. spis bych si tipl na prehrivani ulu, kterezto muze mit radu duvodu.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    FIDEL: nízký medníky jsou taky alternativou
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    to mi mohlo napadnout, dik
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tyjo já točil teda 3x a vždycky to bylo fajn. cca 60kg na dva úly s tim, že na jaře jedny byly fakt slabota. Naposled jsem jim še už jen odebrat souše s tim, že začnu krmit a ještě jsem dvaciáš poctivýho mazutu vytočil. A to je u nás teda pekelně sucho. Ale samá lípa.
    FIDEL
    FIDEL --- ---
    mate nekdo zkusenost s tim, ze se vam (snad vlivem velkych veder?) propadaji uz vystavene a castecne zaplnene ramky, takze nakonec v nich vezi dira? (ve tretim.nastavku se nam to deje furt, pricemz jde vzdy o dostavene mezisteny)

PAD
    PAD --- ---
    BEBERA: Z jednoho vcelstva, co preckalo zimu na vysocine, jsem mel jen 6 ramku. Z 6 vcelstev v praze jsem mel necelych 9 nastavku, ale vytacel jsem jen jednou. Letos vse vykvetlo extreme rychle, jeste ani nemely poradne silu na sbirani ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    U nás bývá po soumraku hukot jak větrají a odpařují :-)

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BEBERA: Je sucho, nektar se v květech rychle vypaří, všechny listy jsou teď zalepený tunama medovice ale je suchá, včely to nemají jak sebrat. Taky kdoví čím ti tam kolchoz tu řepku stříká :( naše včely jsou ve městě, takže nouzi nemají, pořád vytáčíme. Loni to bylo trochu chudší a létaly až na pole řepky za městem, několik týdnů se stovky omámených včel motaly kolem úlu po zemi. Nevíme co za látku tam používali (agrofert posílá ten klasickej protiprávní dopis ve stylu "od března do října budeme na některých našich polích používat nějaký látky"), ale bylo to něco strašnýho.
    MRTS
    MRTS --- ---
    BEBERA: Mám také včelařské tragikomické období.
    Na jaře všechno v pohodě... Ale z řepky nepřinesly skoro nic. (Jestli bylo sucho, vykvetla dříve, než na ní sebraly síly, nebo jim nevoní - nevím. Nebylo to poprvé. Asi jim nechutná.)
    Prioritou pro mě bylo letos dělání oddělků...
    Na začátku června jsem něco málo vytočil.
    Na začátku července jsem chtěl točit, ale nebylo co. Jen jedno včelstvo z pěti mělo téměř nástavek zásob, zbytek jen pár rámků. Takže místo medometu jsem vytáhl krmítka a krmím.

Měl jsem jedno silné včelstvo, které jsem v zimě spojil ze dvou oddělků, protože jeden z nich přišel o matku.
    A to jsem nikdy neviděl - plné kleštíků, hemžilo se to - no fuj..
    Varroa destructor na včele
    http://www.youtube.com/watch?v=_35dabOdUgU

Takže jsem je potrápil kyselinou mravenčí. Teď v těch horkách ji tam už moc dávat nechci.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak letos pokračuju ve včelařské mizérii. Včelstva šla do zimy v malém počtu, ale kupodivu přežila. Matky se na jaře krásně rozkladly, plodu bylo plno, když vykvetla řepka, měla jsem plný úl včel a těšila se, že se bída snad obrací. Řepka byla od úlů 560 m vzdušnou čarou přes les. Spousta akátů kvetla 80 m od úlů v lese. Včely nepřinesly nic. NIC! Nasbíraly horko těžko 3 - 4 rámky v každém úle. Na akátech nebyla ani včelka. Tak neměla jsem dost souší, nechala jsem je stavět mezistěny, ale měly těch mezistěn v úle (Čechoslováku) třeba 5, to není zas tak závratné číslo. Ani stavět nechtěly, jako kdyby tu snůšku vůbec neviděly. Nic nechápu...Stalo se vám to někdy?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TEAPACK: Dovedu si představit :) nám se to stalo poprvé, jinak zvládáme bez problému za sebou zavírat, vevnitř jsou jen včely co se nepodaří omést. Ty dokonce pouštíme ven, takže hned jdou domů za maminkou bonzovat, kde toho kolik máme, ale zpátky se už nemají kudy dostat. A med v zavřeným tmavým včelařským voze stojícím na přímým slunci teče výborně :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam